| |
|
|
Serpil'in yazısına önsöz!..
Sultan Ahmet Four Seasons, üst üste Avrupa'nın En İyi Oteli seçilen yer.. Ordaki öğlen yemeğini Serpil anlattı.. Bana da önsöz yazmak düştü.. Efendim bu yemek bir iddia üzerine hazırlandı.. Hünkar'da bir gece, Feridun'un konuğu olarak Giancarlo'ya Türk yemekleri sunuyoruz. Sevimli ve sevgili Genel Müdür Marcos Bekhit ve Güven de orda.. Ben 1990 Roma'daki Penna arabiata maceramı anlattım.. Burada da yazdım ya.. Özet.. Ben pek İtalyan mutfağı aşıklısı değilim.. Sinyor ile apart otelde kalıyoruz. Sinyor, yani Can Bartu, "Ben senin ağız tadını bilirim. Gel benimle, seçeceğim yemeğe bayılacaksın" dedi.. Hemen oracıkta bir İtalyan Lokantası.. Res- ta- u- rant değil.. Locanda.. Kocaman.. İtalyan mutfağında makarna ısmarlanınca pişer, kimbilir kaç ahçı çalışıyor. "Penna Arabiata" dedi Sinyor.. Acılı, ekşili, sarımsaklı bir makarna geldi.. Bayıldım. Abone.. Her gece oradayım.. Üçüncü mü, dördüncü gün mü, gene gittim. Gene ayni masa, ayni garson.. "Penna arabiata" dedim.. "Bu gece yok" dedi.. "Niye" dedim.. "Penna arabiata sosunu hazırlayan şef bu gece izinli" dedi.. Yahu yemeğe saygıya bakın.. Yığınla şef var.. Arabiata sosu şefi ayrı. Ötekiler yapmıyor. Çırak, kalfa, malfa da olmuyor.. İlle üstad.. Geldim Türkiye'ye gittiğim her İtalyan menüde penna arabiata var. Adı var, lezzeti yok.. Yok oğlu yok.. Bunu anlattım. Giancarlo "Bu benim için bir iddia" dedi.. "Size ben bir penna arabiata yapacağım.." İşte o.. Yemeği beklerken Serpil "Burada ezan dinlemelisiniz" dedi.. Yazısındaki heyecanını anlattı.. Tam lafını bağlarken, Marcos dost yetişti masaya.. Nefes bile almadan ne dedi bilir misiniz?.. "Buraya ezan zamanı geleceksiniz.. Böyle şey olmaz.. Dışarının sesi odalara yansımasın diye camlara nasıl ses izolasyonu yaptık, binlerce dolar harcayıp.. Ama ezan zamanı müşteriler pencereleri açıyorlar, karda kışta.." Giancarlo nasıl heyecanla bekliyordu kararımızı görmeniz gerek.. İşini bu kadar heyecanla yapanların başarısız olmaları mümkün mü?..
|