kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bilimsel açıdan cilt bakımı
Bilimsel açıdan cilt bakımı


Pek çok etken cildin yaşlanmasına, yıpranmasına neden oluyor. Doğru bir bakımla daha genç, daha güzel bir cilde sahip olmak mümkün. Ancak en önemli unsurlardan biri güneşten kaçınmak
Kendinizi dinç hissetseniz de deriniz kırışık kahverengi lekeli gözlerinizin altı da torbalıysa insanlar sizi yaşlı sanabilir

Cilt içten ve dıştan olan etkenlerle yıpranır, yaşlanır. Derinin kırışmasında genlerin de rolü vardır. Yaşam biçimi de deri yaşlanmasında etkilidir. Genellikle yaş ve sağlık durumu cilde göre değerlendirilir. Kendinizi dinç ve çok iyi hissetseniz de deriniz kırışık, kahverengi lekeliyse, gözlerinizin altı torbalı ise insanlar sizi yaşlı sayar. Yaşlanmayla birlikte derinin iç tabakasındaki derinin çatısını oluşturan kolajen ve derinin elastikiyetini sağlayan elastin lifleri azalır. Böylece deri incelir, kanlanması da giderek azalır. Yağ bezlerinin yağ üretimi azalır. Sonuçta deri ince, kuru, kırışık ve elastikiyetsiz olur. Bu doğal değişiklikler güneş, stres, kötü beslenme, çevre kirliliği, sigara, alkol ile hızlanır. Dış etkenlerden özellikle güneş ışınları en önemli risk faktörüdür. Çok az güneş ışını derinin D vitamini yapabilmesi için gereklidir. Ancak bunun için 5 dakika bile yeterlidir. Çünkü görünen güneş ışınlarının yanı sıra görünmeyen ultraviyole ışınları kolajeni eriten enzimlerin açığa çıkmasına neden olur. Kaldı ki bulutlu havalarda bile güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının yüzde 80'i bulutlardan geçebilir. Bu nedenle erken yaşlardan başlayarak aşırı güneşlenmekten kaçınmalıdır. Solaryuma gitmek de aynı nedenlerle sakıncalıdır. Dışarıda geniş siperlikli şapka, açık renk, bol, uzun kollu gömlek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için yararlıdır. Parlak ışıkta plajda ya da karlı yerlerde ultraviyole süzgeçli güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Dışarıya çıkmadan yarım saat önce vücudun güneş görecek yerlerine tüm ultraviyole ışınlarını engelleyen geniş etkili güneş yağı sürülmesi önerilir.

Cilt bakımında temel kurallar
Aşağıda cilt bakımında yararı tıbben saptanmış olan temel prensipleri ele alacağız.

1- Temizleme jeli
Eğer cilt gözenekleri çok ince kirlerle tıkanmışsa en iyi bakım ürününün de yararı çok olmaz. Bu kirleri yüzü sabunla yıkayarak uzaklaştırmak olanaksızdır. Çevre kirleri, cilt yağlanması, ter, ölü cilt hücreleri ve makyaj bu tür tıkanıklığın temel maddeleridir. Bu nedenle cilt her akşam PH'ı 5.5 olan, sabun içermeyen kaliteli bir temizleme jeli ile temizlenmeli ve ardı sıra alkol içermeyen tonik ürün uygulanmalıdır. Toniğin anti bakteriyal ve kanlanmayı iyileştirici etkisi vardır. Böylece daha sonra uygulanacak bakım ürünleri daha etkin olur. Cilt temizliği yapmadan kesinlikle yatmayın.

2- Meyve asitleri (alfa hidroksi asit=AHA)
Genellikle elma, narenciye, üzüm, papayadan elde edilir. Şeker kamışından elde edileni glikolik asit olarak tanımlanır. Sütteki laktik asit çok etkin bir AHA'dır. Kloepotra'nın yaptığı süt ile güzellik banyolarının sırrı budur. Özellikle glikolik asit, elma ve üzüm asitleri karışımı içeren kokteyl çok etkin bir bileşimdir. Yüzde 10'luk PH değeri 3,5 olan kokteyl en iyi sonuçları verir. Akşam ya da sabahleyin iyi temizlenmiş kuru cilt üzerine uygulanır ve 15 dakika beklenir. 15 dakikadan az etki süresi başarısızdır. Buradan da anlaşılacağı üzere AHA içeren şampuan ya da duş jellerinden bir yarar beklenmemelidir. Bu süre sonunda ılık su ile yıkanır. AHA hücre yenilenmesini sağlar ve her türlü cilt tipi için etkindir. Kuru deri yumuşar, yağlı cilt normalleşir, akneli yüz temizlenir, mat ten rengi parlaklaşır, kırışıklıklar düzelir, yaşlılık lekeleri kaybolur. AHA istenirse her gün uygulanabilir.

3- Kolajen
Kolajen vücuda dayanıklılık veren protein maddesidir. Kolajen lifleri ağı cildin, kemiklerin damar duvarlarının bağ ve destek dokusunu oluşturur. Kolajen azalınca deri incelir, sarkar, kurur. Kemik kırılganlığı riski artar. Yaşlanmayla birlikte kolajen yıkımı artar, yapımı ise tersine azalır. Güneşin ultraviyole ışınları gerçek bir kolajen düşmanıdır. Nikotin, şeker, oksijen azlığı, bedensel aktivite azlığı, beslenme ve hormon bozukluğu gibi nedenler kolajen yıkımını çabuklaştırır. Kolajen cildin güzelliği ve sağlığı için zorunludur. Kolajen içeren çok sayıda ürün var. Kolajen molekülleri büyük olduğunda cilt hücrelerine giremez. Kalıcı bir cilt gençleştirme kolajenin cildin derin tabakalarına girmesiyle mümkündür. Bu da özel bir teknikle sağlanır. Kolajenin ön basamağı molekül ince iplikler haline getirilerek ve liposom denen çok küçük kapsüller içerisinde cildin derin tabakalarına sokulabilir. (Night collagen QMS). Bu tahliyeli yöntem dışında kolajenleri doku içine sokacak başka bir sistem yoktur. Böylece kuru, yaşlı deri içerden kendini yenileyebilir ve dayanıklılık kazanır. Bu biçimde deri içine gönderilebilen kolajen, günlük diğer bakım ürünleriyle de (aloe vera, vitamin E, propolis) desteklenir.

4- Anti oksidanlar
Vücudumuzda normal metabolik işlemler sırasında serbest radikaller denen yararlı moleküller oluşur. Bunlar nötralize edilmezlerse tüm hücrelere zarar verirler. En fazla zararı da kolajen görür. Yaşlanmaya karşı savaşta serbest radikallerin zararını anti oksidanlarla (vitamin A, vitamin E, vitamin C, meyve asitleri, retin-A) önlemek çok önemlidir. Retin- A, tretinoin olarak da tanımlanır. Vitamin A yapısında olan bir maddedir. Lazer sadece yüzeysel değişiklik yapar, en fazla 0,5 mm derinliğe inebilir. Retin-A ise 0,3 mm'ye nüfuz eder. İçerden tümüyle cildin sağlığını sağlar. Üst dudaktaki kırışıklıklarda lazer başarısız kalır. Retin-A'nın 4 ile 6 ay uygulanmasıyla bu kırışıklıklar kaybolur. Retin-A yağda eridiğinden hücre zarını geçerek hücre çekirdeğini tamir edebilir. Serbest radikalleri yok eder.

Alfa lipoik asit
Yaşlanan hücrenin metabolizması yavaş ve enerji üretimi azdır. Alfa lipoik asit hücre metabolizmasını, enerji üretimini ve iyileşme kapasitesini artıran her hücrede var olan doğal, güçlü bir anti oksidandır.

DMEA (Dimetil amino etanol)
Ciltte sarkma, sıkılığın kaybolması, cildin yaşlanmasıyla ortaya çıkar. DMEA'nın alfa lipoik asitle vitamin C esteri ile kombinasyonu ciltte kırışıklıkların giderilmesi ve sıkılığın kazanılması için çok yararlıdır. DMEA'nın bir toplantıya katılmadan önce sadece bir kez bile uygulanması sıkı ve iyi bir görünüm sağlar.

5- Ciltle özdeş bakım ürünleri
Bu ürünler esas itibariyle deriyle aynıdır. Kimyasal yapılarıyla derinin bileşenlerine benzerler. Bu bakımdan cilt tarafından yabancı kabul edilmezler. Ürün satın alırken bu maddelerin ürün içeriğinde bulunmasına önem verilmelidir. Aşağıdaki ürünler ciltle özdeş bakım ürünlerindendir.

* NMF (Natural Moisturizing Factor): Doğal nemlendiriciler için kullanılan genel rumuzdur. Cilde yumuşaklık verirler.

* Üre: Harika bir nemlilik sağlar. Kuru havada cildin kurumasını önler.

* Ceramid: Derinin su metabolizmasını ayarlar ve sıvı tutmasını iyileştirir. Lipid ailesindendir.

* Lipidler: Lesitin, squalen, fosfolipid, kolesterol, trigliserid ve ceramid deride bulunan lipidlerdir. Cilde yumuşaklık ve sağlık verirler.

* Hiyaluronik asid: Kırışıklıklara karşı doğal koruyucudur.

* Conchiolin: Gerçek inciden elde edilen pahalı bir üründür.

* Sericin: Doğal ipek oluşumunda meydana gelen bir proteindir. Cilde ipeksi bir yumuşaklık verir.

* Sils (Skin identical lipit structure):
Çoğu zaman krem ve losyonların etkin maddeleri gliserinsu emilsiyonu içinde bulunur. Ayrıca ek olarak stabilizatörler ve emilgatörler eklenir. Tüm bu maddeler cildi tahriş eder ve etkin maddenin emilimini güçleştirir. Oysa cilde özdeş Sils bazlı ürünlerde cilt yabancılık çekmediği bu maddeleri severek içine alır. Üç ay sabah akşam SİLS bazlı bir bakım ürününün uygulanmasından sonraki sonuçlar hayret vericidir.

6- Hormonlar
Yaşlanmayla birlikte azalan hormonlar yaşlanmada ana rolü oynarlar. Damarlar, kalp, beyin kısacası tüm organlar yaşlanırlar. Ciltte bu yaşlanma özellikle çarpıcıdır. Yaşlanmada etkin olan hormonların başında östrojen, testosteron, DHEA, melatomin, büyüme hormonu gelir. Hormon yerine koyma tedavisi uzman hekimlerce yapılır.

7- Oksijen
Cilt en büyük organ olarak oksijeni fazla harcar. Eğer oksijen yetersizse cilt bozulur. Yaşlanmayla dolaşım yetersizliğine bağlı olarak ciltte de problemler başlar. Cilt oksijeni sadece dolaşımla almaz. Gereksinimi olan oksijenin yüzde 25'ini kendisi doğrudan havadan sağlar. Ancak genç bir cildin bu yeteneği yaşlandıkça azalır. Uyku yetersizliği, tüm gün oturarak çalışma, temiz havada az bulunma, yetersiz spor, çevre kirliliği, stres cildin oksijen almasını azaltır. Bu olumsuz koşulları iyileştirici önlemler insan sağlığı için ve cilt sağlığı için gereklidir. Önlemlerin yeterli alınamadığı durumlarda özel gereçlerle oksijen tedavisi cildi gençleştirir. Başlangıçta haftada bir, daha sonra ayda bir kez uygulanır. Film yıldızları önemli toplantılara katılmadan önce oksijen tedavisiyle yüzlerini gerdirirler.

8- Lenf drenaj masajı
Tüm vücut ve yüzde ince kanalizasyon ağı (lenftatik sistem) vardır. Lenf (doku sıvısı) metabolizma atıklarının bakterilerin ve yabancı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Cilt genç ve canlı ise lenf dolaşımı iyidir. Yaşlanmayla lenf damarları da daralır ya da tıkanabilir, lenf akımı bozulur. Böylece zararlı maddelerin atılması yetersiz olur, cilt sağlığı da bozulur. Lenf drenaj masajı etkin bir güzellik masajıdır. Yüze ve boyuna krem kullanmaksızın, yukarıdan aşağıya doğru sıvazlayarak yapılır. Böylece toplanmış olan sıvının akışı ve zararlı maddelerin atılması sağlanır. Başlangıçta haftada bir kez, daha sonra ayda bir kez uygulanmakla cilt gençleşir ve elastikiyet kazanır.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Kolesterolünüz için beyazdan uzaklaşın
 Dünyayı yöneten kadınlar
 Vitamin eksikliği saçları döker.
 Huzursuz bacaklar depresyon yapıyor
 Önyargılara son veriyorlar
 Günde iki bardak yeşil çay sağlık iksiri
 Özürlülere ücretsiz estetik
 Sekiz dakikada mucize yaratın
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Bizim aramızda maraz çıkmaz
Bizim aramızda maraz çıkmaz
Türkiye'nin en ünlü iki kadın oyuncusu Hande Ataizi ve Nurgül...
Aerobikli, internetli, nargileli cami
Bu camide fitness yapabilir, nargile içebilir,...
Buradaki köpekler çok şanslı
Doğayı, Hayvanları Koruma, Yaşatma Derneği ve Adana Büyükşehir...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.