Yeni Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne göre 20 milyar lira değerindeki 1994 model Cherokee kullanan, yılda 4 milyar vergi ödeyecek.
MOTORLU Taşıtlar Vergisi'ndeki yeni tarife vatandaşların büyük tepkisini çekti. Değere göre vergi sistemi isteyen otomobil sahipleri, yüz milyar liralık araçlarla orta sınıfın, aynı oranda vergi vermesine isyan etti. Hükümet, kamuoyundan yükselen tepkileri karşılamak üzere, önceki gün Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yeniden indirime gitti. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Vergi Yasa Tasarısı'na göre, silindir hacmi 1601-1800 cc arasındaki motora sahip sıfır otomobillerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi düşürüldü. Yaş ve silindir hacmine göre motorlu taşıtlarda ödenecek yıllık vergi en düşük 30 milyon lira, en yüksek 9 milyar lira olarak belirlendi.
ORTA SEGMENTE ÖZEL KATEGORİ MTV'deki en önemli değişiklik, daha önce 2000 cc'lik sınıfa sokulan 1.600-1.800 ccc'lik araçlar için yeni bir kategori uygulanması oldu. Bu sayede sıfır kilometre otomobillerin vergisi düşmüş oldu. Tasarıdaki vergiler biraz daha aşağıya çekildi, ancak tüketiciler bu oranlara da tepki gösterdi. Gazetemize telefon, faks ve e-mail yoluyla ulaşarak tepkilerini aktaran otomobil sahipleri, vergideki adaletsizliğin sürdüğünü savundu. Tüketiciler değere göre vergi alınmasını talep ederken, yaşlı araçlardan alınan vergilerin yüksek olmasından yakındı. İşte okurumuz Korhan Saraçoğlu'nu isyan ettiren tablo: "1994 model Grand Cheeroke cip sahibiyim. Aracımın piyasa değeri 13 bin dolar (20 milyar lira). Yeni yasaya göre benden alınacak vergi 4 milyar lira. Bu rakam geçen seneye oranla yüzde 300'lük artışa denk geliyor. Ayrıca, aracı kimseye satamacağımızdan bu durum haksız rekabete yol açacaktır. Eğer vergi oranlarındaki artış bu şekilde devam ederse 5 yıl içinde ödeyeceğim vergi cipin piyasa değerine eşit olacak."
CHP: LÜKSLERE ÖZENDİRİYOR TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve yeni vergi düzenlemesi getiren yasanın Motorlu Taşıtlar Vergisi ile ilgili bölümüne CHP de karşı çıktı. CHP'li Mustafa Özyürek, MTV'nin ithal araçları özendiren, yerli araçları ise cezalandıran bir uygulama olduğunu öne sürerken, Kemal Kılıçdaroğlu, "Lüks araç satıcılarının listenin oluşumunda etkili olduğunu görüyoruz" dedi. Oğuz Oyan, MTV tarifesinin büyük haksızlık getirdiğini, en ucuz araçtan yüzde 3.5, en pahalı olandan ise yüzde 2 vergi alındığını bildirdi.