Koç Holding CEO'su Özaydınlı, Hükümet'i istikrar programını başarı ile uygulanması konusunda gösterdiği kararlılıktan dolayı övdü. Ancak Özaydınlı, “2005 ve 2006’da yüklü borç geri ödemeleri var. Şimdi uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yeni bir program şart” dedi.
Hükümeti, Kıbrıs, AB ve Irak konusunda gösterdiği başarıdan dolayı kutlayan Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, 2004'ün istikrarlı yılların başlangıcı olması dileğinde bulundu. Koç Holding'in 11'incisini düzenlediği Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Özaydınlı, Türkiye'nin ekonomik atılım yolunda hızlı adımlarla ilerlemesi için yeni ve daha uzun vadeli bir programa ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Özaydınlı, şöyle devam etti: "IMF ile yapılan Stand-by anlaşması yıl sonunda bitiyor. Program bittiğinde nasıl bir programla yola devam edileceği çok önemli. Zira, sağlanan güven ortamının arkasında hükümetin de sahip çıkarak uyguladığı, inandırıcı, orta ve uzun vadeli yol gösterici bu stand-by programı vardı. Türkiye'nin 2005 ve 2006'daki yüklü geri ödemeleri göz önüne alındığında, uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde yeni bir orta ve uzun vadeli programı şimdiden oluşturmada fayda var."
Merkez Bankası'nın görevleri itibariyle IMF'ye verilen taahhütlerin çok ötesinde bir anlam taşıdığını dile getiren Özaydınlı, kamu borcu ve borcun çevrilebilirliği her ne kadar gündem dışı kaydıysa da borç dinamiklerinin tam olarak kontrol altına alınması için kısa vadeli başarıların yeterli olmadığına dikkat çekti. Mali disiplinin mutlaka kamuda tasarruf sağlayıcı yapısal reformlarla desteklenmesi gerektiğine işaret eden Özaydınlı, 2004 sonrasında da bütçe disiplinindan asla vazgeçilmemezi gerektiğini vurguladı.
Bu politikanın ana unsurlarından birinin de vergi adaleti olduğunu söyleyen Özaydınlı, "Sürekli vergi verenin üzerine gitmekle bu adalet sağlanamaz. Ama son günlerde çıkarılmaya çalışılan perakendecilik yasası, bu amacın gözardı edildiğini gösteriyor. Tamamen kayıt altında bulunan organize perakende sektörünün önüne engeller çıkararak, sektörün kuraldışı çalışan kısmını kalkındırmaya çalışmak yerine sektöre has teşviklerle yeni bir düzenlemeye gidilebilir. Enflasyonla mücadeleden yabancı sermaye girişine kadar pekçok alanda önemli katkıları olan bu sektöre yapılan yanlıştan vazgeçileceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.
YANLIŞTAN DÖNÜN Arka arkaya yaşanan krizlerin işçi-işveren dayanışması ile en az zararla atlatıldığını kaydeden Özaydınlı, yakalanan barış ortamının aşırı taleplerle tehlikeye atılmaması gerektiğini vurguladı. Cari açığa da dikkat çeken Özaydınlı, açığın ciddi bir tehlike arzetmediğini, ancak bu açığın uzun vadeli sermaye hareketleri ve yabancı yatırımla kapatılması yerine kaynağı bilinmeyen döviz girişleri ile kapatılmasının makroekonomik dengeler açısından sağlıklı olmadığını sözlerine ekledi.
Kârın tamamı esas faaliyetlerden geldi Koç Holding, 2003'te kârını yüzde 320 artırarak 1.1 milyar dolara çıkardı. Koç Holding CEO'su Özaydınlı, denetimden geçmemiş vergi öncesi kârın tamamının finansal hareketlerden değil ana faaliyetlerden elde edildiğini söyledi. Özaydınlı, bu durumun holdingin ileriye güvenle bakmasını sağlayan sağlıklı bir gelişme olduğunu vurguladı.
Martta FIAT ve Ford CEO'ları geliyor Türkiye Mart'ta yabancı devlerin CEO'larını ağırlayacak. Koç'un iki büyük ortağı Fiat ve Ford'un CEO'larının da gelmek istediğini belirten Bülend Özaydınlı, "Ancak onlara henüz toplantı gündemi iletilmedi. Hepsinin programı çok yoğun ama daveti ciddiye aldıkları için gelmek istiyorlar. Türkiye bu fırsatları iyi değerlendirmeli" dedi.
Ailenin hisse satışı sermayeye eklenecek Topluluğun son günlerde gerçekleştirdiği hisse satışlarının yatırımlarla kullanı Özaydınlı, "Buradan elde edilen gelir ailenin dünyanın en zenginleri listesinde yükselmesi için kullanılmayacak. Önümüzdeki günlerde sermaye artırımı olarak holdinge dönecek. Bu, önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarda kaynak sağlamak için uyguladığımız finansman planının bir parçasıdır" dedi.
Koç'un cirosu 17.8 milyar dolar oldu 2003 cirosunu yüzde 82 artışla 17.86 milyar dolara yükselten Koç Holding, 2004'te cirosunu yüzde 9 artışla 19.45 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor. 2004'te 741 milyon dolar yatırım yapacak grubun yeni çalışmaları şöyle:
Ford Otosan 2003 yılında ihracat cirosunu yüzde 156 artışla 880 milyon dolara ulaştırdı. 2004 ihracat hedefi ise yüzde 64 artışla 1.44 milyar dolar.
Tofaş Tofaş'ın 2003 ihracatı ise 770 milyon dolar oldu. Tofaş'ta Doblo'nun yanında ihraç amaçlı yeni bir modelin daha üretimine geçilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Tat Rakı üretimi için yüzde 50-50 ortak olduğu Tariş'le çalışmaları sürüyor. 2004 sonunda üretime başlayacak olan Tat, 2006 sonunda yüzde 10 pazar payı hedefliyor.
Arçelik-Beko Dayanıklı tüketimde 145 milyon dolarlık yatırım öngörülüyor. Arçelik'e 90 milyon dolar, Beko'ya 45 milyon dolar, yurtdışı markalara da 10 milyon dolar ayrıldı.
Aygaz Topluluk enerji alanında 112 milyon dolarlık yatırım öngörüyor. Bu yatırımın 59 milyon dolarlık kısmı OPET'in yeni istasyonları için yapılacak.
'Şartlar uygun olduğu taktirde Telsim'le de ilgilenebiliriz' Toplantısonrasında soruları cevaplayan Bülend Özaydınlı, 'Telsim'le ilgileniyor musunuz?' sorusuna şu cevabı verdi: "Telekomünükasyona ilgi duyuyoruz. Bunu Sabancı Grubu ile katılmayı planladığımız Türk Telekom ihalesi ile de gösterdik. GSM için de iyi bir fırsat çıkarsa doğal olarak ilgileniriz. Ama şu anda Telsim'le ilgili alınan herhangi bir kararımız yok. Zaten yasal durum da netlik kazanmış değil.Türk Telekom'a da sonuna kadar talibiz demiyoruz. Rakamsal olarak tanımadığımız bir şirkete talip olmamız mümkün değil. "
KoçGrubu, özelleştirme ihalelerine ya da bazı yatırımlara ortak girilmesi konusunda bir anket düzenledi. Anket, bayilerin yüzde 80'inin ortaklığa evet dediğini ortaya koydu. Bu ortaklıklardan 200 milyon dolara yakın bir kaynak yaratılacağı düşünülüyor. Anadolu'dangelen medya kuruluşlarının temsilcileri toplantıda, Koç Grubu'nun kendi illerine de yatırım yapmasını istedi. Afyon, Trabzon ve Konya'dan gelen basın mensupları, Özaydınlı'dan yatırım sözü almaya çalıştı.