kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 
Önce tek haneli enflasyon sonra Kıbrıs ve AB rüyası
2004'e yön verecek 10 gelişme
TL, borsa ve fonun parlak yılı

2004'e yön verecek 10 gelişme

Ekonomiye yeni yılda yön verecek siyasi ve ekonomik gelişmelerden dış politikaya bağlı olanlarını önceki yazımızda ele almıştık. Kıbrıs'tan başlayan süreç AB ile devam edecek ve 2004 yılında mali piyasalardan reel ekonomiye ve Ankara'ya kadar Kıbrıs'a ve AB'ye bakacak. Hayatımız Kıbrıs ve AB olacak. Piyasalar da, ekonomi de, siyaset de Kıbrıs'taki gelişmelere göre kırılacak. Ondan önce ise Başbakan'ın ocak ayı sonunda ABD'ye yapacağı ziyaret de, kısa vadede piyasalara yön verecek gelişmeler arasında yer alıyor.

Programdan sapma riski
- Geçen yıl sağlanan başarının arkasında yatan temel faktör hükümetin programa uymasıydı. Yeni yıla başlarken asgari ücretin yılın ilk yarısı için yüzde 34 artırılması seçim ekonomisi yönünde atılmış önemli bir adım. Yüzde 12'lik enflasyon hedefinin olduğu bir yılda dengeleri bozabilecek bir gelişme. Asgari ücretin kamuda ve özel sektörde zincirleme etkisi olacağı, ücretlerde hedeflenen enflasyonun çok üzerinde artışı tetikleyeceği, aynı zamanda tüketimi artıracağı da beklenmeli. Ancak seçim ekonomisi örneklerinin sadece asgari ücretle kaymayıp başka alanlara da sıçraması durumunda, piyasalar ve reel kesim iş yapmak ve yeni riskler almak yerine, seçim sürecinin geçmesini beklemeyi yeğleyebilir. Bu da mali piyasalardaki iyileşmelerin durmasını, belki de tersine dönmesini beraberinde getirebilir, yatırımları geciktirebilir. Eğer hükümet seçim öncesinde başladığı harcamaları nisan sonrasında kesmez ve telafi etmeye kalkmazsa, bu durumda programın tehlikeye girmesi, yüzde 6.5 faiz dışı fazla ve yüzde 12'lik enflasyon hedefinin tutturulması tehlikeye girecek.

Özelleştirme riski
- 2003 yılında ekonomide en başarısız olunan alan özelleştirmeydi. Özelleştirmedeki başarısızlığı başarıya dönüşürse bundan ekonomi ve mali piyasalar çok olumlu etkilenebilir. Ancak hükümetin ikinci yılında da bu alanda başarısız kalınması bütün umutları bitirebilir. Buradaki siyasi kararlılık hükümete ait olsa bile, teknik beceri bürokrasinin elinde.

Dolarda düşüş riski
- 2003'te dolar kurundaki reel kayıp yüzde 28.5 düzeyinde. Bir dolar ve 0.77 eurodan oluşan döviz sepetinin nominal artışı eksi yüzde 7.3. Yüzde 13.9'luk toptan eşya fiyat artışına göre reel kayıp yüzde 18.6. Böyle bir yılda ihracat artışı yanında kaynağı belirsiz bir sermaye girişi sayesinde ödemeler dengesinde sorun yaşamadan yılı bitirdik. Dolayısıyla iç talebin daha artacağı bir yılda ithalatın da artması gayet doğal. İhracatta ise 48 milyar dolardan 55 milyar dolara çıkılması hedefleniyor. Bu başarılsa bile 20 milyar dolarlık dış ticaret açığı oluşacak. Yani sermaye hareketlerinin tersine dönmemesi ve Türkiye'den sermaye çıkışının olmaması gerekiyor. Kurun iki yıllık düşüşüne bir üçüncüsünü eklemesi halinde, ihracatın performansını koruması zorlanabilir. Kurda istikrarsızlık beklentileri

güçlenebilir. Bu da sermaye çıkışını başlatabilir. 3 Yatırım başlayacak mı?- Özel imalat sanayinde kapasite kullanımı yüzde 80'in üzerine çıktı. Bu sanayi üretiminin tarihi düzeylerine çıktığını, yeni tüketim ve ihracat artışı için yeni kapasitelerin yaratılması gerektiğini gösteriyor. Aksi taktirde arz-talep dengesizliği ortaya çıkabilir. Yerel seçimlerin de etkisiyle talep artacağına göre, eğer kapasiteler artırılmazsa, bu kez fiyatların artışı gündeme gelebilir. Bu da yüzde 12'lik enflasyon hedefini ve gelecek yılları tehlikeye sokabilir.

Yatırım ortamı
- Yeni yatırımların başlaması aynı zamanda yatırım ortamının iyileştirilmesiyle de yakından ilgili. Bu konuda hükümetin başladığı ama henüz sonuçlandıramadığı bir çalışma var. Yatırım ortamında iyileştirme yapılamazsa nasıl bir sonuç alınacağı ise gelecekte enflasyonun seyrini belirleyecek.

İşsizlik azalacak mı?
-
Yeni yatırımlar enflasyonun düşürülmesini sağlayabileceği gibi, işsizliğin azaltmasının da yolunu açıyor. Özel sektör yatırım yaptıkça üretim artacak, enflasyonu düşürmek kolaylaşacak, işsizlik azalacak. Bu da siyasi ve ekonomik istikrar yanında yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı. Bu konulardaki iyileşmeler, dış politik ve ekonomik gelişmeler hariç tutulmak koşuluyla 2004'ün 2002 ve 2003 yılından daha iyi olmasını sağlayacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İhracatın geleceğini kurtarmak için topyekün hamle gerekli   / 07-01-2004
 İhracatın rakamı rekorda yapısal sorunları dorukta   / 06-01-2004
 Önce tek haneli enflasyon sonra Kıbrıs ve AB rüyası   / 05-01-2004
 Ekonomiye yeni yılda yön verecek 10 gelişme   / 02-01-2004
 Dolarcıların büyük kaybı   / 31-12-2003
 İki kritik karar ve şansla Türkiye dünyada en hızlı büyüyen ekonomi   / 29-12-2003
 Bir de sorunları çözülseydi borsa uçup giderdi   / 26-12-2003
 Gerçek borsa patlaması yatırımcı güveniyle olur   / 23-12-2003
 Kıbrıs ve AB kırılma noktası ya sıçrama ya dibe çakılma   / 22-12-2003
 Yatırım yapacak başka borsa iş yapacak başka banka mı yok?   / 18-12-2003
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Çıkış tamam mı, devam mı?
İstanbul Borsası'nın 8.5 ayı...
İLKER SARIER
Yargıtay hâkimleri niçin 'zede' oldular?
İmar Bankası'na...
SERVET YILDIRIM
IMF'den kurtulmak...
Türkiye'de bir kuşak IMF ile...
Darülacezespor
Süper lig takımlarından İstanbulspor 78 yıllık tarihinin en kötü...
YUNANİSTAN'DA 3. Papandreu dönemi
Yunanistan'da iktidar partisi PASOK'un başkanı Kostas Simitis,...
Can'la devam
Can'la devam
"Biz Evleniyoruz" programının seksi sunucusu Ebru Akel'in,...
Modaya uydu
Modaya uydu
Athena'nın solisti Gökhan'la mutlu bir ilişki yaşayan çılgın...
IMKB
E: 19,405 D:% 0.11
DOLAR
S: 1,370,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,742,000 D:% 0.23
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.