kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Tarlada çalışması için getirdim'
'Tarlada çalışması için getirdim'
'Madem eşim turist o zaman devlet turizm teşvik etsin'

'Tarlada çalışması için getirdim'

Eşinin üzerine kuma getiren her erkek gibi Haçim Baturay'ın da bir bahanesi var. O tarla işlerine tek kadın yetmediği için ikinci evliliği yapma ihtiyacı duyanlardan: Doğru bulmuyorum ama ben bu nedenden kuma getirdim.

Eşinin üzerine kuma getiren konuştuğumuz her erkeğin kendince haklı bir nedeni vardı. Kimi, 'Gelenek' demişti, kimi de modaya uyduğunu söyledi. Hatta çok eşliliği erkeklik kanıtı olarak gören bile vardı. İşte kumasına ilginç bahanesi olan bir isim daha: Haçim Baturay. 1974 yılında evlendiği eşinin üzerine 1997 yılında neden kuma getirdiğini, Haçim Baturay şu sözlerle açıkladı: "Tarla işlerine tek kadın yetmiyordu."

EN BÜYÜK ÇOCUĞU 28 YAŞINDA
Haçim Baturay Harran'ın Çatalhurma köyünde dünyaya gelmiş ama yaşamının büyük bir bölümünü Şanlıurfa'da sürdürmüş. Çiftçilik ve uzun yol şoförlüğü yapan 54 yaşındaki Baturay 1974 yılında ilk evliliğini bugün 47 yaşında olan Feride Hanım'la yapmış. Bu evlilikten en büyüğü 28 yaşında olan 2 kız ve 2 oğlu var. Çift, uzun yıllar Şanlıurfa'da mutlu bir yaşam sürmüş. Ne zaman ki, Haçim Bey Suriye'den evlenmeye karar vermiş, Baturay ailesinin yuvasının üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başlamış. Aslında bulutların karalığında kaybolan, oksijen yerine hüzün soluyan, Haçim Bey değil elbette.

İLK EŞİ ONUNLA GÖRÜŞMÜYOR

Haçim Baturay, yuva üstüne yuva kurmanın mutluluğunu ve hazzını yaşarken, eşi Feride Hanım hiç de kabullenmeyeceği kumasının sıkıntısını nasıl sindireceğini düşünür olmuş. Aslında çözüm belli: Feride Hanım kocasını terk edecek... Zaten öyle de yapmış. Haçim Bey 28 yaşındaki en büyük çocuğundan 5 yaş küçük Suriyeli Fadile Şarif'i Allah katında eşliğe kabul etmeye karar verdikten sonra, ilk eşi Feride'ye de yol görünmüş. Feride eşine, "Demek beni sevmiyorsun ki, üzerime kuma getirdin" demiş ve en küçüğü kundakta olan 4 yavrusuna rağmen eşini terk etmiş. Haçim Bey de Şanlıurfa'da yaşadıkları evi ilk eşine bırakmış. Hâlâ onunla görüşmek istediğini söylüyor ama Feride Hanım bu isteğini kabul etmiyor.

GELENEĞE DE UYMAK LAZIM
Tarla işlerine tek kadın yetmediği için ikinci evliliği yapma ihtiyacı duyan Haçim Baturay, kumayı doğru bulmasa da şunları söylüyor: "Buralarda gelenek olmuş. Hasan evlenmiş ben neden evlenmeyeyim. Kuma doğru değil. Hele kısmet hiç değil. Buralarda kumaya 'kısmet' diyorlar. Peki İstanbul'da niye kısmet değil. Ya da Ankara'da, İzmir'de ve diğer batı kentlerinde niye kısmet değil. Aslında devlet kumaya caydırıcı, ağır cezalar getirmeli." Yine de Baturay bu sözlerin ardında eklemeyi yapmayı da ihmal etmiyor: "Bana göre gelenek. Geleneğe de uymak lazım! Tabii köy işlerine de yardımcı lazımdı."

DEVLET CEZA VERMELİ
Suriye'den gelin kız almakla, kuma getirmekle mutluluk yakalanmıyor. Esas sorun kuma ya da gelin geldikten sonra başlıyor. Gül üstüne Suriye'den gül koklayanların ortak sorunu ülkeye her giriş çıkışta alınan 70 milyon lira ayakbastı parası ve bir günlükte olsa vize için en az 3 günlüğüne Ankara'ya mutlaka uğranması. Haçim Baturay da bu sorunlardan şikayetçi: "Devlet Şanlıurfa'ya Suriye Konsolosluğu ya da işleri kolay kılacak bir büro açsa da bizi Ankara yollarından kurtarsa..." Haçim Baturay'ın Suriyeli eşi Fadile'den üç çocuğu var. Ancak ilk çocukla diğer iki çocuğun soyadları farklı. İlk baba Haçim'in soyadı Baturay'ı taşıyor. Çünkü ilk çocuk doğduğunda Evlat Tanıma Senedi nüfusa kaydedilen çocuklara babanın soyadını taşıma hakkı tanıyormuş ama sonra bu kaldırılmış. İşte bu yüzden Haçim Baturay'ın Fadile'den doğan diğer iki çocuğu, annelerinin soyadı Şarif'le anılıyor. Baturay bunu yanlış bulduğunu üstüne basa basa vurguluyor ve mutlaka düzeltilmesini istiyor.

Kemal KÜÇÜK - Mehmet YILDIRIM

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Türk kadını sabır taşı
 Timuçin, Pınar ve Elçin'in yolu açık
 Lionel Ritchie ile aynı sahnede
 Gözü sınırların ötesinde
 Ortak yanları eski aşkları
 ELİFÇE ile hobi dünyası
 Gazozcunun kızı iç çamaşırcı oldu
 Begüm yaşam piline kavuştu
 Doğulu kadın resmi olarak yaşamıyor
 Uykudaki sevgi halleri
 Çamaşır ipiyle rekor
 Dört kuşak bir arada
 Bu dizide işler ARAPSAÇI
YÜKSEL AYTUĞ
Gündüz kuşağı iki gence kaldı
Televizyon dünyasının usta...
HAKAN & UTKU
Reklam takıntıları
Hakan ile Utku, reklamlardan sorumlu...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Fındık sarması
250 gram asma...
Konsey'den don-duran karar
Basın Konseyi, gazeteci Burcu Göksüzoğlu'nun 'görev sırasında gözüken...
Yeşil ışığa kandı canından oldu
Trafik ışıkları kendisine geçiş izni verince karşıya geçen lise...
Yargıtay,"Bu ceza ona az" dedi
Teminat mektubunu nakde çeviren avukatı tartaklayarak paraya el koyan...
Dilek Hanif'i korkutan mektup
Dilek Hanif'i korkutan mektup
Modacı Dilek Hanif'in Hülya Avşar'la dostluğu az kalsın başı derde...
Ortak gardırop!
Ortak gardırop!
Elif Germiyanlıgil ve Şirin Yalçın'ın giyim-kuşama düşkünlüklerini...
Jennifer Lopez'i reddeden adam.
Jennifer Lopez'i reddeden adam.
Yönetmenliğini Mel Gibson'ın yaptığı olay film Passion'da Hz.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.