|
|
|
|
|
|
Dörtlü zirvede uzlaşma
Sezer'in başkanlığındaki Çankaya zirvesinden Kıbrıs'ta Annan Planı temelinde görüşme kararı çıktı
1 MAYIS 2004'ten önce Kıbrıs'ta çözüme ulaşmak için çaba harcanması gerekliliği, Cumhurbaşkanı Sezer, Erdoğan, Özkök ve Gül'ün katıldığı Köşk'teki Kıbrıs Zirvesi'nde teyit edildi.
ZİRVEDE çözüm görüşmeleri için Annan Planı'nın temel kabul edilmesi, görüşmeleri Denktaş'ın yeni hükümetle koordineli yürütmesi kararlaştırıldı. Planla ilgili ayrıntılar MGK'da da ele alınacak.
Hükümetin ucu göründü ADA'DA Talat başbakanlığında bir CTP-DP hükümeti için artık gün hatta saat sayılıyor. UBP lideri Eroğlu "O hükümet kuruldu bile" dedi.
ANKARA FAKTÖRÜ ERDOĞAN DA dün Ankara'da dört Kıbrıslı lideri peş peşe kabul ederek yeni hükümetin bir an önce kurulmasını istedi.
*** Zirveden 'mutabakat' çıktı
Kıbrıs sorununun çözümü için Çankaya'da yapılan 4'lü zirvede görüş ayrılıkları bitirildi ve Türkiye'nin sunacağı Kıbrıs planı netleşti. Plana son şeklini MGK verecek.
KIBRIS Sorunu'nun çözümü için dün Çankaya Köşkü'nde yapılan, Genelkurmay Başkanı Özkök, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'ün katıldığı 4'lü zirvede, uzlaşmaya bir adım daha yaklaşıldı. Zirvede, Dışişleri Bakanlığı'nın tamamladığı tutum belgesinin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırlıkları da masaya yatırıldı. İki çalışmanın "büyük ölçüde örtüştüğü" belirtilirken, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Annan Planı'nda temel konularda değişiklik yapılmadan müzakerelere başlanması doğru olmaz" mesajı verdi. Bu nedenle nihai kararın 23 Ocak'ta yapılacak MGK'da alınması kararlaştırıldı. Zirvede şu noktalarda mutabık kalındı: 1- Annan Planı zemininde, Türkiye'nin hassasiyetleri gözetilerek müzakere başlamalı. 2- 1 Mayıs 2004 kritik ve önemli bir tarih. 3- Denktaş müzakereci olarak kalmalı.
SEZER'İN HASSASİYETİ Kıbrıs Zirvesi'nde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in özellikle Güzelyurt'un tarihi ve stratejik önemi üzerinde durduğu öğrenildi. Genelkurmay'ın Annan Planı üzerinde yaptığı çalışmada ise göç, toprak paylaşımı ve ortak devletin hukuku konusunda değişiklikler istediği bildirildi. Genelkurmay, Güzelyurt için "Eğer verirsek Türk varlığı erozyona uğrar" dedi. Askeri kanat ayrıca, Türkiye'nin garantörlüğünün AB hukukuna bağlanması, "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti" ifadesi gibi iki kesimliliğin ortadan kalktığı izlenimi veren bazı maddelere itiraz etti ve "Eşit egemenlik ve iki kesimlilik güvence altına alınmalı" dedi. Bu hassasiyetler nedeni ile "ortak tutum" oluşturulması için MGK'ya kadar çalışmaların sürmesi kararlaştırıldı.
GÖRÜŞ BİRLİĞİ SAĞLANDI Cumhurbaşkanlığı tarafından Zirve'nin ardından yapılan açıklamada, "KKTC'de yeni hükümetin kurulmasının ardından, Kıbrıs konusundaki müzakere sürecinin canlandırılması yönünde girişimlere başlanmasının yararlı olacağı konusunda toplantıda görüş birliğine varılmıştır" denildi. Kıbrıs sorununa haklı ve kalıcı çözüm bulunmasının, Türkiye ve KKTC'nin "ortak arzu ve hedefi" olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Türkiye, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonuna olan desteğini sürdürmekte ve Ada'nın gerçekleri temelinde bir çözüme müzakereler yoluyla hızla ulaşılması konusundaki siyasi kararlılığını teyid etmektedir" ifadesi yer aldı. Açıklamada, Türk tarafının tutumunun belirlenmesine yardımcı olacak hazırlıkların ileri bir aşamaya getirildiği belirtilerek, tüm hazırlıkların MGK toplantısında değerlendirileceği kayda geçirildi. Açıklama şu sözlerle sona erdi: "Türkiye, Kıbrıs ulusal davamızda KKTC Cumhurbaşkanı sayın Denktaş ve yeni kurulacak KKTC hükümetiyle yakın danışma ve işbirliği içinde BM müzakere sürecine etkin katkıda bulunmaya devam edecektir." Erdoğan MGK toplantısının ardından gideceği Davos Zirvesi'nde BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile temas ederek, müzakereleri başlatmasını isteyecek.
Işıl ABIŞGİL-Evren MESCİ
|
|
|
|
|
|
|
|
|