Kalp krizi 'geliyorum' diyor
Kalple ilgili hastalıkların başka rahatsızlıkların belirtileriyle karıştırılması ve önleyici sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması kalbe bağlı ölümlerin artmasına neden oluyor
Kalple ilgili rahatsızlıkların yanlış değerlendirilmesi ve önleyici sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmaması, kalp hastalıklarından kaynaklı ölümlerin artmasına neden oluyor. Academic Hospital Kalp Hastalıkları uzmanlarından Doç. Dr. Mehmet Ağırbaşlı, kalp hastalıklarındaki belirtilerin kimi zaman yanlış yorumlanabildiğine dikkat çekerek şöyle dedi: "Bir hastanın gaz şikâyeti midesine, kol ağrısı ise romatizmaya veya eklem problemlerine yorumlanabiliyor."
BELİRTİLERE DİKKAT Bazı kişilerde kalp sorunu belirtilerinin son ana kadar görülemeyebileceğini vurgulayan Ağırbaşlı, şunları söyledi: "Öncelikle, kişinin risk faktörleri bilinmeli. Bir kişi günde 2 paket sigara içiyorsa, kolesterolü yüksekse, ailesinde kalp hastalığı varsa, şeker hastasıysa, tansiyonu yüksekse, bu kişide kalp hastalığı olma riski diğer bireylere göre 10-15 kat daha fazladır. Bu kişinin sık sık kontrolden geçmesi gerekir. Sigara içiyorsa sigarayı bırakacak, kolesterolü yüksekse, indirmeye çalışacak. Bu birinci aşama, yani önleyici tedavi. Artık cep bilgisayarlarına yüklenen ATP 3 diye bir program var. Buraya gerekli veriler yüklenerek, hastanın 10 yıl içerisinde kalbi ile ilgili bir problem yaşayıp yaşamayacağını, tedavisi için neler yapılması gerektiğini ve hangi ilaçların kullanılacağını öğrenebiliyoruz. Çoğunlukla kalp rahatsızlığı 'geliyorum' diyor ama biz göremiyoruz." Türkiye'de, kalp rahatsızlıkları ile ilgili teşhislerin çok geç konulduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ağırbaşlı, "Gelen hastalarımıza ilk teşhisi genelde biz koyuyoruz. Ama çoğunlukla biz teşhis koyduğumuzda, iş işten geçmiş oluyor. Hasta geliyor; şikâyetleri var ama bunları uzun süre ihmal etmiş. Anjiyo yapıyoruz. Damarları tamamen tıkanmış, kalbi iyice zayıflamış. Anjiyo ile bir şeyler yapılması için artık çok geç. Herhangi bir tedavi için de oldukça riskli. Bu hastaya gene ilaç tedavisi yapıyoruz ama hastalığın seyrini çok fazla değiştiremiyoruz" diye konuştu.
|