kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mahkum kadınlara eğitim seminerleri
Mahkum kadınlara eğitim seminerleri

Adalet Bakanlığı, cezaevindeki mahkumlar için eğitim programları başlattı. 15 hafta sürecek olan 'Salı Okulu' programı kapsamında, her hafta farklı konularda konferans verilecek.

Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Ankara Merkez Kapalı Ceza Evi'ndeki kadınlar için pilot eğitim programı başlattı. 15 hafta sürecek olan programda, her hafta farklı bir konuda konferans verilecek. Yargı Mensupları Eşleri Derneği, Ulusal Kadın Sağlığı Komisyonu ve Özel Keçiören Hastanesi'nin destek verdiği 'Salı Okulu' programı çerçevesinde her hafta 40 mahkuma eğitim verilecek. Alanlarında uzman isimler tarafından verilecek olan konferansların ilki 17 Şubat'ta Semih Sergen tarafından verildi. Konusu "Mevlana ve İnsan Sevgisi" olan ve Kadın ve Çocuk Sağlığı, Hukuki Haklar, Öfke Kontrolü, Çatışma Çözümleri, Planlı Aile ve Yaşam Konforu, İletişim ve Empati gibi konulara değinilecek olan program, haziran ayına kadar devam edecek.

KOĞUŞTA BAŞLADI
Cezaevlerindeki koşulları iyileştirmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Eğitim ve İyileştirme Daire Başkanlığı Eğitim Uzmanı Mustafa Okur, bu programın olumlu faydalarının hissedileceğini söylüyor. Okur, program ile ilgili olarak şu bilgileri veriyor: "Böyle bir projeyi ilk kez başlattık. Sivil toplum kuruluşlarından da destek alıyoruz. İlk etapta kadınlar koğuşu ile işe başladık. Yer sorunu yaşadığımız için şimdilik 40 kişilik gruplara hitap ediyoruz. İlerleyen günlerde konferans programını daha da yaygınlaştıracağız. Suç işlemeyi meslek haline getiren mahkumlar var. Onları topluma kazandırmak zorundayız."

SUÇ ORANI AZALACAK
Programa destek veren kuruluşlardan Yargı Mensupları Eşleri Dernek Başkanı ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in eşi Gülten Çiçek, bu tür programların her zaman içinde olacaklarını belirterek, şöyle devam etti: "Eğitim ile suç oranının azalacağına inanıyoruz. Dışarı çıktıklarında hayatlarını kazanabilmeleri için fırsatlar yaratmalıyız. Kadın mahkumlara tahliye olduktan sonra çalışabilmeleri için trikotaj atölyesi açmayı düşünüyoruz."

SUÇ İÇİN NEDEN ÇOK
Projeye katkıda bulunan Özel Keçiören Hastanesi'nden Dr. Cahit Koçak ise görüşlerini şöyle aktarıyor: "Suçu ortaya çıkaran nedenler arasında bilgisizlik, donanımsızlık, öfke kontrolsüzlüğü, gerçeği algılamama gibi faktörlerin yanı sıra sistemsel ve toplumsal nedenleri de sorgulamak gerek. Bunun bir başlangıç olduğunu düşünüyorum."

KİTAP ALMAK İÇİN YARIŞTILAR
Eğitim programının ilk haftasında konuşmacı olarak davet edilen tiyatro sanatçısı Semih Sergen, kadın mahkumlara Mevlana ve İnsan Sevgisi'ni anlattı. Mevlevi düşünce hakkında bilgi veren ve sanatçı, kadın mahkumlardan yoğun ilgi gördü. Hükümlü ve tutuklulara, yazdığı kitapları da hediye eden Sergen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul kitapları içinde Mevlana'ya yer açması gerektiğini, bu büyük düşünürün, öğretilerinin dünyada bilinmesine karşın Türkiye'de bilinmediğini söyledi. Mevlana'nın her insanı olduğu gibi kabul ettiğini söyleyen Sergen, "Gerçek suçlu kimdir, kim değildir, çözmek ve ortaya koymak henüz mümkün değildir" diyor. Konferanstan sonra, Semih Sergen'in imzaladığı kitapları alabilmek için yarış eden kadın mahkumlar, kendilerine değer verildiğini hissettiklerini söyleyerek şöyle konuştular: "Hiç birimiz burada olmayı istemezdik, elimizden tutsunlar bize meslek öğretsinler. Başkalarına muhtaç olmak istemiyoruz. Keşke herkes Mevlana gibi düşünse" diye konuştu.

M. Pınar MERCAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Akıllandım ve döndüm
 Uyum yasalarını kim takıyor ki!
 Karzai'nin modası bizimkileri de sardı
 Kışlalara girsinler mi?
 Birlikte çalışacaklar
 Yeni aşka hazırlık
 Her şey tepetaklak
 Sevimli mantarlar ile süslü yastıklar
 Sevgi Sözcükleri
 Vitrin Meleği
 Kadın programı ile reklamlar garanti
GÜLSE BİRSEL
Sağlıklıyım, sağlıklısın, sağlıklılar!
Tam da rahata...
AYŞE TÜTER
Hindili pide
Isıtılmış 2 çorba kaşığı yağda soğanları...
"Hayattan hıncımı böyle alıyorum"
Kubilay sahte ismiyle yüzlerce kişiyi dolandıran 18 yaşındaki Emrah...
Güldünya öldükten sonra kıymetli oldu
Töre kurbanı Güldünya için herkes ayağa kalktı. 22 yaşında bebeğiyle...
Cami inşaatı çöktü 2 kişi öldü, 10 yaralı
UŞAK'TA inşaat halindeki caminin kubbesi çöktü. Enkaz altında...
Haute couture partici
Haute couture partici
Dünya sosyetesi için partiler düzenleyen ve bu alanda uluslararası...
Sosyete Bunları Konuşuyor
Sosyete Bunları Konuşuyor
Dada veda etti
Aksel Goldenberg ile Jeremie Trigano'nun...
O gülüşü var ya !
O gülüşü var ya !
İngiliz Sun gazetesi 'en güzel gülüşlü' oyuncuyu seçti. Ülkenin ünlü...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.