|
|
|
|
|
|
Bu sokaklardan vazgeçmek mümkün değil
Ludwig Lehner, yaklaşık 7 yıldır Asmalımescit'te yaşayan yabancılardan biri. Aslında ona yabancı demek çok zor. Çünkü Türk kültürünü ve Türkiye'yi o kadar çok seviyor ki sizin kendinizi yabancı hissetmenize sebep oluyor. Kısacası tam bir Türk kültürü fanatiği. Her cümlenin sonuna eklediği "canım" kelimesi onu iyiden iyiye sevimli bir hale getiriyor.
Asmalımescit'te bir işhanının en üst katında yaşayan Ludwig, tam bir bohem hayatı sürüyor. Türkiye'yi de tasarımcı olarak çalıştığı dönemlerde işi dolayısıyla gelip giderken tanımış. Artık senenin yarısından fazlasını burada geçiriyor. Müzisyenlik yapan ve çeşitli gruplarla Babylon ve Markiz'deki Buz Bar'da çalan Ludwig, batı ülkelerinde artık rastlanmayan bazı kavramların Türk toplumunda yaşıyor oluşunun kendisini buraya çektiğini söylüyor. "Tanımadığın bir insana gülümsediğini zaman sana aynı gülümsemeyle geri dönüyor" diyen Ludwig, Almanya'da bu tarz davranışlara rastlamanın oldukça güç olduğundan bahsediyor. Yardımseverlik, düşündüğünü gizlemeden söylemek, paylaşmak gibi erdemlerin Batı toplumunda yok olduğunu, tüm bunları Asmalımescit'te bulduğunu anlatıyor.
Yine bu bölgede yaşayan, Hollandalı müzisyen Rudi Romeri, tiyatro oyuncusu İtalyan Paola Bolelli, Japon müzisyen Yoshiko Ishii, Amerikalı Scott Berry, Japon Naoko Takagi de Asmalımescit'in bu bohem havasını sevdiklerini söylüyorlar.
İTÜ'de okutman olan Scott Berry ve Deniz Müzesi'nde konservatör olarak çalışan eşi Naoko Takagi yaklaşık 7 yıldır burada yaşıyor. Onlar 68'li ruhuyla tüm dünyayı gezmişler. Burada sokakta el arabasından sebze satın almaya, onları sepetle balkondan çekmeye bayıldıklarını anlatıyorlar. "Dünyanın her yerinde yaşadık. Hiçbir yerde bu kadar cana yakın çocuklar görmedik" diyen çift, burada yaşadıkları yıllar boyunca Nişantaşı'na bir kez gittiklerini itiraf ediyorlar.
Hollanda'da kuaför olarak çalışırken Asmalımescit'i gördükten sonra buraya yerleşmeye karar veren Rudi Romeri ise yaklaşık iki yıldır burada yaşıyor. Farklı mekanlarda kendi grubuyla müzik yapan Romeri, insanların da havası kadar sıcak olduğu bir ülkede yaşamaktan çok mutlu olduğunu söylüyor. "Buradaki tüm mekanlar sanki kendi evimiz gibi" diyen Romeri'ye göre onu buradan ayırabilecek hiçbir güç yok! Asmalımescit hem İstanbul hem de Beyoğlu'ndan farklı özelliklere sahip ama bir o kadar da bu tarihi şehrin en güzel özelliklerini yansıtan, sıradışı bir mahalle... Herkes bu bölgenin mimarisi, sakinleri ve mekanlarıyla her açıdan Beyoğlu'nda yükselen bir adacık olduğunda hemfikir. Mutlaka keşfedin!
Meyhanelerden sanatçılara destek Bu civardaki meyhaneler ve restoranlar da bildiğimiz tipik meyhane ve restoran tanımlamasına uymuyor. Çünkü her ay duvarlarında değişen resimlerle adeta birer sanat galerisi işlevi de görüyorlar. Amaç sanatçılara destek vermek. Genelde 12.00- 24.00 saatleri arasında açık olan bu mekanlarda kişi başı ortalama 25 milyon lira ödüyorsunuz. Örneğin, Asmalımescit Balıkçısı genç sanatçılara destek vermek için her ay yeni bir sergi açıyor. Dönem dönem genç müzisyenlerin de sahne aldığı bu mekanlarda her şey çok uygun fiyatlarda. Hem yemekleri hem de kaliteli ambiansıyla bilinen Sofyalı da, bu bölgedeki birinci sınıf mekanlar arasında sayılıyor.
Sofyalı Sofyalı Sok. No: 9 Tel: (0212) 245 03 62 Asmalımescit Balıkçısı Sofyalı Sok. No: 5A Tel: (0212) 251 39 39 Refik Sofyalı Sok. No: 8/6 Tel: (0212) 243 28 34 Beşinci Peron Şehbender Sok. No: 5/A Tel: (0212) 292 70 15 Şehbender 14 Şehbender Sok. No: 14 Tel: (0212) 292 73 14 Bina Sofyalı Sok. No: 11 Tel: (0212) 245 76 10
EN İYİ CAZ MEKANLARI Yeni Bohemya olarak anılan bu bölgede dünyanın en iyi 100 caz mekanı arasında sayılan Babylon da bulunuyor. Babylon, hem alternatif müzik hem de caz müziğine verdiği değerle dikkat çekmişti. Hatta Asmalımescit'in son birkaç yıldır tanık olduğu değişimi başlatan mekanların başında sayılıyor. Babylon dışında yine underground mekanlardan biri olan Morpheus da gençlerin sıkça gittiği yerlerden. Her ikisinde hem özel partiler hem de kaliteli müzik dinlemek mümkün. Babylon Şehbender Sok. No: 3 Tel: (0212) 292 73 68 Morpheus Ensiz Sok. No: 1 Tel: (0212) 245 73 83
|
|
|
|
|
|
|
|
|