kapat
03.11.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

AB halkı, İsrail'i bir tehdit olarak görüyor

Ortadoğu barışı, yeni bir kriz yaşıyor. Bunun nedeni, AB'nin yaptırdığı bir anket... İngiliz ve İspanyol basınına sızan haberlere göre Avrupa Birliği Komisyonu, geçtiğimiz ay bir anket yaptırdı.

15 AB üyesi ülkede 7500 kişiye dünya barışına tehdit gördükleri şeyin ne olduğu sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 59'u, dünya barışını tehdit eden şeylerin başında İsrail'in geldiğini söyledi. Bunun üzerine AB, anketin sonuçlarını açıklamadı. Çünkü Ortadoğu barış sürecinde ABD, Rusya ve BM'nin yanında AB da dördüncü arabulucu taraf olarak yer alıyordu.

Anketi ele geçiren İspanyol El Pais gazetesi bunu haber olarak yayımlayınca, İsrailli insan hakları savunucuları ve önde gelen lobi kuruluşları da büyük tepki göstererek AB'nin, arabuluculuktan çekilmesini istedi. Konuya yer ayıran İngiliz Observer gazetesi de "Anket, Avrupa genelinde Şaron hükümetinin Filistin politikalarına tepkiyi yansıtıyor" yorumunda bulundu. Ankette halkın tehdit olarak gördüğü diğer ülkeler Afganistan, Kuzey Kore ve İran oldu. Öte yandan Rusya'ya giden İsrail Başbakanı Ariel Şaron, "yol haritası" barış planının BM Güvenlik Konseyi'nde oylanması teklifini geri çekmelerini isteyecek. BM insan hakları departmanının bir raporunda İsrail yönetimi, kaçak Mesive yerleşim birimlerini güvenlik bariyeri içine alarak Filistin topraklarını "kendisine bağlamaya çalışmakla" suçlanıyor.

100 BİN KİŞİ BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜ
Eski İsrail Başbakanı İzak Rabin'in öldürülmesinin 8'inci yıldönümü, Tel Aviv kentinde barış gösterisine dönüştü. 100 bin kişi, aşırı sağcılar tarafından öldürülen Rabin anısına mum yakarken Filistin'le barış sağlanması çağrısında bulundu. Hep bir ağızdan barış sloganları atan kalabalık, Ortadoğu'da yaşanan şiddetin durdurulmasını istedi. Rabin, Filistin'le anlaşma yapılmasına karşı çıkan fanatik bir Musevi tarafından 1995'te öldürülmüştü.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır