kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

HINCAL ULUÇ


İngilizler'i kendi silahları ile vuralım

Mustafa Denizli "Ben olsam maça Sergen'le başlardım" diyor. Bu demeci nasıl yorumluyorsunuz?

Böyle bireysel düşüncelerin açıklanmasında fayda var. Bunların hepsini Şenol Güneş değerlendirecektir. Sergen en tartışılan insan. Çünkü 30 dakikalık fiziği var. Mustafa Denizli diyor ki; "Sergen'i baştan kullanır, maçı baştan alıp götürürdüm." Ben de diyorum ki, Türk Milli Takımı İngiltere'yi yenecek güçte. 90 dakika oynama gücüne sahip, baştan sona korakor mücadele edecek 11 adam çıkarır ve İngiltere'yi yener. Yenemezsen, olur ha maç bir noktada kilitlenirse, bitime 20 dakika kala, 10 dakika kala düğümü çözmeye ihtiyaç duyarsak işte o zaman Sergen oyuna girer, onun girişi hem tribünlerin, hem sahadakilerin moralini fevkalade yükseltir. Sergen de göreceli olarak yorulmaz, rakip savunma içinde zayıf fiziğini dengeleme imkanı bularak daha da başarılı olur. Bunların ikisi iki zıt fikir. Mustafa Denizli de milli takım teknik direktörlüğü yaparken galiba benimle aynı fikirdeydi. Bir milli maçta Sergen'i oyun düğümlendiğinde sahaya soktu. Sergen maçın kaderini değiştiriyordu ki bir pozisyonda rakibe tükürdü ve kırmızı kart gördü. Ertesi gün medyanın büyük bir çoğunluğu Mustafa Denizli'yi Sergen ile başlamadığı için eleştirdi, "Elinde Sergen gibi adam varsa onunla başlarsın" dedi. Hatta Sergen'in kırmızı kart görmesini Mustafa Denizli'ye bağlayıp "Zamanında oynatsaydı bu kartı görmezdi" diyecek kadar da ileri gittiler. Mustafa hoca belli ki o eleştirilerin çok etkisinde kalmış. Şimdi burada kararı verecek olan Güneş'in sezgileridir. Maçı kafasında okuyup oynayacak, İngiltere'yi tartacak, 30 dakikalık Sergen'e nerede ihtiyaç olduğuna o kadar verecek.

* Rüştü'nün kendi kulübünde yedek olması milli takım açısından bir handikap mı?

Hiç önemli değil. Ortada dünya üçüncüsü olmuş, birbirine alışmış ve uluslararası deneyimi üst düzeyde bir kadro var. Bunların kendi takımlarında oynamamaları, oynayanların formsuz olmaları önemli bir sorun yaratmaz. Hele Rüştü gibi tecrübeli bir kaleci için herhangi bir endişe taşımam sözkonusu değil. Bugün Galatasaray'ın ıslıklanan futbolcusu Hasan Şaş oynasın, çok farklı bir performans gösterecektir. Milli maç başka bir şeydir.

* Statta İngiliz taraftar olmayacak. Türk seyirciler ise çok sıkı güvenlik aşamalarından geçirilecek. Bu kadar tedbir abartılı mı?

Sahaya bir şey atılmasını önlemek çok önemli çünkü sahada kazanıp masa başında kaybedilebilir. İngilizler resmen bilet ve yer istemeyerek, olacaklarda bütün sorumluluğu bize yıktılar ve mizanseni kurdular. Bu tuzağa düşmemeliyiz ama bu tuzağa düşmeyelim diye de G.Saray-Juventus maçındaki gibi seyirciyi söndürmemeliyiz. İngilizler Saracoğlu cehenneminde oynamalı, cennetinde değil. Sahaya toplu iğne atmadan stadı cehenneme çevirmek mümkün.

* Sizce maç nasıl bir seyir izleyecek? Skorun ne şekilde sonuçlanacağını tahmin ediyorsunuz?

İngiltere'nin en büyük futbol yorumcularından Rob Hughes, "Tribün desteklerini ve bireysel yeteneklerini dikkate alırsanız Türkler zaferi kazanmalılar. Bir zamanlar futbolun öğretmenleri olan İngilizler şimdi eksik eğitimli çocuklar gibi görünüyorlar" diyor. Bu, hem de karşı taraftan çok önemli bir görüş. Bütün dünyanın favorisi Türkiye. Genelde oyuna ağırlığı Türk orta sahasının koyacağı görüşü var. Maçı kazanmayı değil, kaybetmemeyi planlayan Eriksson, hemen hepsi golcü orta saha adamlarına ve forvetlerimize sıkı baskı uygulayıp önlemler alacaktır. Ama elindeki malzemeyle kaç kişiyi durdurabilir? Bu yüzden ben en etkili adamların iki bekimiz Fatih ve İbrahim'in olabileceklerini düşünüyorum. Fatih'in G.Saray formasıyla Real Madrid'in Roberto Carloslu sol kanadını nasıl çökerttiğini hala hatırlıyorum. İbrahim daha dün Chelsea'nin sağ kanadını bozguna uğrattı. Her iki bekimiz de fevkalade iyi kanat akınları yapabiliyorlar. Götürdükleri topu son aşamada pas ya da şut olarak doğru kullanmayı başarırlarsa -ki Türk futbolunun en önemli eksiği bu. Her şeyi iyi yapıyor, gol pasını gol atacak adama değil, rastgele yapıyorlar- İngiltere'yi kendi silahları ile vurur, kanatlardan çözeriz. Üstelik bu oyun, orta alanda futbol sihirbazlarımıza daha geniş oyun alanları da açar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır