kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ankara'nın talebi: Sırtımızı Suriye sınırına dayayalım

Irak'a asker gönderilecek bölgenin El Anbar olması eğilimi güçlendi. Hükümet, ikmal yollarının kapanmaması için Suriye'ye sınırında bölge istedi

Irak'a asker gönderme tezkeresinin kabul edilmesinin ardından, Hükümet ABD ile yapacağı pazarlıkların çerçevesini belirlemeye başladı. Türkiye, Irak'a asker gitmeden önce ABD'nin PKK/KADEK konusunda somut bir adım atmasını istiyor. İkmal yollarının kapanmaması için Suriye'ye sınırı olan bir yere Türk askerinin gönderilmesi için bastırıyor. Bu gelişme asker gönderilecek bölgenin El Anbar olması eğiliminin güçlenmesi olarak değerlendirildi.

Alınan bilgiye göre müzakerelerde Türkiye, PKK/KADEK konusunu birinci öncelik olarak ortaya koyacak ve ABD'ye, "Bu konuda müdahale yöntemi size ait. Ancak biz somut bir adım atılmasını bekliyoruz. Buna göre askerimiz Irak'a gidecek" diyecek.

3 ALTERNATİF VAR
ABD'nin atacağı somut adım konusunda üç alternatifin ne olacağını da şekillenmeye başladı. Türkiye'nin ABD'den beklentileri şöyle

* Kuzey Irak'taki PKK/KADEK kampları kapatılsın.

* PKK/KADEK üst düzey yöneticileri Kuzey Irak'tan çıkartılsın. İstenirse bunlar ABD'ye de gönderilebilir.

* Kuzey Irak'ta bulunan militanlar, geçtiğimiz aylarda çıkartılan Toplumsal Barış Yasası'ndan yararlanmaları için Türkiye'ye gönderilsin ya da bunun için ikna edilsin. Türkiye, ABD'den bunlardan en az birini yapmasını bekliyor.

İKMAL YOLLARI ÖNEMLİ
Türkiye'nin, askerlerin bulunacağı bölge konusundaki en önemli isteği ise buranın mutlaka Suriye ile sınırının bulunması. Çünkü Türkiye, çıkabilecek bir sorun karşısında askerin ikmal yollarının kapanmasını, Türkiye ile bağlantıların kesilmesini istemiyor. Türk askerinin Suriye sınırında bir yere yerleştirilmesi, dört tarafı belirsiz bir yerde bulunmak yerine, en azından bir tarafının güvenliği sağlanmış bir bölgede yer alması anlamına geliyor.

Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır