kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cami de kilise de yanıyor
Cami de kilise de yanıyor
Sorun Kosova'nın Statüsü
Bağımsızlık kavgası

Bitmeyen kin

Sırplar, Bosna Savaşı sırasında bile ayakta kalmayı başaran Belgrad’daki 400 yıllık tarihi Bayraklı Camisi’ni dün ateşe verdi

Beş yıl önce ancak ABD'nin hava harekâtıyla durulan Balkanlar'daki etnik kavga yeniden canlandı. İki gün önce Kosova'nın Priştine kentinde bir Sırp gencin ölümüyle başlayan olaylar Sırbistan'a sıçradı.

CAMİLERE KARŞI KİLİSELER YANDI
SIRPLAR,
Sırbistan'da ayakta kalan son üç camiden ikisini, Belgrad'daki dört yüz yıllık Bayraklı Camisi'yle Niş'teki tek camiyi ateşe verdi. Buna karşılık bazı kentlerde de Arnavutlar'ın kiliseleri ateşe verdiği öğrenildi.

NEHRİN İKİ KIYISINDA İKİ DÜŞMAN CEPHE
İKİ gündür çeşitli kasaba ve kentlerde meydana gelen çatışmalarda 28 kişi hayatını kaybetti, 600 kişi de yaralandı. Sırp ve Arnavutlar, Mitroviça'nın ortasından geçen nehrin iki yakasında mevzilenmiş durumda.

ÇÖZÜM NEREDE?
* SIRPLAR Kosova'da nihai çözümün etnik ve coğrafi bölünmeyle sağlanacağı görüşünde.

* ARNAVUTLAR ise yüzde 95'i Müslüman olan bölgenin Sırbistan'dan ayrılmasını savunuyor.


***

Cami de kilise de yanıyor

Avrupa'nın göbeğindeki Kosova'da Sırp-Arnavut kavgası beş yıl sonra patlak verdi. Olaylar Mitrovica'dan, Niş ve Belgrad'a sıçradı. Sırplar tarihi camileri yaktı, Arnavutlar da kiliseleri tutuşturdu. Bilanço: 28 ölü, 600 yaralı.

Avrupa'nın göbeğinde bir bölge, gözlerde yaşı ve yüreklerde acıyı dindirmeyen etnik çatışmalara yeniden sahne olmaya başladı... 5 yıl önce yaşanan Sırp-Arnavut olaylarını andıran sahneler Kosova'da iki gündür aralıksız yaşanıyor. İki gün önce 3 Arnavut çocuğun nehirde boğulmasıyla tırmanan olaylar önceki gece Niş ve Belgrad'a da sıçradı. Sırp milliyetçiler iki kentte bulunan biri Osmanlı döneminden kalma iki camiyi ateşe verdi, öfkeli Arnavutlar da Belgrad, Sava ve birçok kentteki kiliseleri tutuşturdu.0

NATO TAKVİYE İSTEDİ
NATO KFOR gücüne bağlı mevcut 18 bin 500 askerine destek için bağlı ülkelerden asker istedi. İngiltere ilk etapta 750 asker göndereceğini açıkladı. Olaylar Kosova'daki Mitroviça kasabasında başladı. Pazartesi günü 18 yaşındaki bir Sırp genci, Priştine'nin güneyindeki Çağlavitsa köyünde yoldan geçen bir araçtan açılan ateş sonucu öldü. Bu olay üzerine NATO'ya bağlı barış gücü askerleri ve Sırplar arasında çatışmalar başladı. Gerilim ertesi gün Mitroviça'ya sıçradı. 3 Arnavut çocuğun, kendilerini köpeklerle kovalayan Sırplar'dan kaçarken geçmeye çalıştıkları nehirde boğulduğu haberi, barut fıçısını ateşledi...

KENTTEKİ TEK CAMİ
Kentte Sırplar ve Arnavutlar'ın yaşadığı bölgeleri ayıran nehir, iki tarafın "savaştığı cephe" haline geldi. Bölgede konuşlandırılan uluslararası barış gücü askerleri, tarafları birbirinden uzak tutmaya çalıştı ancak öfkeli gruplar, birbirlerine silahlar, hatta el bombalarıyla saldırınca etnik gerilim iyice tırmandı. Mitroviça'daki olaylar kısa sürede Sırbistan-Karadağ'ın başkenti Belgrad olmak üzere diğer büyük kentlere de sıçradı. Belgrad'da gösteri düzenleyen Sırp grup, 17'nci yüzyılda Osmanlı'dan kalma Bayraklı Camii'ni ateşe verdi. Kentin tek camiinin yanarak küle dönmesi, Arnavutlar'ın öfkesini artırdı. Bu kez diğer kentlerde Arnavutlar'ın cami yakılmasına tepki olarak kiliseleri ateşe verdiği haberleri geldi.

"İBADETHANEMİZ KALMADI"
Sırbistan'daki Müslümanlar'ın lideri Hamdice Yusufpahiç, Bosna savaşını hasar görmeden atlatan camilerini koruyamadıkları gerekçesiyle polise tepki gösterdi. Polisin pasif kaldığını söyleyen Yusufpahiç, geriye sadece duvarları kalan cami enkazında yaptığı açıklamada "Ne yazık ki Belgrad'daki Müslüman cemaatinin ibadet yeri artık kalmadı. Bunu önleyebilecekler utanmalı" dedi. Kentte gösterilerini aralıksız sürdüren Sırplar, hükümetlerinden Kosova'daki Ortodoks Hıristiyan kesimi koruması için askeri müdahalede bulunmasını talep etti. Gerilimin sıçradığı bir diğer kent olan Niş'deki tek cami de yanarak kül oldu.

"HEPSİNE ÖLÜM" SLOGANLARI
Karadağ, Kosova ve Sancak dışında Sırbistan'da birer cami bulunan 3 kent Niş, Belgrad ve Yenizvarnik'ti. Gösterilerde iki cami hedef olunca, geriye sadece Yenizvarnik'teki kaldı. Novi Sad kasabasında da Sırplar, Müslüman cemaatin merkezine saldırı düzenledi. Müslümanlar'ın evleri taş yağmuruna tutulurken Sırp yetkililer öfkeli kalabalıkları sakinleştirmek için "Camileri yıkarak kiliselerimizi onaramazsınız" açıklamaları yaptı. Niş'te 5 bin kişilik bir grup polisle çatıştığı gösterilerde "Hepsine ölüm" sloganı attı. 1999'daki NATO harekatından bu yana bölgedeki en şiddetli etnik çatışmalar olarak nitelenen olaylarda 28 kişi öldü. Niş ve Belgrad'da polis Müslüman mahalleleri ve camiler çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Ancak grup, polis kordonunu aşarak camileri ateşe verdi. Yasal olarak Sırbistan'a bağlı bulunan ancak 1999'daki savaştan bu yana kontrolü Birleşmiş Milletler'de bulunan Kosova'daki olaylar üzerine iç sınırlar kapatıldı.

DIŞ HABERLER

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Ladin'in sağ kolu Zevahiri kuşatıldı
 Evangelist Bush mezhebini yayıyor
 Bir haftalık kriz 3.5 saatte çözüldü
 Basra'da saldırı: 5 ölü
 Terörü bitir yoksa seni izole ederiz
 "Lübnan'daki Kürtler Suriye'ye geçiyor"
 120 milyara Brad Pitt'e benzediler
 Ünlü manken kaçırıldı mı?
 Jennifer Lopez'i reddeden adam
 Kadın ağızlı pisuarlar
Banko yabancı
Banko yabancı
Canaydın, Fransız hoca istiyor. Tigana ile el sıkışıldı. Aime Jacquet...
Arınarak devam
Arınarak devam
"Futbolcularıma farklı bir canlıdan örnek verdim. Bir köpek benzer...
Liderler Kıbrıs zirvesine gidiyor
Liderler Kıbrıs zirvesine gidiyor
Annan'ın 23 Mart'ta başlayacak görüşmeler için Türkiye ile...
Yunanlılar İsviçre Zirvesi'nden umutlu
Atina - KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın 23 Mart'ta...
Boynumuzda ilmek varken çoluk çocuğa karıştık
Boynumuzda ilmek varken çoluk çocuğa karıştık
Dev-Yol davasının sanıklarından Cahit Akçam, 8 yıl yattı Mamak'ta.
Manisa taktiği
Manisa taktiği
Zaman aşımı süresi yaklaşan Birtan Altunbaş davasında avukatlar...
Konsey'den don-duran karar
Basın Konseyi, gazeteci Burcu Göksüzoğlu'nun 'görev sırasında gözüken...
Yeşil ışığa kandı canından oldu
Trafik ışıkları kendisine geçiş izni verince karşıya geçen lise...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler | ON
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.