Zihinsel özürlüler üretime katılıyor
Ankara Gölbaşı'nda bulunan Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı, "mesleki eğitim ve rehabilitasyon programı" çerçevesinde zihinsel engelli çocuklara marangozluk eğitimi veriyor.
Zihinsel engelliler üretime katkıda bulunabilir mi? Çoğumuz bu soruya "hayır" yanıtı veririz. Oysa zihinsel engelli çocuk ve gençler, "Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı"nda çeşitli eğitimlerin yanı sıra marangozluk eğitimi de alıyorlar ve üretime katkıda bulunuyorlar. Vakfın Ankara Gölbaşı'nda bulunan merkezinde, 20-25 yaşları arasındaki 15 zihinsel engelli, aldıkları eğitim sayesinde mutfak dolabından kütüphaneye, kağıt havluluktan abaküse kadar bir dizi ahşap mobilya işi yapıyor ve karşılığında da maaş alıyor. Vakfın Eğitim Koordinatörü Uzman Psikolog Tomris Gündoğdu, öğrencilerinin tüketen değil üreten bireyler olması için çalıştıklarını belirterek, belirli aşamaları kat eden öğrencilerin mesleki eğitime alındığını söyledi.
ÖNCE EĞİTİM VERİLİYOR Zihinsel engelli öğrencilere öncelikle gündelik yaşamda kullanabilecekleri bilgiler ve beceriler kazandırıldığını anlatan Gündoğdu, bu beceri ve bilgileri kazanan öğrencilerin artık tuvalete kendilerinin gittiğini, yemeklerini yiyebildiklerini bildirdi. Gündoğdu, öğrencilere ağaç işleri atölyesinde önce tahtaların birbirine ekleme işinde beceri kazandırıldığını, daha sonra sırasıyla, tahta kesimi, ahşap malzeme ile belli bir modele göre üretim yapma ve makine kullanma, oyma işleri öğretildiğini kaydetti. "İçlerinde öyle öğrenciler var ki, onlar mobilya üretiminin merkezi olarak bilinen Siteler'de çalışmaya aday" diyen Gündoğdu, bilgi ve becerileri kazandırmanın yanında, çocuğun kişiliğinin gelişmesi, düzenli iş yapabilme alışkanlıklarının kazandırılması açısından mesleki eğitimlere büyük önem verdiklerini söyledi. Gündoğdu, yapılacak etkinliklerin, çocukların performansları ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak seçildiğini belirterek, iş eğitiminde kullanılacak araç gereci tanımada açık anlatım yöntemi kullandıklarını bildirdi.
Behzat MİSER
|