|
|
|
|
Midyat'ta Süryani villaları
Mardin'in Midyat ilçesine bağlı, bir zamanlar terör rüzgarlarının estiği Bagok Dağları'nın eteğinde yer alan Elbeğendi (Kafro) Köyü yeniden inşa ediliyor. Geçmişte Süryani vatandaşların yaşadığı köy, terör yüzünden terk edildikten sonra kilise dahil, neredeyse tüm evler yerle bir olmuştu.
Geçmişte terör olaylarının yoğun olarak yaşandığı Mardin'in Midyat ilçesine bağlı ünlü Bagok Dağları'nın eteğinde yer alan ve Süryani vatandaşların korkup kaçması sonucu boşalan Elbeğendi (Kafro) Köyü, yeniden inşa ediliyor. Üstelik eski tip köy evleri yerine her biri ortalama 100 bin Euro tutarındaki süper lüks taş işlemeli villalar ile... Bu evlerde, terör yüzünden başta İsviçre olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Süryani vatandaşlar oturacak. Bununla ilgili hazırlanan projenin mimarı ise 25 yıldır İsviçre'de yaşayan Yahko Demir.
HEPSİ SÜPER LÜKS Güneydoğu'da terörün ardından yeniden esmeye başlayan huzur ve güven rüzgarı, bölge halkına yeni umut kapıları açmaya başladı. Kan ve dehşet dolu günlerin etkisi ile köylerini terk eden Süryani vatandaşlar, doğup büyüdükleri topraklarla yeniden dönmeye, burada buluşmaya karar verdi. Bunun en güzel örneği de Midyat ilçesine bağlı Elbeğendi Köyü'nde yaşama geçirilmeye çalışılan yeni proje. Elbeğendi Köyü'nde, her biri birbirinden güzel ve süper lüks tam 14 villanın temeli atıldı bile. Bir kısmının kaba inşaatı biten villalar tamamlandığında, burası küçük bir Avrupa köyünü andıracak. Köyde ilk etapta 14 villanın yapılması kararlaştırıldı. Villaların süslemeleri Midyat taşından, duvarları ise köyün eski evlerinde kullanılan orijin taşlardan yapılacak. Villaların yöredeki tarihi dokuya uygun olmasına dikkat edilecek. Avrupa standartlarında olmasına özen gösterilen villaların altyapı sistemleri yer altından geçirilecek. Villaların arasında yüzme havuzları, tenis kortları ve spor tesisleri bulunacak. Isıtma ve soğutma sistemleri ise merkezi olacak. Yeraltından ısıtmalı villalarda, duvar aralarında ise soğuk, sıcak ve sesi geçirmeyen yalıtım malzemeleri kullanılacak.
BAHARDA HAZIR OLACAK Köydeki villaların yapımına başlanması ile burası adeta bir şantiyeye dönmüş durumda. Projenin mimarı olan ve 25 yıldır İsviçre'deki Mövenpick Otel'de yöneticilik yapan Yahko Demir, başta bu ülke olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerinde yaşayan Süryaniler'in geri dönmesi için hazırlanan projenin çok tuttuğunu söyledi. Demir, her biri ortalama 100 bin Euro'ya mal olacak villaların bahar mevsimine kadar tamamlanmasının planlandığını belirtti. Yahko Demir, Mardin Valisi M. Temel Koçaklar ve GAP İdaresi'nden destek gördüklerini belirtirken, köyde içme suyu temini için sondaj çalışmalarının başlatıldığını ifade etti. Bu arada, yörede Kafro köyü olarak bilenen Elbeğendi köyünün eski binaları da koruma altına alınacak. Proje kapsamında eski tarihi evlerin restore edilerek pansiyon haline dönüştürülmesi düşünülüyor. Projenin bölgedeki 5 köyde daha yaşama geçirilmesi planlanıyor. Rüya köy projesinde ünlü Süryani şarabının üretimi de yer alıyor. Yahko Demir 12 ayrı şarabı şişesini görmeden tadından tanıyabileceğini ifade ederken, bu deneyimini Elbeğendi köyünde kurmayı hedefledikleri üretim merkezinde değerlendirmeyi düşündüğünü kaydetti. Demir "Mardin yöresi tarihi ve kültürel değerleriyle dünyanın en zengin yeri. Buralarda yapacağımız yeni yatırım ve projelerle dünya turizminin var olan dikkatini daha da lokalize ederek, çekeceğimize inanıyorum. Türkiye'yi ziyaret eden her yabancı turist Mardin'e gelmeyi isteyecek diye düşünüyorum. Bu bir başlangıçtır. Projelerimizin arkası gelecek. Doğup büyüdüğümüz topraklara, kader birliği yaptığımız hemşehrilerimize vefa borcumuz var, bunu ödemeye karar verdik. Dünyada kabul gören, botanik bağcılığa uygun olan köyümüzde bağcılığı geliştireceğiz. Ve dünya şarap pazarlarında rekabet edeceğiz" şeklinde konuştu.
ÇOKTAN AB'LİYİZ Mardin ve yöresinde yıllardır Hristiyanlar'ın, Yezidiler'in ve Müslümanlar'ın birlikte dil, din, ırk ayrımı yapmadan kardeşçe yaşadıklarını belirten Midyat Kuyumcular Derneği Başkanı Ali Aslan ise, huzur ortamının sağlanmasının ardından Avrupa ülkelerinde bulunan Süryaniler'in yavaş yavaş doğup büyüdükleri topraklara dönmeye başladıklarını söyledi. Aslan, "Biz AB şartlarını asırlar önce taşıyorduk. Dünya ülkelerine örnek teşkil edecek bir mozaik var buralarda. Bu bereketli ve kutsal topraklarda AB ülkelerinin dudaklarını uçuklatacak hoşgörü var. Bu açıdan bakıldığında biz çoktan AB'liyiz zaten..." şeklinde konuştu.
SÜRYANİLER KİMDİR? Süryaniler, kökenleri 5000 yıl öncesine giden bir toplum. Mezopotamya'da yeşeren ve uygarlığın gelişiminde önemli rol üstlenen köklü bir kültürün mirasçıları olan Süryaniler, milattan önceki çağlarda Arami ve Asurlular olarak bilinirlerdi. Hristiyanlığı kabul ettikten sonra, coğrafyayı istila edenlerin baskı ve egemenlikleri yüzünden başlangıçtaki etkinliklerini kaybetmişler. Günümüzde ise dünyanın değişik bölgelerinde dağınık bir şekilde yaşıyorlar. 1960 yılına kadar ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan Süryaniler, ekonomik şartların bozulması ve yöre halkının baskıları sonucu yaşadıkları yerlerden göç etmeye başladılar. Gidilen yerler önceleri İstanbul ve Avrupa oldu. Günümüzde Türkiye'de yaşayan 15 bin Süryani var. Büyük çoğunluğu İstanbul'da yaşayan Süryaniler'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sayıları oldukça azalmış. Dinsel açıdan Türkiye'de iki Metropolitlik tarafından temsil edilirler.
Masum ÇELİK
|
|
|
|
|
|
|
|
|