| |
|
|
Boğaz Köprüsü'nde risk var mı?
Boğaziçi Köprüsü'nde kopan halatın, kaynakla yeniden tutturulduğu açıklaması geldi.
Mesleğimiz mühendislik veya statik uzmanlığı olmadığı için, bu açıklama kişisel olarak bize yeterli olabilir.
Ancak uzmanlar, konunun hafife alınmaması gerektiğini söylüyor.
Sayın okurumuz inşaat mühendisi Hakan Gök, "Teoride bütün halatlara gelen yük eşittir" dedikten sonra, şunu eklemiş e-mailinde:
- Pratikte bütün halatların montajı, kağıda çizildiği kadar hassasiyetle yapılamayacağı için, halatlardan bazıları diğerlerine göre daha fazla yük taşır. Köprünün halatlarından birinin kopması demek, yapılan bütün hesaplamalara rağmen, bütün emniyet katsayılarının aşıldığı ve sınırların geçildiği anlamına gelir. Yani hesap anında öngörülen değerler, artık GÜVENİLMEZ değerlerdir. Hakan Gök'e göre "Metal yorgunluğu dahil, çeşitli nedenler araştırılmalı ve halat kopmasının nedenleri bulunmalıdır." Dün, Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de, Habertürk'de, köprüdeki halat kopmasını yorumladı.
Özetle şöyle dedi: - Boğaz Köprüsü'nü oluşturan tabloların her biri bağımsız asılmıştır. Her tablo, 4 kablo ile tutulmaktadır. Eğer iki kablo kopsaydı, o modül yan yatacak ve modül burulacaktı. Ve köprü denize dökülecekti. Bu bağlantılar kaynak ile yapılacak bağlantılar değildir. Çok yönde hareketi absorbe edecek mafsallar olması gerekir.
Vefik Alp'e göre "Şu anda tehlike yok. Ama bir fırtına daha olursa, köprü geçişe kapatılmalıdır."
Bu alandaki uzmanlarla ve Boğaz köprülerinin yapımında çalışanlarla da konuştuk. Özetle şunları duyduk.
- Boğaziçi Köprüsü'ndeki halat kopmasının panik yaratmasına gerek yoktur. Şu anda Karayolları Genel Müdürlüğü, durumu mutlaka yapımcı firmaya aktarmıştır. En ufak bir risk olsa, köprü geçişe kapatılırdı. Gerekirse, kopan halat bile değiştirilebilir. İki köprünün projelerini de yapan Dr. Braun hala hayatta.
Galiba bizi telaşlandıran, "Önemli değil, 272 halattan biri koptu" açıklaması oldu.
Konu önemli... Ama tedbiri de var!
Nitekim Karayolları 17'nci Bölge Müdürü Yakup Dost da, kopan halata kaynak yapıldığını açıkladıktan sonra, şu bilgileri verdi: - Boğaziçi Köprüsü'nün Ortaköy kulesine yakın noktadaki bağlantı elemanına bağlı iki askı halatından biri, saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan fırtına etkisiyle, bağlantı elemanının kırılması nedeniyle, yerinden kurtuldu. Halat kaynakla yerine sabitlendi, boyama işlemine geçildi. Köprünün dizaynını yapan İngiliz firması ile görüştük. Onlar en ufak bir sorun bile olmadığını söylediler. Yerinden çıkan halat yanda kaldığı için, ortadaki halatlara oranla, fonksiyonu daha azdır.
|