Şirketlerine elkonması operasyonuyla, Uzanlar'ın son kalesi olan yedi milyon aboneli GSM operatörü Telsim de düştü
İkinci büyük cep TMSF'NİN elkoyma kararıyla Uzan Grubu, geçen yıl elkonan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'ten sonra Türkiye'nin ikinci büyük GSM şirketi Teslim'den de oldu. Uzanlar, BDDK'nın tedbir kararı nedeniyle Telsim'in gelirlerinden bir süredir yararlanamıyordu.
MOTOROLA İLE DAVALIK KURULDUĞU günden bu yana üç milyar doların üstünde yatırım yaptığı bilinen Telsim aleyhinde, aldığı kredileri ödemediği gerekçesiyle Motorola ve Nokia tarafından uluslararası mahkemelerde açılmış tazminat davaları ise sürüyor.
***
Uzanlar'ın son kalesi Telsim de devlete geçti
Telsim, 7 milyon abonesiyle Türkiye'nin ikinci büyük GSM şirketi. İmar Bankası'nın ağır faturasının, Telsim'in satılarak azaltılması planlanıyor. Artık mülkiyeti Fon'da yönetimi ise bürokratlarda....
UZAN Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Telsim'e el koymakla, elindeki tek ve maddi açıdan son kalesini de yitirmiş oldu. Yedi milyona yakın abonesi ile Türkcell'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük GSM operatörü Telsim, Uzan İmparatorluğu'nun geçen haziran ayında el konulan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'ten sonra en büyük gelir kaynağıydı. ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e el konulmasının ardından bir süre Telsim gelirleri çarkı döndürmeye çalışan Uzan Grubu, BDDK tarafından Grubun tüm şirketlerine tedbir konunca buradaki gelirlerden de faydalanamaz olmuştu. Uzan Ailesi içindeki şirket dağılımı nedeniyle Kemal Uzan'ın küçük oğlu Hakan Uzan'a bağlı olan Telsim, GSM sektöründe hizmet veren, sermayesinin tamamı yerli olan yüksek teknoloji kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
25 YILLIK LİSANS Nisan 1998'de GSM sisteminin kurulması ve işletilmesiyle ilgili olarak 25 yıllık lisans devir sözleşmesini imzalayan Telsim, halen 81 ilde 4 bin 400'ün üzerinde radyo baz istasyonu ile hizmet veriyor ve 136 ülkede 303 anlaşmalı operatörle uluslararası dolaşım (roaming) sağlıyor. Mobil iletişimin tüm olanaklarını kullanıcılarına sunmak için dünya GSM sektöründeki gelişmeleri de yakından izleyen Telsim'in, kurulduğu yıldan bu yana 3 milyar ABD Doları'nın üzerinde yatırım gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Paket data iletişiminin ilk yapısı ve üçüncü jenerasyona geçişin ilk adımı olan GPRS teknolojisini Türkiye'ye kazandıran Telsim, dünyada bu teknolojiyi kuran ilk üç GSM operatöründen biri durumunda.
MOTOROLA VE NOKİA DAVASI Uzanlar'ın Türk mahkemelerinde devam eden yüzlerce davasınını yanısıra yurtdışında da uluslararası telekominikasyon şirketleri Motorola ve Nokia ile davaları bulunuyor. Geçen yaz Motorola, Uzanlar'ın kendilerini 1.8 milyar dolar dolandırdığı iddiası ile New York Eyalet Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanırken, Uzanlardan 4.2 milyar dolar tazminat istiyor. Motorola, Türkiye'nin hızla gelişen cep telefonu ağında pay sahibi olmak için Telsim'in sahibi olan Uzanlara değişik zamanlarda toplam 1.8 milyar dolar kredi verdi. Krediler ağ ekipmanları ve Motorola cep telefonları alımından, kampanyalara kadar herşeyi kapsıyordu. Uzan ailesinin sürekli para istemesine olumlu cevap veren Motorola, 1999'un sonlarında Telsim'den riski dağıtmak üzere başka bir kreditör bulmasını istedi. Uzanlar önce kabul etti sonra ise, bankacıların hesaplarını incelemelerine itiraz etti. Birara anlaşmaya çalışan Motorola, bunda başarılı olamadı. Uzanlar, 2001'de krizi gerekçe göstererek 700 milyon dolarlık borcu ödemedi. Motorola ve Nokia bu olayın ardından Telsim'e dava açtı.