kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu şaraplar yıllandırılmıyor
Bu şaraplar yıllandırılmıyor

Yüzyıllardır sofralara renk katan şarap, çeşitleriyle şaşırtır hale geldi. Böğürtlenden kavuna, 16 çeşit meyveden yapılabilen meyve şarapları ise, 8 bin yıllık bir geçmişe sahip üzüm şarabına alternatif oluşturuyor. Yeni yeni Türk mutfağına giren meyve şaraplarının üretim yeri ise, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü. Seçkin bahçelerden toplanan mevsim meyvelerinden yapılan şarapların üretim süreci ise üzüm şarabıyla aynı. Şimdilik 16 çeşidi olan meyve şaraplarına sürekli yenileri ekleniyor. Alkol derecesi meyvenin şeker oranına göre 8.5 ile 10 derece arasında değişen meyve şarapları, üzüm şarabıyla aynı şekilde yapılıyor. Meyveler toplandıktan sonra şırası çıkarılıyor. Elde edilen şıra belli bir fermantasyon sürecinden geçiriliyor ve dinlenmeye alınıyor. Dışarıdan herhangi bir kimyasal madde eklenmeden dinlendirmeye alınan şarabın dolumu, satışa çıkarılacağı zaman yapılıyor. Açıldıktan sonra 20-25 gün dayanabilen meyve şarapları, üzüm şarabının tersine yıllandırılmıyor. Meyve şaraplarının bildiğimiz şaraptan bir diğer farkı ise soğuk içilmesi. Türkiye'de meyve şarapçılığı küp şarapçılık olarak köylerde yıllardır yapılıyor. Ama fabrikasyon üretime geçilmesi ve ürünlerin pazarlanması, Türkiye'de ilk kez 5 yıl önce bir Alman vatandaşı tarafından gerçekleştirilmiş. Doğma büyüme bağcı olan Helmut Kraus, Türkiye'ye yaban mersini aramak için geldiğinde Şirince kasabasını keşfetmiş. Burada, meyve şarapları üreten bir fabrika kuran Kraus'un kurduğu Artemis Şarapçılık, kısa sürede Ankara ve İstanbul'da temsilcilikler açmış. Şarap butiği işletmecisi Canan Işık da bir yıldır meyve şarabı satıyor. Meyve şaraplarına ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Işık, "Daha çok 18-45 yaş arası kadın ve gençlerden ilgi görüyoruz. Biliyorsunuz, Türk erkekleri kolay kolay aslan sütünden vazgeçmez, ama onların bile ilgisini çekmeye başladık" diye konuşuyor. Işık, en çok 'karadut' ve 'kavun' şarabının tercih edildiğini belirtiyor.

Nevruz TOL

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Demirörenler'in en mutlu gecesi
 Önce insanım sonra doktor
 Parfüm için geldi tanıtıma gitmedi
 Polis baskın yaptı Hakan Bey kaçtı
 İç savaşın nedenleri
 Değişimi seviyor
 Ritmik jimnastiğin altın kız kardeşleri
 Romanya, Saint Benoit'yı örnek aldı
 Gerçek couture gerçek bir sanat
 e-devleti çok sevdik
 Şakir'e İsrailli gelin geliyor
 Mezeyle yetinmeli tatlıyla bitirmeli
HAKAN & UTKU
Ya değilse?!
Saddam saklandığı çukurdan çıkarılalı...
AYŞE TÜTER
Kaymaklı piliç
ZEYTİNYAĞININ içine ezilmiş...
Didem Çapa’ya bir dava da eski eşinden
Didem Çapa, önce Beykoz'daki yalısına düzenlenen operasyonda ele...
Yüreklerindeki ateş sönmeyecek
Elektrik sobasının perdeleri tutuşturduğu odada yalnız olan Mert, bir...
Japonya'da siyaset
TOKYO: Japonya gezimizde siyasetin ve AK Parti'nin "arka...
İş mi, aşkı mı?
İş mi, aşkı mı?
Kanal D'de spikerlik yapan sosyetik güzel Aslıgül Atasagun ile...
İşkadını oldu
İşkadını oldu
Demirören Şirketler Grubu ortağı Ergin-Esin Demirören çiftinin...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.