|
|
Menopoz hastalıklarından korunma yolları
Menopoz dönemi pek çok hastalığı peşi sıra getiriyor. Uzmanlar bu hastalıklardan korunarak, yaşam kalitesi yüksek bir menopoz dönemi geçirmenin yöntemlerine dikkat çekiyorlar
Menopoz döneminde kadınların çoğu değişen derecelerde menopozal belirtiler yaşıyorlar. Sıcak basmaları, gece terlemeleri en sık belirtiler arasında bulunuyor. Acıbadem Hastanesi Bakırköy, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu bu belirtilerin menopoza giren kadınların yüzde 65'inde görüldüğünü hatırlatırken, geri kalan yüzde 35'lik bölümün hiçbir sıkıntı yaşamadığına dikkat çekiyor.
CİNSEL İSTEK KAYBI OLUR Menopoz belirtilerini erken ve geç olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. Erken belirtiler arasında en önemlileri; adet düzenindeki bozulma ile birlikte başlayan ve birkaç dakikalık nöbetler halinde gelen ateş basması, sıkıntı, terleme, sinirlilik, çarpıntı hissi, uykusuzluk gibi şikayetler olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen belirtiler, büyük oranda ilk 5 yıl içinde kaybolurken, kadınların yüzde 5 kadarında ise yaşam boyu devam ediyor. Daha sonra bu kadınlarda hayattan zevk alamama, aşırı alınganlık, çabuk sinirlenme, algılama güçlükleri görülebiliyor. Sonuçta; depresyon, anksiyete gibi psikolojik tablolara rastlanabiliyor. Cinsel istek kaybı, vajinal kuruluk, eklem ve kas ağrıları yine bu dönemin sorunları arasında yerini alıyor. Erken menopoz durumlarında erkek tipi kıllanmaya da rastlanıyor. Kellik nadiren görülmesine rağmen, saç kaybı ve özellikle yüzde kıllanma yine menopozun olumsuz etkileri arasında yerini alıyor.
Kemikleri zayıflatıyor Prof. Dr. Seyisoğlu'na göre menopozdan itibaren görülen sağlık sorunları şöyle: "Yaklaşık 3-4 yıl sonra idrar yolları ve vajinada atrofi adını verdiğimiz incelmeye bağlı kuruluk ve yanma hissi, cinsel birliktelikten ağrı duyma, idrar şikâyetleri ve istemsiz idrar kaçırma gibi sorunlar görülüyor. İleri dönemlerde ise, kemik kayıpları ve kalp damar hastalık riskleri beliriyor." Bu sebeple, genç kadınlarda erkeklere oranla daha düşük olan kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı menopozda belirgin şekilde artarak, erkekler ile eşit düzeye geliyor.
KALÇA KIRIĞI RİSKLİ 35-40 yaşlarında başlayan kemik kütlesindeki azalma menopozda hızlanıyor ve kemik kırığı riski artıyor. Omurgalarda başlayan çökme kırıkları sonrasında, kadında boy kısalığı ve kamburlaşma gibi postür bozukluğu oluşuyor. İleri yaşta ise ölüme neden olabilen kalça kırıkları görülebiliyor.
|