kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ON
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
ATV
 
Çöllerden kalkan tozların etkisiyle sıcaklık düşüyor
Çöllerden kalkan tozların etkisiyle sıcaklık düşüyor
Soğuk ama iklim değişmedi

Çöllerden kalkan tozların etkisiyle sıcaklık düşüyor

Tübitak Eski Başkan Yardımcısı Celal Saydam yaşadığımız meteorolojik olaylara farklı açıdan bakıyor ve bunları "Sahra tozları" ile açıklıyor. ''Sahra Çölü'nden tozlu hava gelince karbondioksit artıyor. Oysa Sahra'da endüstri yok. Karbondioksit oluşumuna Sahra tozunun bulut içinde bir takım kimyasal reaksiyonlara girmesi neden oluyor'' diyen Prof. Dr. Cemal Saydam, uzun dönemde yapılan ölçümlerin küresel bir ısınma olduğunu ortaya koyduğunu doğruluyor. Dünyanın çok daha fazla soğuduğu, ısındığı dönemler olduğunu da sözlerine ekleyen Saydam, Sahra tozlarının dünyanın küresel ısınmasına karşı bir mekanizma olduğunu söylüyor: "Dünya, ısındıkça daha fazla toz atmaya başlıyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki çöllerden kalkan tozlar dünyayı soğutan bir sürece giriyor. Bence bu tabiatın küresel ısınmaya karşı yaptığı bir şey. O nedenle daha fazla yağış oluyor." Saydam yine de son yıllarda yaşadığımız meteorolojik olaylara ya da daha eski istatistiklere bakarak "Bilmem kaçlardan beri görülmemiş kış, görülmemiş sıcaklık" deyip kendi kendimize yargılara varmamamız gerektiğini düşünüyor. "Grönland'deki buzullar incelendiğinde her bir seviye beşer bin sene geriye gidiyor. O nedenle böylesine küçük dönemlere bakıp yargılara varmak çok yanlış. Günlük değişimlere bakarak dünya ısınıyor, soğuyor demenin bir anlamı yok. Bu kışı soğuk geçirmek dünyanın soğuduğu, ya da gelecek yazın sıcak olması dünyanın ısındığı anlamına gelmez."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Seçimlerin galibi şimdiden belli
 Usta ve çırak
 Bir Beyoğlu klasiği: Yeni Melek
 Kafa karışıklıkları kuşakların hayatını hep yokuşa sürdü
 Aerobikli, internetli, nargileli cami
 Buradaki köpekler çok şanslı
 Cengiz Han Büyükada'da
 Ünlü tasarımcıdan yeni proje
 Genel istek üzerine
 Yaradan böyle istedi
 İstanbul'u sevmezse gönül aşkı ne anlar?
 Son halifenin kitapları artık okunacak
 Bu duvarın altında Filistin halkı kaldı
 Hollanda'ya ucuz uçuş
 BM yardımını Orex taşıdı
 JAA'nin Komite Başkanı Yalçın
 Hukukun cesur kadınları
 Kısa...kısa...kısa...
 Dondurması meşhur
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Akçaabat köftesi...
Hep Karadeniz ile geç tanıştığıma...
ŞERİF ERCAN
Azra'nın gözü Hollywood'da
Birkaç ay önce Dünya Güzeli...
BALÇİÇEK PAMİR
Herkes gizlice güzelleşiyormuş meğer
Sabah yönetimine...
ALİ ESAD GÖKSEL
Değişimin acısı ve tadı
Eskiden Markiz'e giremezdik...
ÖNCEL ÖZİÇER
Bu hususta anladığımdır, usta
Mason kelimesi...
AYŞE YAĞCI
Resim gibi bir şehir
Venedik'in kalbi sayılan San Marco...
ERGUN HİÇYILMAZ
Bu toprakların gayrimüslimleri
Onların dilleri, dinleri...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Geçmişi olmayan Asyalılar
Singapur-Yeni Asya'nın ada...
STELYO BERBERAKİS
İktidar da yorulur
Fiyat listesi, mönü, hatta garson da...
FİKRET AYDEMİR
Çikolata Karakterler
Masumlar sütlü,...
YASEMİN TAŞKIN
Gazetecilerin Seçimi
Roma'daki yabancı basın merkezinde,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Tanrı'nın Mekanı
Amerika'nın bilinmeyen yüzünde katı...
Kebabın en lezzetlisi nerede yenir?
Kebap Urfa, Gaziantep ve Adana'da mı yenir, yoksa İstanbul'da mı? Sabah...
Caddenin değişmeyen adresi
Bağdat caddesinin klasiklerinden Carpe Diem Cafe-Bar ve Restaurant olarak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Hava Durumu Spor | Günaydın | Televizyon | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City

   
    Copyright © 2003 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.