Opet, pompaya yazarkasa sistemini 1.5 yıldır kullanıyor
Opet, pompadaki bilgileri kağıda aktaran sistemi 1.5 yıldır kullanıyor. Konyalı Mepsan’ın geliştirdiği sistem, Opet’in 700 istasyonunda bulunuyor.
AKARYAKIT pompalarına yazarkasa uygulaması tartışmaları sürerken, Opet'in benzer bir sistemi 1.5 yıldır kullandığı ortaya çıktı. Opet'in isteği üzerine bir Ar-Ge çalışması yürüten pompa üreticisi Mepsan, pompadaki bilgileri kağıt üzerine aktaran sistem geliştirdi. Şu anda 700 Opet istasyonundaki pompalarda uygulanan sistem, isteyen diğer istasyonlara da satılıyor. Sistemin fiyatı 650-700 dolar civarında.
TÜRKİYE LİDERİ Konya'da 1992'den beri faaliyet gösteren Mepsan, iki ortaklı bir şirket. Ortaklar Levent Bulgurlu ve Ali Özdemir, 10 yılda sektörün yüzde 85'ini ele geçirecek büyüklüğe ulaşmış. Şirket sadece pompa ve tabanca üretmekle kalmamış. Ciddi bir Ar-Ge birimi kurarak, sistemin gelişimi için çalışmalar yürütüyor. İşte bu çalışmalardan biri de Opet için geliştirilen bilgi fişi sistemi. Opet, sistemi, yoğun istasyonlardaki sirkülasyonu kontrol etmek için istemiş. Sistem, pompa üzerindeki tarih, saat, litre fiyatı, birim fiyatı, miktarı olduğu gibi fişin üzerine aktarıyor. Sistem, istenirse plaka numarası da girilecek şekilde geliştirilebiliyor. Ancak şirket ortaklarından Levent Bulgurlu, Maliye'nin bu tebliğle yanlış yolda olduğunu düşünüyor. "Bakanlık önce üreticilerin fikrini alabilirdi" diyor. Türkiye'de akaryakıt pompası sektörüne Mepsan, Mekser, Petposan, Baransay olmak üzere 4 firma hakim. Pompa fiyatları ise tekliden 8'liye kadar 2 bin 500 ile 16 bin dolar arasında değişiyor.
GE'ye pompa üretecek MEPSAN, sadece iç pazara değil, yurtdışına da üretim yapıyor. Levent Bulgurlu, General Electric'in bünyesinde faaliyet gösteren Nuovo Pignone şirketiyle yeni bir anlaşma imzaladıklarını anlatıyor. GE'nin Türkiye'deki çözüm ortağı olan Mepsan, bu anlaşma çerçevesinde yabancı ortağına ilk etapta 4 bin pompa üretecek. Şirket, yeni anlaşmalarla yıllık 7 bin 200 olan üretim kapasitesini 17 bine çıkarmış.
LEYLA ŞEN
|