|
|
Alt ıslatmaya alarm tedavisi
Altını ıslatma, Türkiye'de 1 milyon çocuğun hayatını olumsuz etkiliyor. Depresyona yol açabilen sorun, alarm sistemi sayesinde tedavi ediliyor
Tıp dilinde 'Primer Noktürnal Enürezis' olarak adlandırılan gece alt ıslatmaları, çocukluk döneminin en yaygın sorunlarından. Enürezis, 'Beş yaşın üzerindeki çocukların ayda en iki gece, uykusunda yatağını ıslatması' olarak açıklanıyor. Araştırmalara göre; Türkiye'de bir milyon çocuk bu sorunu yaşıyor. Türkiye Çocuk Ürolojisi Derneği'nden Prof. Dr. İbrahim Ulman, beş yaşındaki çocukların yüzde 20'sinde gece işemesine rastlandığını belirtiyor.
CEZALANDIRMAYIN Prof. Dr. İbrahim Ulman, "Genetik faktörler dışında, mesanedeki fonksiyon bozukluğu, anatomik nedenler, idrar kesesinin kontrolünü sağlayamama, idrar salınımını kontrol eden antidiüretik hormonunun geceleri yetersiz salgılanması veya çocuğun uyanma eşiğinin yüksek oluşu gibi sebepleri var. Pek çok aile, sorunu 'cezalandırma' yoluyla çözmeye çalışıyor. Bunun yerine hemen bir uzmana başvurulmalı" diyor.
İKİ HAFTADA ÇÖZÜM Prof. Dr. Ulman, ıslaklık anında çocuğu uyandıran 'alarm sistemi' ile ilaç tedavisinin kombine kullanılmasının en başarılı tedavi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Tablet, ilk kullanıldığı günden itibaren gece işemesine son vererek çocukta psikolojik rahatlamayı, alarm sistemi ise kalıcı tedaviyi sağlıyor. Alarm sisteminde, çocuğun küloduna iliştirilen küçük bir cihaz devreye giriyor. Kalem pille çalışan cihaz, ıslaklık anında alarm vererek çocuğu uyandırıyor. 2 hafta içinde şartlı refleks oluşuyor ve çocuk, çişi geldiğinde kendiliğinden uyanıyor. İkisi de son derece güvenli ve başarılı sonuçlar veren tedaviler."
|