kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıbrıs kıskacı daralıyor
Ada sancısı

Seçime 10 gün kala, “Denktaş’la çözüm olmaz, Kıbrıs çözülmezse de AB işi olmaz” baskısı artıyor

14ARALIK'TAKİ KKTC seçimleri öncesinde, "Çözüm olmazsa AB'den tarih zor" diyen AB Komiseri Verheugen'e ABD Kıbrıs Koordinatörü Tom Weston destek verdi: "Çözümü muhalefet istiyor ve giderek güçleniyor."

GÜL: VERHEUGEN'İN SÖZLERİ TALİHSİZLİK
DIŞİŞLERİ
Bakanı Gül, Verheugen'in "askerin Kıbrıs'ta çözüm istemediği" sözüne cevap verdi: "Çözüm istiyoruz ve askerle hükümet arasında görüş ayrılığı yok, varmış gibi davranmak talihsizliktir, gelin seçimi izleyin."

DENKTAŞ: ZÜCCACİYE DÜKKİ FİL GİBİ
KKTC
Cumhurbaşkanı Denktaş da Verheugen'in sözlerini sert eleştirdi: "AB Komiseri bu konuşmasıyla Türkler'i sevmediğini gösterdi, porselen dükkânındaki fil gibi kırdı geçirdi."


***

Kıbrıs kıskacı daralıyor

KKTC seçimlerine 10 gün kala tansiyon yükseliyor. Rum ve Yunan tarafları Denktaş’ı, Denktaş ise AB Komiseri Verheugen’i eleştiriyor. AB, çözümsüzlüğün faturasını Türkiye’nin ödeyeceğini belirtiyor.

Gül: Verheugen'in sözlerini kabul edemeyiz
NATO Dışişleri Bakanları sonbahar toplantısına katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Komiseri Günther Verheugen'in 2 gün önce yaptığı açıklamalara şu cevabı verdi: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ilişkin açıklamaları kabul edilemez. TSK, devletimizin politikaları doğrultusunda üstüne düşen görevleri en iyi şekilde yapıyor. Ne Kıbrıs ne de AB konusunda hükümetle Genelkurmay arasında fikir ayrılığı var. TSK'nın Kıbrıs'ta bulunmasının sebebi, uluslararası anlaşmalardır. Verheugen'in TSK'ya ilişkin söylediği şeyler gerçekten talihsizlik olmuştur. Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde tek şart Kopenhag siyasi kriterleridir. Kıbrıs'ın bir ön koşul olmadığını defalarca söyledik. Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ve KKTC elinden gelen her türlü iyi niyeti göstermekte. Seçimin demokratik yapıya yakışır şekilde olacağından kimsenin kuşkusu olmamalı. Kuşkusu olanların da adaya gidip seçimleri izlemesi gerekir.

Papadopulos: Denktaş, Annan Planı'nı gömdü
RUM lider Tassos Papadopulos İtalya'nın başkenti Roma'da Il Giornale gazetesine şu açıklamaları yaptı: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişi Lefkoşa'dan geçer. Kıbrıs'la ilgili tüm kararlar Ankara'da alınıyor. Türkiye'nin Kıbrıs'ın işgali sorununu 2004 Mayıs'ından önce çözmek isteyip istemediğini görmek lazım. Amerika, İngiltere ve Avrupa Birliği, Denktaş'ın Kıbrıs problemlerine adil bir çözüm istemediğini biliyor. Denktaş, Kıbrıs Türkleri ve Rumları arasında bir federasyon üzerine Annan planını ölü ve gömülmüş ilan etti. Denktaş'ın parmak kımıldatmazlığı ve muhalefetin başarısı ümidi arasında bir seçim yapmamı isterseniz ben tabii ki ümidi, yani muhalefeti seçerim.

Simitis: 2004 Kıbrıs'ta barış yılı olsun..
YUNANİSTAN Başbakanı Kostas Simitis, Atina'da yabancı gazetecilerin düzenlediği yemekli toplantıda Kıbrıs konusunu ele aldı: 2004 yılı Türk- Yunan ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs sorunu için bir önemli dönüm noktası oluşturacak. Kıbrıs'ta 2004 sonuna kadar anlaşmazlıkların bütünüyle çözümleneceğine inanıyorum. Verheugen'in açıklamalarını yorumlamayacağım. Seçim sonuçları ne olursa olsun, sonrasında Türkiye ve Kıbrıs Türkleri, Annan planı çerçevesinde ve hiçbir mazeret göstermeksizin ciddi bir müzakere sürecine girmeli. Türkiye'nin AB ilişkileri de etkilenecek. Türkiye, Rum kesimi vatandaşı Titina Loizidu'ya tazminat ödemeyi kabul etmekle, insan haklarının ihlal edilmesini önleme sorumluluğu da üstlenmiş oldu. .

Denktaş: Verheugen bir fil gibi

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da Verheugen'e şöyle seslendi: Kendisi, Kıbrıs'ta anlaşma zeminine zarar verdi. Porselen dükkanına girmiş bir fil gibi yeniden bir tahribat yarattı. Kimse, Verheugen'in gaflarını yapmaz. Bunu insan hakları savunucusu ve şampiyonu AB Komiseri, yüzü kızarmadan söylüyor. Türkleri sevmiyor. Kıbrıs meselesini Türkiye'nin önüne bir engel olarak koymak insafsızlık ve ahlaksızlıktır. Senin "Kıbrıs treni" dediğin tren, Yunan-Rum trenidir. Bu treni "Kıbrıs treni" yapmak için görüşüyoruz. Müsaade etmiyorsunuz. Bu treni Simitis bekliyor. 125 yıldır Kıbrıs'ı ilhak etmek için bekleyen Yunanistan'ın Başbakanı bekliyor... KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu da "Verheugen'in yaptığı dil sürçmesi değil, küstahlıktır. Uygun davranışlarda bulunmalı" dedi.

AB: Çözüm yoksa, Türkiye müzakere tarihini zor alır
WASHİNGTON'DAKİ Kıbrıs konulu panelin 2 konuğu vardı: ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Tom Weston ve AB Komisyonu üyesi John Davidson. Weston, "ABD bir ülke ya da bölgenin iç işlerine karışmaz. Ancak çok sayıda Kıbrıslı Türk, Annan Planı'nı destekliyor. Çoğunluğun seçimde plandan yana irade belirteceğine eminim" dedi. Davidson ise AB'nin "Fatura Türkiye'ye çıkar" tavrını sürdürdü: Kıbrıs'ta çözüm olmadan Türkiye'nin Aralık 2004'te AB'den müzakere tarihi alması çok zor. Teknik olarak Kıbrıs'ta çözüm, tarih konusunda bir ön koşul değil. Ancak Türkiye'den çözüm yönünde çabalarını yoğunlaştırmasını istiyoruz. Siyasi gerçek şu. Kıbrıs'ta çözüm olmadan Türkiye için olumlu bir karar çok problemli olacaktır. AB Komisyonu'nun son raporunda da bu durum, 'Kıbrıs'ta çözümün olmaması Türkiye için ciddi engel teşkil edebilir' sözleriyle dile getirildi.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Taylandlı milletvekillerine metres ve genelev yasağı
 Kanser mi?
 Yamyam adam mahkemede bile neşeliydi
 Hızlı tren Maglev dünya rekoru kırdı
 Fransa sele teslim
 Berlusconi ‘medya tekel yasasını’ onaylattı
 İran’da “Annem olmadan asla”
 Atina öncesi Münih korkusu!
 AB’ye bakış
 Ankara’nın tepkisi komiseri çark ettirdi
TÜRK FIRTINASI
TÜRK FIRTINASI
Süreyya ve Elvan’ın başını çektiği 9 atletimiz, 1948 yılından beri...
YENİLMEZ ARMADA
YENİLMEZ ARMADA
Temsilcimiz, Alba önünde Alman takımlarına karşı 13. galibiyetini...
Sezer’den Sarıgül’e ‘Altın Plaket’
Sezer’den Sarıgül’e ‘Altın Plaket’
CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, Dünya Özürlüler Günü...
CHP, Yüce Divan’lık dosyaları açtı
TBMM'DE yolsuzluk dosyaları tek tek açılmaya başladı. AKP'den sonra...
‘Farklı seslere de kulak vermeliyiz’
‘Farklı seslere de kulak vermeliyiz’
Demokrasi özeleştirisi yapan Başbakan Erdoğan, ‘Sadece kendi sesimize...
Yuvalara büyük ilgi
Yuvalara büyük ilgi
SABAH gazetesinin 25 Kasım tarihinde yayımlanan "Bir kucak da siz...
Sizden öğreneceğimiz çok şey var
Gürcistan’daki ‘kadife devrim’in baş mimarı Mihail Saakaşvili’nin...
Azra tacını teslim etmek için Çin’de
MISS World Güzellik Yarışması'na bu yıl ev sahipliği yapacak olan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.