İTO'nun gecekondu bölgelerinde yaşayan 1153 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, evin düzenli gelirini yüzde 75 oranında kadınlar sağlıyor Sınıf atlama özlemi olan gecekondu insanında cep telefonu ve kredi kartı sahipliği yüksek ama, çocukların yüzde 49’u hem okuyor hem çalışıyor.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1153 kişi üzerinde yaptırdığı araştırmaya göre, İstanbul'da gecekonduda gelir yüzde 75 oranında kadınlar tarafından sağlanıyor. Erkekler, geçici işçilik ya da şoförlük yaparak eve katkıda bulunmaya çalışıyor ama bu katkı kısıtlı kalırken, kadınlar gündelikçilik, evde fason işler ya da çocuk bakıcılığı yaparak gelirlerini bir şekilde düzenli hale getirmeyi başarıyor. Prof. Dr. Ülkü Uzunçarşılı ve Oğuz Ersun tarafından Bayrampaşa, Gültepe, Çeliktepe, Ümraniye, Çakmak, Sarıgazi, Sultanbeyli, Soğanlı, Güneşli, Kavacık, Halkalı, Yenibosna, Hisarüstü, Gaziosmanpaşa ve Esenler semtlerinde yüz yüze anket yöntemi ile yapılan "İstanbul'da Gecekondu ve Bölgelerin Ekonomik ve Sosyo- Kültürel Durumu'' konulu araştırmanın sonuçları açıklandı.
OTOMOBİL DE VAR Araştırmada, üç kat ve üzeri evler apartman, büyük bahçesi olan tek katlı evler müstakil ev, tek katlı ve bahçesi olan evler gecekondu olarak kabul edildi. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre, "Oturulan konut tipi'' sorusuna verilen yanıt, yüzde 45 oranında apartman dairesi olarak gözüküyor. Ayrıca, anketi yanıtlayanlarda belirli bir kesimin araç sahibi olması ve araçların gecekondu kesiminden beklenilenin üzerinde bir kalitede bulunması, işsizlik oranının yüzde 2 gibi az bir oranda olması, gecekonduların yoksulluk ile yüksek düzeyde bir ilişkisinin olmadığı şeklinde yorumlandı. Gecekonduda erkeklerin eve getirdiği gelir oranı sadece yüzde 25 düzeyinde. Çalışan erkeklerin özellikle yüzde 31'i işçi. Bunu yüzde 20 ile şoförlük izliyor. Ailelerde genelde yüzde 35'lik dağılım ile iki kişi çalışıyor. Ekonomik nedenlerle okuldan alınan çocukların oranı yüzde 44 olurken, çocukların yüzde 49'u hem okuyor hem çalışıyor. Araştırmaya katılanların büyük bir oranının kredi kartı, hatta birkaç kredi kartı sahibi olması ve eve giren gelirin yüzde 54'lük oranla 150-300 milyon arası olması çelişkili görülüyor. Kredi kartı sahibi olanların çoğu kartların asgari ödeme tutarını bile ödeyemediklerini belirtiyor. Araştırmada cep telefonu sahipliğinin de yüksek oranda olması kredi kartı ve cep telefonunun sınıf atlama simgesi gibi görüldüğü şeklinde yorumlanırken, gözlenen bir diğer çarpıcı olgu da az sayıda da olsa marka düşkünlüğü. Bir gecekondu sakini tüm geliri tutarındaki İtalyan ayakkabısını büyük bir övünçle gösterebiliyor.
PARA OLMASA BİLE Ankete cevap verenlerin belli bir kesiminin araç sahibi olduklarını ve araçların beklenilenin üzerinde bir kalitede olduğunu belirtilen araştırmada, yüzde 53'lük bir kesimin büyük alışveriş merkezlerinden alışveriş yaptığına dikkat çekiliyor. Eğitim düzeyleri genelde ilköğretim okulu düzeyinde yığılma gösteriyor. Ankete katılanlar arasında üniversite mezunu yok. Okuma yazma bilmeyen kesim yüzde 6 olarak belirlendi. Parasız kaldıklarında en çok altın ve beyaz eşya sattıklarını bildirenlerin oranı yüzde 68 oldu. Yüzde 75'lik bir kesim ekonomik durumun giderek daha kötüye gittiğini düşündüğünü söyledi. YÜZDE 68'İ KREDİ KARTI KULLANIYOR *Ankete katılanların yüzde 12'si İstanbul, yüzde 6.6'sı Trabzon, yüzde 5.8'i Ağrı doğumlu.
*Otomobil tercihleri Tofaş ve Renault'dan yana.
*Az da olsa marka düşkünlüğü göze çarpıyor. (Bir gecekondu sakini tüm geliri tutarındaki İtalyan ayakkabısını gururla gösterebiliyor.)
*Para vererek gazete alan kesim yüzde 23.
*Yüzde 65'i sinemaya, yüzde 87'si tiyatroya gitmiyor. Televizyonda en çok haber ve yarışmalar izleniyor. En çok izlenen kanallar TGRT, Kanal D, ATV ve SHOW TV.
Ev eşyası içinde en çok televizyon sahipliliği var. Büyük bir kesimin elektronik ve beyaz eşyası yok. Eve eşya alırken yüzde 54'ü yeni, yüzde 46'sı ikinci el tercih ediyor.
Yüzde 68'lik bir kesim kredi kartı kullanırken, yüzde 58'i bir, yüzde 26'sı iki, yüzde 11'i üç, yüzde 4'ü dört, yüzde 1'i de beş adet kartı olduğunu belirtiyor. Taksitli alışveriş kartı, yüzde 55'lik kesim tarafından kullanılıyor.