kapat
28.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Bağdat'taki terör Ankara'yı korkuttu

Irak'taki bombalı saldırılar, Ankara'nın asker gönderme konusundaki görüşünü değiştirdi. Dışişleri'nde "Asker göndermek savaşa girmekle eş anlamlı" yorumu yapılmaya başlandı

Irak'ta ardı ardına düzenlenen bombalı saldırılar ve suikast girişimlerine, ABD'li yöneticilerde ortaya çıkan "Türk askeri gelmesin" eğilimi eklenince Ankara'da "Türk askeri cehenneme mi gönderilecek" endişesi doğdu.

"Türk askerinin Irak'a gönderilmesinin artısı, eksisine göre daha fazla" diyen Dışişleri Bakanlığı, 1 Mart tezkeresini savunan Emekli Büyükelçiler ve hatta AKP milletvekilleri bile şimdi, "Mevcut durumda Irak'a askerle girmek, savaşa girmekle eşanlamlı olacaktır. Türk askeri Irak'a gitmemeli" görüşünü savunmaya başladı. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Osman Paksüt'ün, Irak'taki gelişmeleri günü gününe rapor etmesi, Ankara'da "Mehmetçik'i bekleyen tabloyu" netleştirdi.

Raporları SABAH'a değerlendiren üst düzey bir diplomat, şunları söyledi

"Türk askerinin bugünkü şartlarda Irak'a gitmesi savaşa girmekle eşanlamlı olur. Savaşa girecek haklı bir neden ise ortada mevcut değil. Bu tabloya asker göndermek demek, mutlaka zaiyat verilmesi, ateş edilmesi ve çatışmaya girilmesi demek. Zaten, Irak Yönetim Konseyi'nin tepkisinin ardından ABD'nin Türk askerine yönelik tutumu da değişti. Şu anda asker gönderme konusu gündemden düşmüştür."

VEKİLLER DE TEPKİLİ
ABD Savunma Bakanı Paul Wolfowitz'in kaldığı otelin bile bombalanması, AKP Milletvekillerinin de asker konusunu yeniden değerlendirmesine yol açtı.

AKP Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, "Eğer bizim kurtuluş savaşımızda herhangi bir Müslüman ülke asker gönderseydi, biz ne tepki gösterirdik? Biz ne dersek diyelim işgal kuvvetleri ile birlikte gitmiyor muyuz? Hükümetimiz barış amaçlı diyor ama bence yanılıyor" dedi. Türk askerine saldırı olmasının muhtemel olduğuna dikkat çeken Ünaldı, "Orda her gün kaç tane Iraklı öldürülüyor. Onlar Kurtuluş Savaşı veriyorlar. Bizim askerlerimiz oraya gitmemeli."

Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine başından beri karşı çıkan CHP Milletvekilleri de tepkilerini şu sözlerle aktardı

* Haluk Koç (CHP Grup Başkanvekili) BM olmadan, Irak yönetiminin Iraklı sivillere bırakılacağı bir takvim olmadan, doğal kaynakların Irak halkı tarafından kullanılacağı yazılı olarak anlaşmalara dökülmeden oraya gidilirse Türk askeri işgalci olur. Türk askerinin orada,o cehennemde ne işi var?

* Kemal Anadol (CHP Grup Başkanvekili) Böyle olacağını bildiğimiz için biz başından beri tezkerelere karşı çıktık. Irak'ı işgal eden Amerikan ordusundaki Coni'lerin yerine Mehmetçiğin ikamesini hoş görmedik.

EMEKLİ ELÇİLER ÇARK ETTİ
1 Mart tezkeresinin Meclis'ten geçmesini savunan emekli büyükelçilerden İlker Türkmen de Türk askerinin neden gitmemesini gerektiğini şöyle gerekçelendirdi

"1- Tarihi nedenler Tarihte Iraklılara hep iyi davrandık ama önemli olan Irak halkının bunu nasıl algıladığı 2- Irak'taki genel güvenlik durumu ABD'liler bu durumla başa çıkamıyorsa bizim göndereceğimiz 10 bin kişi büyük bir fark yapamaz. Ama 'ABD istemedi' diye asker göndermekten vazgeçersek, bu jestin siyasi avantajlarını elde edemeyiz. Bizim yapacağımız şey, 'Durumu inceledik. Asker göndermemiz doğru değil kararını aldık' demek."

Emekli büyükelçi Cem Duna ise, "ABD, şu anda Türk askerinin gelmesinin faydası ve zararını ölçüyor ve zararı daha fazla gibi geliyor" diye konuştu.

Zeynep TUĞRUL - Zübeyir KINDIRA - Şenol ATEŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır