Sarı otobüs dünyayı keşfe davet ediyor
Kara yoluyla Hindistan, İran, Katmandu gibi Doğu ülkelerine düzenlenen 2-3 ay süreli Overland turlarında; törenlere, ayinlere, kutlamalara katılıp, gidilen bölgelerde ev ziyaretleri yapabilirsiniz.
Yazları 'yazlığa', kışları 'kayağa', bayram tatillerinde ise 'memlekete' gitmek herkes için alışıldık bir durum. Ama sırtına çantayı alıp uzak diyarlara gitmek, farklı kültürleri tanımak isteyenler için 'Overland' farklı bir alternatif. Tarih, coğrafya ve geleneksel yaşam açısından dünyanın en ilginç ülkelerine yapılan, uzun süreli karayolu gezileri olarak tanımlanan 'Overland', gezginleri maceraya çağırıyor. 1970'lerde hippilerin başlattığı otobüs turları, 10-12 kişilik ekiplerle yapılıyor ve 2-3 ay boyunca sürüyor. Fotoğrafevi tarafından düzenlenen 'Overland' turları ile hiç tanımadığınız 10 kişiyle birlikte, bir otobüse atlayıp; İran'a, Hindistan'a, Katmandu'ya gidebilirsiniz. Bu ülkelerin insanları ve kültürleriyle tanışabilir, onların evlerine misafir olup düğünlerine, ayinlerine katılabilirsiniz.
GİDİLECEK YER DEĞİŞİYOR Fotoğraf sanatçısı, serbest gazeteci, yazar ve gezgin Özcan Yurdalan, Overland turlarında varılması hedeflenen yerin belli ancak izlenecek rotanın görülüp konaklanacak yerlerin durumuna göre değişebileceğini söylüyor: "Yolcular, gidilecek yerler hakkında gerekli ön araştırmayı ve asgari kişisel programlarını yaparak, ilgi alanlarını belirleyerek yola çıkıyor. Ana konaklarda otobüs, bir otele ya da kamp yerine çekiliyor. Hareket günü-saatine kadar isteyen bağımsız bir program uygulayabileceği gibi, oraları en iyi bilenlerin önerisi doğrultusunda yapılan toplu gezilere de katılabiliyor. Yurdalan, bu yolculuklarda turist imajından mümkün olduğunca uzak kalındığını söylüyor.
TURİSTİK GEZİ DEĞİL Özcan Yurdalan, "Geçtiğimiz yerlerde yaşamlara tanık olmaya çalışıyoruz. Tören, ayin, kutlamalara katılma ve evlerde konaklama şansımız oluyor. Turist gibi değil, yaşayarak, hissederek tanıyoruz" diye anlatıyor Overland turlarını. Bu uzun yolculuklarda yardımlaşma, özveri ve paylaşmanın esas olduğunu belirten Yurdalan, seferlere katılanların kaçınılmaz olarak ortaya çıkan sorunları yine elbirliğiyle ve ekip ruhu içinde çözmeye çalıştıklarını söylüyor. Herhangi bir yaş sınırı olmayan turlar hakkında bilgi almak için tel: (0212) 249 02 02 / www.fotografevi.com.
Geziye katılmak isteyenler için... Geziye katılmak isteyenlerin yanlarında bulundurmaları gereken malzeme listesi şöyle: Her türlü kaybolma ve çalınma riskine karşı giysilerin içinde tutulacak gizli cüzdan, dört mevsimlik giysi, büyük ve küçük sırt çantası, ilaç, fotoğraf makinesi, küçük teyp, video kamera, uyku tulumu, otobüste kullanılacak bir sandalet ve yürüyüşler için sağlam bir yürüyüş ayakkabısı, mendil, çakı, el feneri, su matarası, çay kupası, güneş koruyucu krem, küçük hediyeler, kalem ve not defteri.
SARI OTOBÜSTE NELER VAR? Sarı otobüsün arka bölümünde yer alan koltuklar, ranzaya dönüşebiliyor. 10 kişinin uyuyabildiği otobüste yataklar bulunuyor. Bagajda bir mutfak, aracın içinde ise sekiz kişinin karşılıklı oturup çalışabileceği iki masa, tuvalet ve duş yer alıyor.
FİYATLAR NEYE GÖRE DEĞİŞİYOR? Turların fiyatları rotaya göre değişiyor. Hangi rota olursa olsun katılımcıların günlük 10 dolar kadar bir harcaması oluyor. Bu yıl düzenlenecek turlar ve fiyatları şöyle: İran: 800 dolar, Suriye-Ürdün: 800 dolar, İstanbul-Katmandu (İran, Pakistan, Hindistan, Nepal hattı): 2300 dolar.
Ceren BAYAR
|