  |
|
Kutlamanın vazgeçilmez içkisi: Şampanya
Yılbaşı gecesinde milyonlarcası patlatılacak olan şampanya, özel günlerin vazgeçilmez içkisi. Fransa'nın Champagne bölgesinden çıkan ve yöreye zenginlik katan şampanya zahmetli üretimi nedeniyle biraz pahalı ama hiç denemediyseniz uygun gün geliyor.
Kutlamaların ve özel günlerin vazgeçilmez içkisi olan şmpanya, kızarmış ördek butlarıyla, fırınlanmış kuzu etleriyle, ağır ve yağlı peynirlerle keyifle yudumlanıyor. Günümüzde, onun sadece ince karakterli, köpüren bir beyaz şarap olmadığı giderek daha da anlaşılıyor. Şampanya çok geniş bir lezzet yelpazesine sahip. Ve düne kadar Fransa'nın Champagne bölgesi ile civarında hapsedilmiş bu zengin çeşitler artık daha fazla ihraç ediliyor, dünyaca tanınıyor. Dana etinin altında bile ezilmeyecek, tok ve kuvvetli şampanyalar olduğu kadar bal şurubunu andıran tatlı şampanyalar da var. 'Millesime' denilen iyi senelerin şampanyaları ise tam bir uzmanlık dalı. Nitekim genel kural "Şampanya yıllandırılmadan, şişelendikten sonra hemen içilir" olduğu halde, şişede 25 yıla kadar dinlendirilen ve lezzeti daha da gelişen şampanyalar var.
BİR PAPAZIN KEŞFİ Epernay'li papaz Dom Pierre Perignon, 1715'te Fransa'nın kuzeyindeki Hautviliers manastırında şampanyayı icat ederken, icadının bu kadar çeşitleneceğini, üç asır bile dolmadan insanlığın böylesine seveceğini bilemezdi. Ama şaraplarda oluşan köpüğün ona büyük bir heyecan verdiği kesindi. Kısa zamanda ün kazanan Perignon, bu içkisini Fransa ve İngiltere Kraliyet saraylarına da sokmayı başardı. Perignon, 18. yüzyılın ortalarında, bu iki saraya yılda 13 bin litre şampanya ve şarap satıyordu. Ve bunların bir şişesinin o zamanki satış fiyatı, bugünkü en pahalı şampanya fiyatının 2.5 katıydı. Zamanla şampanya üretimi bütün bölgeye yayıldı ve bölge 'Champagne' bölgesi olarak ünlendi. Champagne, bugün Fransa'nın en zengin bölgelerinden biri.
ÜÇ ŞARAP BİR ARADA Şampanya yapmak için, yörenin Chardonnay beyaz üzümü ile Pinot Noir ve Pinot Meunier kırmızı üzümleri kullanılıyor. Kırmızı üzümlerin şırası sıkılır sıkılmaz süzüldüğü için, şıra sarı renkte kalıyor ve böylece kırmızı bir üzümden beyaz şarap ortaya çıkıyor. Bu iki kırmızı üzümün şarapları, şampanyanın harmanına dolgunluk ve çiçeksi bir aroma katıyor. İnce ve hafif meyvemsi, hatta limonsu bir lezzet elde etmek için de, Chardonnay şarabına başvuruluyor. Ve bu üç şarabın harmanlandırılarak, biraz da maya katılıp şişelenmesiyle, şampanyanın ilk adımı tamamlanıyor. Şişelenmiş ham şampanyalar, kireçli kayalardan oyulan mahzenlerde dinlendirilirken, ikinci kez mayalanıyor. Mayanın görevi bitince şişelerin ucunda toplanması için, günlerce bütün şişeler tek tek elle döndürülüyor, maya baş aşağı duran şişede en alta kadar iniyor. Bu çok zahmetli işlem tamamlanınca, şişelerin boyunları dondurulup, ağızları açılarak donmuş maya kütlesi alınıyor. İçlerine yeniden şampanya ve şeker eklenen şişeler, kapatılıp etiketleniyor. Normal bir şarabın imalatından çok daha uzun süren bu işlemlerden dolayı, şampanya daha pahalı. Bu benzersiz keyfi doya doya yaşayacağımız çok özel bir güne, yılbaşına sadece birkaç gün kaldı. Yılbaşı gecesi, şimdiye kadar belki de hiç bilmediğiniz bir tadı denemek için fırsat olabilir. (galeria dergisinden alınmıştır.)
|