|
|
Amerika'ya giriş vizesi hayal değil
Amerikan İstanbul Başkonsolosluğu, geçen yıl vize talep eden 37 bin kişiden 30 bininin başvurusunu kabul etti. Vize almanın bedeli 116 dolar. Belgelerinizde eksik yoksa ve doğru yolu izlerseniz ABD'ye gidebilirsiniz.
*** Amerikan vizesi hikayesi
Fırsatlar ülkesine girebilmek için gerekli 'vize'yi almak bilinenin aksine zor değil. İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğu, geçen yıl vize için başvuran 37 bin kişiden 30 binini bu ülkeye gönderdi.
Vize memuru fiş uzatıp "İyi yolculuklar" derse şansınız yaver gitti demektir. Ancak pasaportunuzu elinize verirlerse planlarınızı erteleyin.
Amerika'ya vize alabilmek için neler yapılması ve hangi aşamalardan geçilmesi gerek? İşte vize alabilmek için izlemeniz gereken yol haritası Göçmen olmayan, geçici, turistik geziler, eğitim ya da sağlık amaçlı alınacak vize için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, konsolosluğun şahsi başvuru istediği, hiçbir kuruluşu veya seyahat acentesini aracı olarak kabul etmediğini gözardı etmemek.
Bunun ardından vize başvurusu için yapılacak ilk şey herhangi bir İş Bankası şubesine gidip Amerikan Başkonsolosluğu hesabına 16 dolar yatırarak bir PIN numarası almak. Bir gün sonra aktif hale gelen PIN numarası almadan hiçbir işleme başlanamıyor. Çünkü konsolosluğun resmi vize bilgi kaynağı olan yeni Vize Bilgi ve Randevu Servisi'nin 0 212 340 44 44 numaralı telefonunu ancak bu PIN koduyla aranarak, bilgi ya da randevu günü alınabiliyor. Ancak telefon numarası çalışma günleri 08.30 ila 18.00 saatleri arasında aranabiliyor.
İkinci aşama, aileden toplam 5 kişinin kullanabileceği PIN numarasıyla aldığınız randevunun ardından kişi başına Dışbank Amerikan Başkonsolosluğu hesabına 100 dolar vize ücreti yatırmak. Doktordan randevu alır gibi en geç iki gün içinde ya da başvuru yapan kişinin belirlediği tarih ve saatte konsolosluğa gidiliyor. Randevuya giderken istenilen evrakın eksiksiz olmasına dikkat etmek gerekiyor.
İstenilenler ise şöyle: 100 dolar Dışbank vize başvuru ücreti dekontu, son halinize benzeyen 6 aydan eski olmayan, fonu beyaz 5x5 boyutunda vesikalık bir fotoğraf, vize başvuru formundaki soruların eksiksiz ve detaylı olarak cevaplandırılması, geçerli bir pasaport, nüfus cüzdanı fotokopisi. Bunlardan birinin eksik olması halinde vize bekleme odasına girmek yada sıra almak mümkün olmuyor. Evrakları tam olan kişiye bankalarda kullanılan sistemle, turist, öğrenci, çalışma vizesine göre işlem sırasını gösteren fiş veriliyor.
Kişi dijital ekranda sıra numarasını görünce görüşme veznelerine gidiyor ve camın arkasında duran vize memuruyla bir telefon aracılığla iletişim kuruyor. Önce güvenlik için vize isteyen kişinin iki işaret parmağının izi elektronik bir aletle kaydediliyor. Güvenlik sistemleriyle saklı tutulan parmak izi, ülkeye girişte kişinin kimliğinin tanımlanması kolaylaştırıyor, vizenin kaybolması veya çalınması halinde kötü amaçlı kullanımı engelliyor. Parmak izinin ardından memurla vize başvurusu yapan kişi arasında 5 dakika süren mülakat başlıyor.
Görevli, kişinin Amerika'da kısa bir süre kaldıktan sonra kendi ülkelerine dönmelerini sağlayacak sosyal, ailevi, iş ve diğer bağları gösteren belgelerin dışında, çeşitli sorular soruyor. Neden gitmek istediği, ilk gidişi olup olmadığı, orada akrabalarının bulunup bulunmadığı gibi ayrıca işine dair sorular da yöneltiliyor. Vize memuru, fiş uzatıp "İyi yolculuklar" diliyorsa şansınız yaver gitti demek. Ancak mülakatın ardından pasaportunuz o an elinize veriliyorsa hayalinizi bu seferlik ertelemeniz gerekiyor.
Vize almayı başaran, verilen fişi, başka bir masaya götürüp, adresini bildiriyor ve ABD'ye gitmek için gün saymaya başlıyor. Tüm bunlar İş Bankası'na parayı yatırdıktan sonraki bir hafta içinde tamamlanıyor.
İNANDIRMAK ÖNEMLİ Konsolosluk Bölümü Müdürü John Lowell, vize almanın göründüğü gibi çok zor olmadığını belirtiyor. Lowell, kimi zaman kişinin evrakları eksik ya da yanlış getirdiği için işlemlerin uzadığını söyleyerek şöyle konuşuyor:
"Biz elimizden geldiğinde işlemleri hızlı yapmaya çalışıyoruz. Genelde bir buçuk saat bekliyorlar ama hedefimiz bu süreyi bir saate indirmek. Günde 150 kişiye farklı saat dilimlerinde randevu veriyoruz. Ama önemli olan başvuran kişinin, vize memurlarıyla yaptığı mülakatlar. Niyetinin iyi olduğuna, ABD'ye kalmak ya da kaçak çalışma amacıyla gitmediğine inandırması gerek.
Memurlarımız, kişinin söylediklerine, mimiklerine, inandırıcı olup olmadıklarına çok dikkat ediyor. Ona göre vizeyi veriyor. Memurun mülakat sırasında bilgisayar kaydettiği tüm bilgiler de Amerika'daki tüm giriş noktalarına gönderilir. Öğrencilerle, sağlık sorunları olanlara ise elimizden geldiğince yardım ediyoruz. Önemli olan son kararı veren 8 vize memurunu inandırmaları."
Pervin Metin
|