kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zeytin dalı modeli
Yerel seçim sürprizi ve sol ittifakın şansı
Zeytin dalı modeli
DEHAP'la birliktelik barışı da sağlayacak
CHP: Arkadaşlara başarılar

Zeytin dalı modeli

SHP Genel Başkanı Karayalçın'ın solda ittifak çağrısı, CHP, DSP ve YTP tarafından reddedilse de diğer sol partilerden destek gördü. Yerel seçimlerde birlikte hareket edecek olan ittifak, İtalyan solunun 'zeytin dalı ittifakı' modelini örnek aldı.

YAZ aylarında SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın solda ittifak çağrısını, ilk olarak üç büyük 'merkez sol' parti olan CHP, DSP ve YTP'ye sundu. Ancak üç parti de DEHAP'la aynı çatı altında olmamak için reddettiler. Karayalçın, bunun üzerin 3 Kasım seçimleri öncesinde zaten prensipte anlaştığı diğer sol partilerin genel başkanlarıyla görüşmelere başladı. Bu temasların sonucunda sol ittifak, 29 Ocak'ta Park Otel'de yapılan basın toplantısıyla resmin ilan edildi. Bütün genel başkanların katıldığı toplantıda okunan bildiride "Emekten, demokrasiden, barıştan, özgürlükten yana olan siyasi partiler olarak bizler, 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan yerel yönetim seçimlerinde demokratik, bağımsız bir ülke, halkçı ve katılımcı yerel yönetimler için demokratik seçenek yaratmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz" denildi.

İTALYANLAR ÖRNEK ALINDI
SHP
Lideri Murat Karayalçın, ittifak için 1996 yılında İtalyan solunun seçimlerden önce yaptığı birlikteliği örnek aldı. İtalyan solunun "Zeytin Dalı" diye adlandırdığı, seçim öncesi ittifakı yakından izlediğini belirten Karayalçın, "İtalyanlar'ın bu birlikteliği gerek yerel, gerek ulusal seçimlerde çok başarılı kullandıklarını gözlemledik. Aramızda farklılıklar var ama bir program ve amaç etrafındayız. Zeytin Dalı Projesi'nde herkes kendi farklılığını koruyor, tek çatı altında toplanmamışlar. Birliktelik içindeki seslerin bir potada eritilmesine yönelik bir çabamız olmayacak. Bunu doğru ve olanaklı görmüyorum" yorumunu yaptı.

SHP'NİN TARİHİ ROLÜ
SHP'NİN
kurulan ittifakta derleyici olduğu, 1989 seçimlerine, DEHAP'ın ilk versiyonu olan HEP'in SHP çatısı altında girdiğini hatırlatan Karayalçın, "O nedenle SHP'nin tarihi bir rolü olduğu söylenebilir. Yerel seçimler sonrası SHP çatısı altında bir birleşme olursa bundan çok büyük bir memnuniyet duyarım. SHP olarak bu birliğin oluşturulmasında koordinatör parti gibi bir rol üstlendik. Türkiye, AKP ve CHP'nin arzuladığı ve çabaladığı gibi iki partili bir yapıya oturtulamaz. Bu iki parti ulusal meclisteki iki partili yapıyı yerel meclislere de taşımak istiyorlar. Bu söz konusu olamaz"şeklinde konuşuyor.

CHP DE OLABİLİRDİ
İTTİFAK
için tüm parti liderleriyle görüştüğünü, ancak CHP ile DSP'nin kabul etmediğini belirten Karayalçın, şu bilgileri veriyor: CHP Genel Başkanı'na ittifakın CHP listesinde de yer alabileceğine ilişkin bireysel görüşümü de ilettim. Baykal'a kontenjan talebim olmadığını, ifade ettim. Müzakereye oturduğunuzda, 3 bin 200 belediye başkanı mı seçilecek, yüzde 10-20'si bizimdir, denir. Hiç birisi bizim olmayabilir, dedim. DSP ile de görüştüm, ancak onlar da ittifak içinde yer almayı kabul etmediler. İttifak demiyorum ben aslında. Adı öyle kondu. 'Birliktelik' sözcüğünü
daha uygun görüyorum. Çünkü ittifakı ben büyük sol için, bütün sol için düşünmüştüm."

ANKARA GÖRÜŞMELERİ
SOLDAKİ
parçalanmışlığın giderilmesinin Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu belirten Karayalçın, ittifakın "yüksek bir olasılıkla" Ankara'dan Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olacağını söylüyor. "Kesin bir ifade kullanamam. Hazırlanıyorum, aday olmam gerektiğini düşünüyorum" diyen Karayalçın, CHP'ye son ana kadar açık kapı bırakıyor. CHP'nin "Bizim partimizden aday ol" teklifine karşı Ankaralılar'dan gelen şu formülleri CHP'ye götürdüğünü söylüyor: ''Ben aday olmayayım, CHP büyükşehir adayını belirlesin, biz de destekleyelim, metropol ilçeleri birlikte belirleyelim'' veya ''CHP büyükşehirde aday çıkarmasın, ittifak adayı olarak ben ya da bir başka aday gösterilsin, metropol ilçelerde adayları CHP'yle birlikte belirleyelim" veya "Bağımsız aday gösterelim". Karayalçın, son olasılık olan, genel başkanı olduğu SHP'den ayrılıp, CHP'den aday olması formülünü ise mümkün görmüyor. Karayalçın, CHP'nin tavrını 20 Şubat Cuma gününe kadar bekleyeceğini, bu tarihte adayların kesinlik kazanacağını da kaydediyor.

SOLU ATÖLYEYE SOKTUK
KARAYALÇIN,
yerel seçimlerde aday olacaklar için bir eğitim programı hazırladığını, bu kurslarda hem propaganda, imaj gibi siyasal iletişim çalışmaları, ittifak süreci ile ilgili bilgilendirme ve belediyecilik konusunda eğitim verileceğini ifade ediyor. Kurdukları Sosyal Demokrat atölyelerde solu yeniden değerlendirdiklerini anlatan Karayalçın, ittifak sürecini şöyle anlatıyor: 2002 seçimlerine girerken bir proje hazırlayarak, hayata geçirmeye çalıştık. Önce büyük bir sol olsun istedik. Tüm sol partilerin katılacağı bir birliktelik hazırladık. O olmadı, daha dar kapsamlı bir birliktelik için çalıştık. 3 Kasım seçimlerine SHP giremiyordu, çünkü kuruluşunuzun üzerinden 6 ay geçmeden seçimlere giremiyorsunuz. Yani SHP seçimlere girememesinin teknik nedenleri vardı. Belki 3 Kasım seçimlerinde ittifak yapılamamasının, 28 Mart seçimlerinde yapılacak olmasının bir nedeni de budur."
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Topbaş kesin gibi
 AKP'lilerden önerge taktiği
 CHP'lilerin karşı çıktığı tasarı neler getiriyor?
 Denetçiler kışla dışında kaldı
 Korsana ağır ceza yolda
 Çiçek: Bazılarının aklını çelmeyin
 Uyuşturucu madde kullanana 2 y?l hapis
 Kanun Tasarısı'na tepki mitingi
MEHMET TEZKAN
Ahlaklı yönetim isteyen de ahlaklı...
EMRE AKÖZ
'İnkılap Yolunda' başımıza gelenler
Şu sıralarda ilginç...
UMUR TALU
Sahibine göre kişnetmek (3)
Üç gündür koyduğum başlık...
Tren bomba gibi patladı
İran'da sülfür ve fuel oil yüklü 51 vagon aniden hareket etti.
'Üç Büyükler'e İtalyan tepkisi
Berlin'deki Blair-Schröder-Chirac zirvesi, AB'yi karıştırdı. İtalya...
Olacak bu iş 0-1
Olacak bu iş 0-1
Adana'daki özel maçta iki şutumuz direkten dönerken, özellikle orta...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.