kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 
2004’ün kaderi, Ankara- Brüksel-Lefkoşa hattında
Gelecek yılı belirleyecek potansiyel gelişmeler

2004’ün kaderi, Ankara- Brüksel-Lefkoşa hattında

KKTC'de 14 Aralık'ta yapılacak seçimlerin son haftasına girdik. 141 bin seçmenin 50 milletvekilini belirleyeceği seçimler tam bir referanduma dönüştü. Birleşmiş Milletler ile AB'nin kabul ettiği Kıbrıs'ta çözümü öngören Annan Planı'nın ekseninde dönen seçimler, Türkiye ekonomisi ve piyasalarını da yakından ilgilendiriyor. Türkiye'de piyasalar, 14 Aralık sonrası sorunun çözümünde atılacak adımlardan kısmen umutlu ki, olumsuz gelişmelere aldırış etmedi. Faizi daha yükseltecek, borsayı düşürecek gelişmelere karşılık son haftalarda yatay bir seyir izlenebildi, dalgalanmalar sınırlı tutulabildi.

Kıbrıs'ta çözüm umudu
Şimdi piyasaların ve ekonominin içinde olanların kısa vadeli umudu özelleştirmeden, IMF ile 6. Gözden Geçirme'nin tamamlanmasından çok, KKTC seçimlerinin ardından Kıbrıs sorununun çözümünde adım atılmasına bağlandı. Çünkü böyle bir adımın 1 Mayıs 2004 tarihine kadar atılması durumunda, Türkiye'ye AB'nin müzakere takvimi vermesinin önündeki ilk engel ortadan kalkacak. Geriye Kopenhag siyasi kriterlerini tutturmak ve AB'nin 2004 sonundaki 25 üyesinin vereceği karar kalacak.
*Eğer Kıbrıs'ta Türkiye adım atmazsa büyük ihtimalle müzakere takvimi alamayacak. AB kapıları Türkiye'ye kapatılacak. Bu durumda Türkiye ekonomisi en büyük çıpadan yoksun kalacak. Yabancı sermaye gelmeyecek, yerli sermaye harekete geçmeyecek, siyasi açıdan Türkiye yalnızlaşacak, kısaca lig atlama şansını kullanamayacak. Dolasıyla Kıbrıs'ta adım atmayacak bir hükümeti bekleyen tehlikeler var.
*KKTC'de seçim sonuçları ne olursa olsun, asıl kararı Ankara verecek. Seçimi Denktaş yanlıları veya muhalefet kazansa da, kaybetse de, sorunu Ankara'nın tavrı çözecek. Ancak Ankara'nın kafası karışık. Tam olarak ikiye bölünmüş durumda. Hükümet ise çözüm yanlıları ile çözümsüzlük yanlıları arasında fikir değiştiriyor gibi bir görüntü veriyor.
*Ankara, Kıbrıs ve Ege sorununu çözmeye hazır. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün bir süre önce Yunan gazetesine verdiği demeçte "Türkiye'ye AB tarih versin, Yunanistan'la aramızdaki sorunları bir haftada çözeriz" demesi bunun bir kanıtı. Ama Ankara, Brüksel'in 2004 sonunda Türkiye'ye müzakere takvimi vereceğine güvenemiyor. Bu nedenle de, almadan veren durumuna düşmek istemiyor. Bu konu Kıbrıs konusunda adım atacak hükümetin en büyük handikabını oluşturuyor.
*Buna karşılık Türkiye, takvim açısından sıkışmış durumda. 2004 Mayıs'ına kadar Kıbrıs sorununda çözüm sürecine adım atmamış olmak, bu tarihten sonra AB'ye girecek Güney Kıbrıs'ın 2004 sonunda müzakere takvimi verilmesini veto etmesi anlamına geliyor. AB üyesi olmuş ve ekonomik yönden gelişmiş Güney Kıbrıs'ın bu tarihten sonra Kuzey Kıbrıs'ı Batı Almanya'nın Doğu Almanya'ya yaptığı gibi, doğal yollardan entegre etmesi kolaylaşacak. Ancak Annan Planı'na Güney Kıbrıs'ın imza koymaması Türkiye'nin sorunu olmayacak. Çünkü KKTC'nin uluslararası kabul görmüş bu plana imza koymasıyla Türkiye çözüm sürecine katkıda bulunma işlevi yerine getirmiş olacak. Rum tarafının olumlu yanıt verip vermemesinin bir önemi olmayacak.

Kritik hafta
12 ve 13 Aralık'ta yapılacak AB zirvesinden Türkiye'nin müzakere takvimi almasına yönelik çıkacak olumlu sinyal hemen 14 Aralık sonrasında Kıbrıs'ta çözüm için hamle yapılmasının yolunu açabilecek. Türkiye çözüm için cesaretlenebilecek. Bu da, Türkiye'de piyasaların umudunun boşa çıkmayacağının teyidi olacak. Piyasaları son haftalarda ayakta tutan faktör bu kez tam olarak sürükleyici durumuna gelecek. Türkiye'nin cesaretlendirilmemesi ise tersi gelişmelere yol açabilecek. 2003 yılında olduğu gibi, 2004 yılında da, Irak ve özellikle Kuzey Irak'taki gelişmeler, Türkiye için çoğu zaman bir risk unsuru olabilir. Bazen de Türkiye'nin önüne yeni fırsatlar çıkarabilir. Ekonomik program devam ettirildiği sürece 2004 yılında vurgun yenilecek tek yer; Ankara, Brüksel ve Lefkoşa hattında yaşanacak ve birbirini zincirleme etkileyecek olumsuz gelişmeler olabilir. Olumsuz gelişmeler sonunda dönüp Ankara'daki kavgayı büyütebilir ve siyasi istikrarsızlığa yol açabilir. Türkiye ekonomisinin 2004 yılında riske girme ve vurgun yeme ihtimali az. Çünkü program sayesinde yapı güçlendi. Kırılganlık azaldı. Ancak ihtimali az da olsa, siyasi kaynaklı bir vurguna yapılacak bir şey yok.

Sonuç "İp inceldiği yerden bağlanır" Türk Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 2004’ün kaderi, Ankara- Brüksel-Lefkoşa hattında   / 08-12-2003
 Sanayinin de borsanın da kurtuluşu kaliteli şirketlerde   / 05-12-2003
 TL’ciler kazanmaya devam edecek dövizciler kayıp için kemer sıkacak   / 04-12-2003
 İşte ekonomiyi uçuran döviz: 5.5 milyar dolar   / 03-12-2003
 Banka Kanunu değişirken borsayı kurtarma fırsatı var   / 02-12-2003
YAVUZ SEMERCİ
Kaynak yaratan şirket göze batar!
Uluslarası çapta kaç...
İLKER SARIER
Sigortalar atıyor
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan sevimli...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2004'te ekonomik risk var mı?
Ekonominin 2004 yılında...
Cennete gitmek orda muz yemek istiyorum
9 yaşındaki A.E. böyle diyor. Körpecik bedenleriyle sokakta ekmek...
Hiç değilse hayalleri mahkum olmayacak
Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı'nın genç gönüllüleri,...
Yeni bir aşk
Yeni bir aşk
Mankenliğin yanı sıra dj'liğe de merak saran sosyetik güzel...
İşsizlikten mi stresten mi?
İşsizlikten mi stresten mi?
Pınar Altuğ'u geçenlerde Kâğıthane'deki Euro Flora'da gördüm.
IMKB
E: 16,861 D:% -0.31
DOLAR
S: 1,435,000 D:% -0.23
EURO
S: 1,758,000 D:% 0.11
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.