kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dostluğunuz için her şeyi yaparız
Dostluğunuz için her şeyi yaparız
Arap dünyasının size sevgisi büyük
57 yıl sonra ilk ziyaret
Suriye'nin Hatay tezi çürümüş oldu
Enstitü'de sergi gezdi

57 yıldan beri ilk 'merhaba'

Beşar Esad, bağımsızlığını kazandığı 1946'dan bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk Suriye Cumhurbaşkanı oldu

SURİYE Cumhurbaşkanı Esad, Sezer'in davetlisi olarak Ankara'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Sezer'le görüşüp Arınç ve Erdoğan'ı da kabul eden Esad'a Ankara diplomasisi, ABD ve İsrail'in "terör"le ilgili mesajlarını da iletti.

ESAD, Arınç'la görüşmesi sırasında 1 Mart tezkeresinin reddinden dolayı Meclis'i kutladı. Suriye ile üç ayrı anlaşmanın imzalanması, Suriye'nin Hatay'la ilgili taleplerinden "fiilen vazgeçtiği" biçiminde değerlendirildi.


***

Dostluğunuz için her şeyi yaparız

TBMM'DE Meclis Başkanı Arınç ile görüşen Esad, "Anlaşmalar önemli değil, Türkiye'nin dostluğunu kaybetmemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" mesajını verdi; 1 Mart tezkeresi kabul edilmediği için de teşekkür etti.

SURİYE Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ABD askerlerine Türk topraklarını açan 1 Mart tezkerisinin kabul edilmemesi nedeniyle TBMM Başkanı Bülent Arınç'a teşekkür etti. Esad, "TBMM'nin verdiği bu karar bölge barışına katkı yapmıştır" dedi. Esad, terörle mücadele ve bölge güvenliği konusunda da, "Anlaşmalar önemli değil. Türkiye'nin dostluğunu kaybetmemek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız" mesajı verdi. Türkiye'ye, 57 yıl sonra resmi bir ziyarette bulunan Esad, dün TBMM'ye giderek Meclis Başkanı Bülent Arınç ile görüştü. Son derece sıcak bir ortamda geçen görüşme sırasında Esad, Irak operasyonunda ABD askerlerinin Türkiye'deki üs ve limanları kullanmasına olanak tanıyan tezkerenin TBMM tarafından kabul edilmediğini hatırlatıp, "Bunun için TBMM'ye ve Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. TBMM'nin verdiği bu karar bölge barışına katkı yapmıştır" dedi.

HER ŞEYİ YAPARIZ
GÖRÜŞME sırasında PKK-KADEK başta olmak üzere terör olayları ve bölge barışı da gündeme geldi. Esad, bu konularda Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır oldukları mesajını verdi ve şunları söyledi: "İki ülke arasındaki imzalanan anlaşmalar ya da diğer anlaşmalar hiç önemli değil. Bunlar sınırlayıcı değil. Türkiye'nin dostluğunu kaybetmemek için elimizden gelini yapmaya hazırız." Türkiye'nin bölgedeki yerine de dikkat çeken Esad, "Bölgemizde barışın sağlanması için Türkiye'nin daha aktif rol alması gerekiyor. Irak'taki süreç ve diğer konularda Türkiye'nin aktif rol oynamasını sağlayacak işbirliğini yapmaya, bu konuda Türkiye'yi desteklemeye hazırız" dedi. Esad, AB'ye uyum kapsamında çıkardığı demokratikleşme yasalarını da çok yakından takip ettiklerini söyledi. Arınç da bunun üzerine, "Türkiye'nin demokratikleşme konusunda attığı adımlar, diğer bölge ülkelerine de yansımalı. Onlarda aynı yönde adımlar atmalı" yanıtını verdi. Esad'ın ilk gün temasları mesaj trafiğine de sahne oldu. Ankara, "tarihi ziyaret" öncesi diplomatik atağa geçen ABD ve İsrail'in mesajlarını Esad'a iletti. ABD ve İsrail, "teröre destek vermekle" suçladığı ve kitle imha silahı üretimi hazırlığını durdurmasını istediği Suriye'nin Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Ankara ziyaretini yakın markaja aldı. İsrail'in ziyaretten önce Ankara'ya yaptığı "arabuluculuk" teklifi Esad'a iletilirken, "Türkiye'nin barış için bu misyonu üstlenmeye hazır olduğu" mesajı verildi.



Zübeyde YALÇIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: Türkiye'nin başına çorap ördürtmeyiz
 "Başbakan Erdoğan, Bush'la Irak'ı konuşacak"
 'Gerginlik yaratmayın'
 'Talih Kuşu' Turhallı'ya mutluluk getirmiyor
 Talihli bilmecesi sürüyor
 Müdür'den parayı kullanma kılavuzu
 162 milyon dolarlık biletin sahibi 'kayıp'
YAVUZ DONAT
Gerçek gündem
Dün Londra'da "İngilizler'in çok önem...
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Show TV 17.15
"Serdar..."
 Star 17.40
"Şeker Kız Candy"
 Kanal D 17.00
"2004 Atina..."
 Kanal D 18.30
"Sevimli Kahramanlar"
 TRT 1 18.05
"Bizim Evin Halleri"
Diplomasız anneye evlatlık verilmiyor
ARTVİN'NİN Arhavi ilçesinde yaşayan Uzunhasanoğlu çifti, 30...
Stres'in mi var 'Reflü'n var!..
Adı sanı bilinmeyen ama her 100 kişiden 20'sinde görülecek kadar...
Cem'i tek başına izledi
Cem'i tek başına izledi
Cem Yılmaz'ın şovunu izleyen Hülya Avşar, "Onun dahi bir beyni var"...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.