|
|
Menopozda hormon tedavisi melek mi şeytan mı?
Menopoz döneminde kullanılan hormon tedavisi, geçen yıl tıp dünyasında en fazla tartışılan konulardan biri oldu. Özellikle meme kanseri riskini ciddi oranda artırdığına yönelik araştırmalar, bu tedaviyi kullanan uzmanları yeni arayışlara itti
Uzun süren polemikler sonunda başka alternatifi bulunmadığı için Hormon Replasman Tedavisi'nin özellikle menopoz şikâyetlerini ağır olarak geçiren kadınlarda, doktor kontrolünde kullanılmasına karar verildi. Ancak kişiye özel tedavi anlayışını benimseyen tıp dünyası, menopozun ilk beş yılında düşük oranda, kısa süreli olmak üzere Hormon Replasman Tedavisi konusunda uzlaştı. Türkiye Menopoz Derneği Başkanı ve Dünya Menopoz Konseyi Yönetim Kurulu Üyeliği'ni de yürüten Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp hormon tedavisi konusundaki soruları yanıtladı:
Hormon Replasman Tedavisi nedir? Hormon Replasman Tedavisi, menopoz sonrası artık doğal olarak oluşturulmayan dişi hormonların düşük dozlarda yerine konulması demektir. Rahmi olmayan kadınlara sadece düşük doz östrojen, rahmi olan kadınlara ise, düşük doz östrojenin yanı sıra progesteron tedavisi uygulanıyor.
Hormon tedavisi güvenli midir? Hormon Replasman Tedavisi hakkında birçok yanlış anlama söz konusudur. En uygun olanı, kişiye yönelik özel tedavi uygulamalarıdır ki, buna ancak doktor karar verir.
Rahmim alındı, hormon tedavisi kullanmamda herhangi bir etkisi var mı? Genellikle bu tedavi, östrojenler ve progesteronlarla birlikte reçetelendirilir. Tek başına östrojen kullanılması, rahmin iç tabakasında aşırı büyümeye, kalınlaşmaya yol açar. Bu durum ilave olarak progesteronların kullanılması ile önlenir. Eğer rahminiz alındıysa, tek başına östrojen tedavisi sizin için yeterli.
Ailemde meme kanseri var. Hormon tedavisi kullanmamam daha mı iyi? Meme kanseri riski üzerine farklı sonuçlara sahip birçok çalışma yapılmasına rağmen, bu konu henüz tam olarak hormon tedavisi için belirlenememiştir. Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan tek net sonuç; kısa süreli (5 yıl) Hormon Replasman Tedavisi'nin meme kanseri riskini artırmadığıdır. Bu durumda her kadın için ayrı değerlendirme yapılmalı. Ailesinde meme kanseri hikâyesi olsun olmasın, bu tedavi uygulanan kadınlar doktorlar tarafından düzenli aralıklarla kontrol edilmeli.
|