Çiçek: Yayınlar adı geçen kişilerin ticari itibarını zedeledi
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İkinci Neşter Operasyonu sırasında yapılan yayınların, adı geçen iş çevrelerini etkilediğini belirtti. Çiçek, soruşturmanın usul yasalarına uygun şekilde yürütüldüğünü savunurken, Adalet Akademisi'nin fikir mimarı olan Ankara Üniversitesi Bankacılık ve Ticaret Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yaşar Karayalçın, gizlilik kurallarına uyulmadan yapılan soruşturmaların "felaket ve Türk adaleti için ayıp olduğunu" söyledi. Çiçek, Adalet Akademisi'nin eğitime başlaması nedeniyle Ankara Hakimevi'nde düzenlenen törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiçek, bazı davalara ilişkin yargı sürecini etkilemeye yönelik girişimlerde bulunulduğu iddiaları ve Neşter Operasyonu hakkındaki soru üzerine, şunları söyledi:
TİCARİ İTİBAR "Bu olay ilk başladığı günde hemen gruplarla ilgili (falanca grup, filanca grup) diye değerlendirmeniz oldu. Halbuki sonra savcı, 'bunun gruplarla alakası yok' diye açıklama yaptı. Bu gruplar dediğiniz Türk iş hayatında olan, birçoğunun borsada hisse senedi bulunan, ticari itibarı olan kişiler. Bir günlüğüne dahi olsa, konuyla alakası olmayan tarzda bu neviden yayınlar yapıldığı takdirde, bunun insanların kazançları da dahil olmak üzere her şeye olumlu ya da olumsuz etkileri oluyor." Çiçek, soruşturma boyunca kendisine bilgi veren Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan için temkinli konuşmayı tercih etti. Çiçek, "Bir yargı mensubu olan DGM savcısı, bazı bilgilere ulaştığı kanaatiyle bir soruşturma başlatmıştır. Soruşturmanın boyutlarını da dikkate alarak bilgi vermesi gereken yerlere bilgiyi vermiş, sonra Usul Kanunu'nun kendisine tanıdığı yetkilere dayanarak soruşturma başlatmış ve kendisinin yetkisini aşan ve bir başka yargı mensubunun yetkisine giren konularda da talepte bulunmuştur" diye konuştu. Şu ana kadar yapılan işlemde usul hukukuna aykırılığın söz konusu olmadığını belirten Çiçek, "Bir yargı mensubu talepte bulunmuş, bir başka yargı mensubu o talebe o şekliyle itibar etmemiş, tahliye etmiştir" dedi.
AYIP OLDU Akademi'nin ilk dersini veren Prof. Dr. Yaşar Karayalçın da ders olarak "ceza adaleti" konusunu seçti. Savcıların müfettiş raporlarına dayanarak, başka delil aramadan, dava açma yoluna gittiklerini öne süren Karayalçın, "Kişiler, 1- 2-3 sene tutuklu kaldıktan sonra delil yetersizliğinden beraat ediyor. Bu, felakettir, Türk adaleti için ayıptır" diye konuştu.
ANKARA
|