'Madenler kullanılırsa, bir yatırana sekiz kazandırır'
TÜGİAD'ın Maden Raporu, 2.2 trilyon dolarlık bir rezervin olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, 8 milyar dolarlık yatırımla 62 milyar dolarlık bir üretime ulaşmak mümkün.
TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından hazırlanan maden raporunda, Türkiye'nin yeraltı kaynaklarının 2.2 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğu belirtildi. Raporda madenlerin işletmeye açılmasıyla Türkiye'nin iç ve dış borçlarının kapatılabileceği vurgulandı. Danışmanlığını Maden Yüksek Mühendisi ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Eğitim ve Araştırma Koordinatörü Lütfi Çallı'nın yaptığı ''Türkiye'nin Maden Gerçeği'' başlığını taşıyan rapor basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. TÜGİAD Başkanı Hayati Kaya tarafından sunumu yapılan raporda, maden kaynaklarının üretiminin kamu sektörü tarafından üstlenildiği ve bu görevin bir süre başarı ile götürüldüğü ifade edildi. Önceki gün açılışı yapılan Sugözü Santrali'nde önemli bir hatanın yapıldığını söyleyen Kaya, "Bu ithal kömüre dayalı bir tesistir. Kendi kaynaklarımız varken ithal kömürün verilmesi yanlıştır" dedi.
3 MİLYAR DOLARLIK ÜRETİM Türkiye'nin yeraltı kaynağı açısından 2.2 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğu bildirilen raporda şu noktalara dikkat çekildi:
* Türkiye günümüzde yılda 3 milyar dolar değerinde maden ürünü üretebilmektedir. Dünya ortalamasına göre bu miktarın 7.5 milyar dolar civarında olması gerekir.
* Yine bu kaynakların harekete geçirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hızının yüzde 6'da tutulması halinde ve 10 yıl içinde 8 milyar dolarlık bir yatırımla 62 milyar dolarlık bir üretim değeri elde edilebilir.
* 2023 hedefleri doğrultusunda, ikinci 10 yılda yapılacak 22 milyar dolarlık bir yatırımla bu üretim değeri 216 milyar dolara çıkacaktır. Bu değerin 400 milyar dolara çıkması mümkün.
* Türkiye'nin bor açısından çok zengin olduğunun bütün dünyaca kabul edilmiştir. Fiyat politikası devlet tarafından belirlenmesi gereken tek madenin bor olduğu görülüyor.
* 1985 yılında Türkiye'de işletilecek altın madeni yok deniliyordu. Yabancı şirketler 1989 yılında geldikten sonra ilk kez rezervlerini 45 ton olarak açıkladılar. 2002 yılında ise 600 ton telaffuz edilmeye başlandı.
* Kömür de kısa vadede değerlendirilecek en büyük kaynaklardan biridir. Ancak bu varlık gerektiği gibi değerlendirilemiyor. Bu arada raporun tanıtım toplantısında, bir değişiklik olmadığı takdirde Maden Yasası tasarısının önümüzdeki hafta Meclis'e getirilip yasalaşacağı belirtilerek, TÜGİAD'ın hazırladığı raporu ilgili komisyona gönderdiği bildirildi.