|
|
|
|
|
|
Et zekâyı geliştiriyor
Uzmanlar, beynin çalışırken tükettiği proteinlerin sadece hayvansal gıdalardan sağlandığını söylüyor. Buna karşın Amerikalı, bir yıl içinde bir Türk'ün yediğinin beş katı kadar sığır eti yiyor
Vücudun tüm fonksiyonlarını istenilen şekilde yerine getirebilmesi için bitkisel ve hayvansal proteinlerin dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karakaya, hücrelerin yenilenmesinde rol oynayan ve birbirlerinden içerdikleri aminoasitlerle ayrılan bitkisel ve hayvansal proteinlerin çok farklı görevler üstlendiğini söylüyor.
GÜNDE EN AZ 30 GRAM En önemli organ olan beynin çalışırken tükettiği proteinlerin hayvansal gıdalarda bulunduğunu ifade eden Karakaya, hayvansal proteinin çocuklardaki zekâ gelişimini sağladığını, hayvansal gıda alan kişilerin bitkisel gıda tüketenlere oranla daha zeki olduğunu belirtiyor. Karakaya, "Vücudun tüm organlarının geliştiği ve hücre bölünmesinin daha sık olduğu çocukluk çağında hayvansal protein tüketimi çok önemlidir. Metabolizmanın kusursuz olarak çalışabilmesi için protein dengesinin iyi ayarlanması gerekir. Protein tüketiminin yüzde 60'ı bitkisel, yüzde 40'ı ise hayvansal gıda olarak ayarlanmalıdır. Kişinin bir günde alması gereken 80 gram proteinin en az 30 gramı hayvansal protein olmalıdır" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|