|
|
|
|
|
|
Asmalı Cumhuriyeti
Modacı, müzisyen ve ressamlar Beyoğlu'nun bir zamanlar girilemeyen bölgesi "Asmalımescit"i mesken tuttu. Bohem yaşamı tercih eden yabancıların da artık ilk tercihi, Tünel'deki bu sıcak mahalle
Bir zamanlar belli bir saatten sonra girmenin çok zor olduğu Beyoğlu'nun arka sokakları artık yeni sahiplerini selamlıyor. Yaklaşık 30'dan fazla ressamın atölyesiyle evinin bulunduğu Asmalımescit Mahallesi, yaklaşık üç yıl önce başlayan değişimini hızla sürdürüyor.
YABANCILAR DA TERCİH EDİYOR Asmalımescit'ten Tünel'e kadar olan adacık artık "bohem hayatın başkenti" olarak tanımlanıyor. Babylon gibi dünyanın en iyi kulüplerinden birinin burada bulunması ve yabancıların yaşamak için bu bölgeyi tercih etmesi de değişimi hızlandıran etkenlerden. Sıcak kafelerin, bar, meyhane ve restoranların bulunduğu mahalleye artık Nişantaşı'ndaki ünlü sanat galerileri de akın ediyor.
*** Bohem hayatın başkenti ASMALIMESCİT
Asmalımescit Mahallesi son yıllarda İstanbullular kadar yabancıların da dikkatini çekmeye başladı. Müzisyenlerin, ressamların ve moda tasarımcılarının hem ikamet etmek hem de çalışmak için tercih ettiği bu eski mahallenin her köşesi sanatla iç içe
Yıllardır resim ve haykel sanatçılarının atölyelerine ev sahipliği yapan Asmalımescit Mahallesi, son yıllarda yabancıların da yerleşmesiyle yeniden eski günlerine dönmeye başladı.
Bundan yaklaşık 40-50 yıl önce İstanbullular'ın kravat takmadan gittikleri Beyoğlu yavaş yavaş değişmiş ve arka sokakları batakhanelerle dolmuştu. Ancak son birkaç yıldır Beyoğlu ve arka sokakları büyük bir hızla değişmeye başladı. Ressamların, yazarların ve müzisyenlerin yeni gözdesi Asmalımescit Mahallesi son üç yıldır bu değişimi en hızlı yaşayan yerlerin başında geliyor. Asmalımescit'ten Tünel'e kadar olan adacığı artık bohem hayatın başkenti olarak adlandıranlar bile var. Bir zamanlar belli bir saatten sonra girmenin çok zor olduğu, her türlü karanlık işin döndüğü bu arka sokaklar artık yeni sahiplerini selamlıyor. Yaklaşık 30'dan fazla ressam ve heykeltraşın atölyesinin ve aynı zamanda evlerinin bulunduğu Asmalımescit Mahallesi yaklaşık üç yıl önceye başlayan değişimini büyük bir hızla sürdürüyor.
Babylon gibi dünyanın en iyi kulüplerinden birinin burada bulunması ve yabancıların yaşamak için bu bölgeyi tercih etmesi de değişimi hızlandıran etkenlerden. Her sokağında rahatlığın ön planda tutulduğu ancak kaliteden ödün verilmeyen kafelerin, barların, meyhanelerin, restoranların bulunduğu mahalleye artık Nişantaşı'ndan tanıdığımız galeriler de taşınmaya başladı. Yalnızca galeriler değil Markiz Pasajı'nın açılmasıyla Nişantaşı'nı mesken tutan insanlar da bu bölgeyi tanımaya ve sevmeye başladı. Contemporary Art Marketing'in sahibi Sevil Binat, yaklaşık 10 yıl Nişantaşı'nda kaldıktan sonra bu bölgede yaşamaya başlamış. Asmalımescit'e gelen insan kalitesinden şüphe etmediğini ve "daha sahici bir izleyici kitlesine hizmet verebilmek için" buraya taşındığını söylüyor.
Galeriler dışında müzik kayıt stüdyoları, dans atölyeleri ve meditasyon merkezleri ve kitapçılar da artık bu bölgeyi keşfetmiş durumda. Bölge resim ve heykel sanatçılarının mekanı olarak da biliniyor. Ressam Yusuf Taktak, Elif Çelebi, Gülsün Karamustafa, Bente Christensen Ernst, İpek Aksüğür Duben, heykeltraş Handan Pörteçene, fotoğrafçı Teoman Madra'nın atölyeleri de Asmalımescit Mahallesi'nde bulunuyor. Bu civarda yaklaşık 20 sanatçı atölyesinin bulunduğunu söyleyen galeri sahibi Sevil Binat, çoğunun aynı zamanda bu bölgede yaşamayı tercih ettiğini belirtiyor. Kafe ve restoran sahiplerinin büyük bir kısmı da artık bu bölgede yaşıyor.
Bu arada kafelerin çoğunun işletmecisinin kadın olduğununun özellikle altını çizmek gerekiyor. Hayatlarını uzunca bir süre avukat, öğretmen, memur, grafiker, müzisyen olarak sürdüren mekan sahibi kadınlar, öyle bir kırılma noktası yaşamışlar ki, hem kendilerinin hem de gelen misafirlerin rahat edebileceği sıcak ve kaliteli mekanlar yaratmaya karar vermişler. Babylon'un bulunduğu Şehbender Sokak'ta yaklaşık 3 yıldır varlığını sürdüren, Hatay mutfağıyla ünlü Little Wing Cafe'nin sahibi Esra Uygun da bu kadınlardan biri. Kafenin en önemli özelliği ise herkesin gelip müzik yapabileceği bir platform oluşu. Bu yüzden günün her saati orada müzik yapan bir grup bulabilirsiniz. Hatta geçtiğimiz yıl Babylon'da konser vermeye gelen Manu Chao da buraya uğramış ve uzunca bir süre istediği gibi şarkı söylemiş ve hem kendisine hem de misafirlere hoş saatler yaşatmış.
Asmalımescit Sokağı'ndaki Nar isimli kafenin hikayesi de çok ilginç. Avukat Süheyla Bingül, mesleğinden çok sıkıldığı bir dönemde, hem arkadaşlarını hem de bürosuna gelen misafirlerini ağırlayabileceği bir mekan hayal etmiş ve "Nar"ı açmış. Bingül artık avukatlık yapmıyor, bu şirin kafeyle ilgileniyor. Nar kafenin fesleğenli çayı ise dillere destan... Asmalımescit, Şeyhbender, Sofyalı, General Yazgan Sokak'ta bulunan mekan sahiplerinin çoğu ile yaptığımız sohbetlerden sonra ortaya enteresan bir sonuç çıktı. Hemen hepsine mekanlarının hangi özelliği ile ünlü olduğunu sorduğumuzda hiç istisnasız hepsi, ık" dedi. Buradaki eğlence mekanları gerçekten hiçbir sınırlamanın olmadığı rahat ve sıcak mekanlar. Hangi kıyafetle dolaştığınız ya da nerede çalıştığınızın hiçbir önemi bulunmuyor.
HEM EV HEM LOKANTA Kadın işletmecilerin bu kadar yoğun bir şekilde bu bölgede bulunuyor oluşu Asmalımescit Mahallesi'nin dikkat çeken bir diğer özelliği. İşletmeci kadınlar, bu sonucu burada yaşayan veya buraya gelen insan kalitesinin yüksekliğine bağlıyorlar. Kendilerini İstanbul'un hiçbir yerinde bu kadar rahat ve özgür hissetmediklerini de eklediler. İstanbul'da yaşayan yabancılar da merkezi oluşu ve bohem atmosferi nedeniyle Asmalımescit'i tercih ediyor. Hatta lokantalar ve restoranlar mönülerini burada yaşayan yabancıları düşünerek şekillendiriyorlar.
Ünlü ve genç modacılarımızdan Ümit Ünal da Asmalımescit Mahallesi'ni tercih edenlerden. Yaklaşık 8 yaşından beri bu bölgeden beslendiğini anlatan Ünal, Asmalımescit'e gönülden bağlı olduğunu söylüyor. Kafeler ve restoranların çoğuna kadın eli değdiği hemen anlaşılıyor. Genelde sabah 9.00'dan gece 12.00'a kadar açık olan kafelerde fiyatlar çok uygun. 1 milyona çay içilebilen, en fazla 10 milyona güzel bir akşam yemeği yiyebileceğiniz bu mekanlardan Badehane'nin sahibi Bade Özdemir, burada yaşayan yabancılar için onların da damak tadına uygun karışık bir mutfağa sahip olduklarını söylüyor. Çoğunda haftanın bir veya birkaç günü canlı müzik bulunuyor ve müzik gruplarına mutlaka bir yabancı müzisyen eşlik ediyor.
Kum Saati adlı kafenin sahibi Mehmet Öktem, yıllarca sanayici olarak çalışmış ve bir kafe açmaya karar verdiğinde "Beyoğlu'nun en karakterli yeri olduğu için" burayı tercih etmiş. Kum Saati de bu bölgenin en kaliteli kahve çeşitlerinin bulunduğu ender mekanlardan. Adını kakule bitkisinden alan Kakule Cafe'nin sahibi Aynur Dal, memuriyetten istifa edip mekan açanlardan. Kakule bu civarda nargile içilip tavla oynanabilecek en iyi mekan. Tavla meraklısı Asmalımescitliler burada "Tavla Turnuvası" düzenliyorlarlar. Sıcak şarap için gidilebilecek en iyi yer ise Cafe Kino. 6 milyona çok nefis, aromalı sıcak şarap tadıyorsunuz. İtalya ve Amerika'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönerek Asmalımescit'te "Şimdi" adlı bir mekan açan Aydın Tandemir, aynı zamanda binanın üst katında da yaşıyor. Şimdi, hem bulunduğu binanın özellikleri hem içindeki atmosferi hem de mönüsüyle sıradışı ancak rahat bir mekan. Makarnalar hemen arkadaki imalathanede İtalyan bir kadın tarafından yapılıyor. Şimdi'de organik ürünler tercih ediliyor. Burası da hem ayağınızı uzatıp rahatlayabileceğiniz hem de çorbanızı içebileceğiniz, bildiğimiz hiçbir tanıma uymayan kendine özgü bir yer. Binanın üst katında ise meditasyon ve dans merkezleri bulunuyor.
CAFELER Kakule Kafe General Yazgan Sok. No: 14/A Tel: (0212) 292 48 78 Badehane General Yazgan Sok. No: 5 Tel: (0212) 249 05 50 Şimdi Asmalı Mescit Sok. No: 9 Tel: (0212) 252 54 43 Kum Saati Sofyalı Sok. No: 28 Tel: (0212) 245 72 73 CafKino Sofyalı Sok. No: 4/C Tel: (0212) 245 00 10 Lokal Müeyyet Sok. No: 9 Tel: (245 57 43) Ela Caf Jurnal Sok. No: 1 Tel: (0212) 292 16 09
GALERİLER Contemporary Art Marketing Şehbender Sok. No: 4 Tel: (0212) 245 79 75 Cep Sanat Evi Asmalı Mescit Sok. No: 41 Tel: (0212) 292 00 38
Aynur ERDEM
|
|
|
|
|
|
|
|
|