kapat
19.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

SOLİ ÖZEL


Nasıl bir Ege?

Dün Yunanistan'ın Elefterotipiya gazetesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile yapılmış bir mülakat yayınlandı. Gene dün Radikal gazetesinde Yunanistan'ın en önde gelen dış politika yorumcularından Profesör Teodor Kulumbis'in Katimerini gazetesinde yayınlanmış bir yazısının tercümesi çıktı.

Kulumbis, iki ülke arasındaki gerginliklerin sürdürülmesi veya yeniden Kardak krizi türünden savaş riski içeren durumlar yaşanmasının Yunanistan'a vereceği zararları özetledikten sonra kendi ülkesindeki şahinlere Türkiye ile zıtlaşmanın faturasının ne olacağını bir güzel anlatıyor. Sonuçta, Kulumbis'e göre "Türkiye'nin demokratikleşmesinin ve Avrupalılaşmasının biz Yunanlıların yararına olduğunu ve komşu ülkedeki Batı yanlısı güçlere destek vermemizin her iki halkın çıkarına olacağını anlamanın zamanı geldi".

Bu yazı sonuçta, yetkisiz birisi tarafından yazılmıştı. Buna karşılık kendisiyle mülakat yapılan Orgeneral Özkök, Türk dış politikasının şekillendiren en etkili kurumlardan birisinin, hatta birincisinin başında.

5 mesaj çıkarılabilir
Hayli uzun ve kapsamlı mülakatında Genelkurmay Başkanı, ikili ilişkilerin hemen tüm meseleleri hakkında görüşlerini ortaya koymuş. Söylediklerinin Yunanistan ve AB-ABD karar vericileri ve kamuoyları kadar Türkiye'deki kamuoyuna ve Silahlı Kuvvetlerin bütününe yönelik mesajlar içerdiğini söylemek yanlış olmaz. "Ben TSK'nın başıyım ve TSK'yı temsil eden kişi olarak, ülkemizin AB üyeliği ve yapılan reformları her zaman desteklediğimizi vurguluyorum" derken yalnızca AB konusunda değil diğer konularda da kurumunun bağlayıcı tavrını ortaya koymuş oluyor.

Genelkurmay Başkanı'nın söylediklerinden şu sonuçları çıkarmak mümkün

- 30 Ağustos konuşmasının temalarından birisine dönerek Türkiye içinde 21. yüzyılın egemenlik kavramıyla ilgili bir tartışmayı gerekli gördüğünü vurguluyor.

- AB üyeliği stratejik bir gereklilik olarak değil, daha müreffeh bir toplum yaratma hedefi bağlamında değerlendiriliyor. Bununla Türkiye'nin üyeliği yalnızca yeni yapılanmanın dışında kalma korkusuyla değil, AB değerlerini paylaştığı için istediği belirtiliyor.

- Yunanistan ile yakınlaşmanın ulusal çıkara uygun olduğu değerlendirmesini açık şekilde yaparak bugüne dek sorun yaratmış bazı kavram ve siyasetlere berraklık getiriyor.

- Kıbrıs konusunda ise AB'nin Türkiye'nin stratejik çıkar ve kaygılarına duyarlı olmasını istediği mesajını veriyor. Kıbrıs sorununun çözülmesi için AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusunda en azından bir irade beyan etmesi isteniyor. AB'ye çözümle üyelik arasındaki ilişkiyi farklı şekilde tanımlaması çağrısı yapılıyor.

- Irak ile ilgili olarak da Türkiye'nin savunmasının Bağdat'tan başladığı türünden fantezilere itibar etmediğini vurgulayarak, meseleyi ABD siyasetindeki belirsizlikten, PKK varlığından ve istikrasızlığın Türkiye'yi etkileme ihtimalinden duyulan rahatsızlık olarak koyuyor.

Ege'de yeni bir sayfa dileÄŸi
Genelkurmay Başkanı'nın söyleşisi de Kulumbis'in yazısında olduğu gibi, en azından satır aralarında, iki komşu ülkenin pek çok ortak çıkarı olduğunu vurguluyor. İlişkilerde yeni bir sayfa açılmasının gerekliliği üzerinde de duruyor.

Zamanlaması itibarıyla da dikkat edilmesi gereken bu mesajların ardından Yunanistan ve AB'nin ne tür bir tepki verecekleri, bu gelişmelerin Aralık'taki AB zirvesinde bir izdüşümü olup olmayacağı ise önümüzdeki haftalarda belli olacaktır. Hükümetin de politikasını yansıtıyor olması gereken bu sözlerin Türk-Yunan ve Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasını dilemek gerekir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard


TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır