kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

SAVAŞ AY


Ecstasy terörü

Aman okul önleri ve yakınlarında uyuşturucu satanlara dikkat diyorduk ya, meğer çoktan çağ atlamışız. Artık bazı üniversitelerin kantininde bile Ecstasy satılıyormuş. Yani bu zehir hapı artık iyiden iyiye okullu olmuş. Yayılmasında tanıtımın gücü müthiş. Mesela, şu örneğe ve yalanın katmerlisine, kuyruklusuna bakın "Eks içen. Yani ecstasy kullanan acayip sevişir!.. Bir hapı ağzına attın mı, damlara tırmanacak hale gelirsin."

Çöküntü öncesi
Doping alıp hızlı koşan, enerjisi patlayan sporcunun durumundan farkı var mı bunun? Maç bitiminde (!) ne olacaksın peki? Kaşıkla aldığın kepçeyle çıkmayacak mı bedeninden. Doktorlar açıklıyor zaten. "Eks hapı alırsan vücudunun kimyası bozulur. Taşikardi olursun. Uyku istemezsin. Zıp zıp zıplarsın. Çöküntü arkadan gelir. Bazı durumlarda da ölürsün"

Durum ne?
Samay araştırmasına göre Türkiye genelinde son 12 ayda %16, son bir ayda ise % 1,2 oranı buldu. Bu oran dikkate alınması gereken bir oran. Aşırı doz alındığında kalp atım sayısında artışa, hipertansiyona, kaslarda kramplara, panik ataklara, nöbetlere ve bilinç kaybına neden olabilir, deniyor bu illet için. Hekimler uyarıyor gençleri, diyorlar ki "Yaşamı tehdit edici bir başka bulgu ise hipertermidir. Bu da ölümle sonuçlanabilen bir durumdur. Ölüm vakalarında aşırı vücut sıcaklığı tesbit edilmiştir. Ayrıca depresyon, anksiyete bozukluğu, hafıza ve öğrenme problemleri yaratır. Beyin felcine uğratır.

Asıl tehlike
Amatem uzmanlarına göre bu maddelerin asıl tehlikesi vücudun bilinçaltındaki koruma mekanizmalarını etkisiz hale getirmesindeki özelliğinde yatması. Böylelikle Amfetamin ve türevleri sadece yorgunluk hissini değil, açlık ve susuzluk hislerini de bastırıp koruma mekanizmalarında arızalar oluştururmuş. Örneğin; olması muhtemel kas ağrısını bloke ederek insanın vücut sistemini yanıltırmış.

Ve diğerleri
Zarara ve tehlikeye işaret ederken şunları da ekliyor uzmanlar. Diyorlar ki Ecstasy hapının kullanımı ile birlikte vücuda yapılan sürekli yüklemeler (dans ve seks gibi) asıl tehlikeyi oluşturur. Gelişen şartlara göre vücut mevcut ısısını kendi sisteminde düzenler. Vücut ısısı, uzun süreli ve yoğun dansın etkisiyle normalden daha da yükselir. Vücut, su içmekle dahi tekrar düzelemeyecek kadar büyük ölçüde su kaybına uğrar. Bunun sonucunda kalp ve yüksek tansiyon sorunları, yüksek ateş ve şok etkileri görülür.

Hoop hoop beyler ne oluyor?..
İngiliz Milli Takımı Atatürk Havalimanı'na indi ve polisimizin sınavı başladı. Az sonra anlaşıldı ki polis arkadaşlar bu sınavda fena çaktı. Hani kraldan çok kralcı derler ya, işte bu cümleden hareketle de Büyük Britanya'nın (Cııırt!) Elizabet'inden mülhem kraliçeden çok kraliçeci kesildi havalimanı emniyetçileri. Gücünü kuvvetini zorbalık derecesine fırlatıp; itti, kaktı, vurdu, sürüdü gazetecileri.

Burası neresi?
Yaptıklarının ne kadar ayıp, ne kadar tatsız, ne kadar akıl, izan ve çağ dışı olduğunu söylemeye gerek bile duymuyorum. Ama İngiltere Futbol Federasyonu Güvenlik Sorumlusu Douglas Hopkins'in, sömürge valisi gibi sağa sola talimat yağdırması. Bizim müdürlerin, amirlerin onun sevk ve idaresinde birer "ast"mış gibi davranmaları, her dediğini emir telakki edip harfiyen uygulamaları kanıma ve sütüme dokundu arkadaş.

Utancın yarını
İngilizler geldikleri gibi gidecekler. Biz bize kalacağız. Bugünün yarını da olacak yani. Görevini yapan gazeteciyi tartaklayıp, iş yapamaz hale getirenlere, yerlerde sürükleyenlere, elin İngiliz'inden emir alıp kendi evlatlarına zulüm edenlere karşı hiçbir basın mensubunun eli armut toplamayacak elbet.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır