kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Şifresi olan devlet sırlarına ulaşacak

Bilgi Edindirme Yasası'nın Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi üzerine harekete geçen hükümet, milletvekillerine devletin bilgilerine erişim şifresi dağıttı

TBMM, iki günde Bilgi Edindirme Yasası'nı bitirirken, hükümet de jet bir şekilde uygulamayı başlattı. Maliye ve Adalet bakanlıkları, arşivlerine ulaşabilmeleri için devletin şifresini ilk aşamada milletvekillerine dağıttı.

Önceki gün, demokratikleşmenin en önemli ayağını oluşturan Bilgi Edindirme Yasası'nın Meclis Genel Kurul'dan çıkması üzerine Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun üst düzey yöneticilerine şifre gönderdi. Gönderilen şifre, 2004 mali yılı bütçesine hazırlık yapan Komisyon'un, her iki bakanlıktaki çok özel bilgelere ulaşmasını sağlıyor. Sırada ise milletvekilleri var.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Altan Karapaşaoğlu, hükümetin yeni yasa çerçevesinde uygulamayı hemen başlattığını açıkladı. Yasanın Meclis'ten çıkmasının ardından kendisine Palan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili olması sıfatıyla iki bakanlıktan özel bir şifre gönderildiğini kaydeden Karapaşaoğlu, "Artık, Meclis'in WEB Sitesi'nden bana verilen şifreyle tüm bilgilere ulaşacağım" dedi.

Meclis için yapılan uygulama iki ayrı bölümden oluşuyor. Biri, Meclis'in önemli komisyonlarının başkanlarına yaptıkları görev nedeniyle özel bir şifre veriliyor. Örneğin, Milli Savunma Komisyonu Başkanı, elindeki özel şifreyle, bazı askeri ve istihbarat niteliğindeki özel bilgilere ulaşabilecek. Devlette kalması gereken çok özel bilgi dışındakiler gizli olmaktan çıkacak. Sır perdesinin önemli bölümü yeni uygulamayla komisyon başkanlarına açılacak. Özel şifreyle, bazı stratejik ve istihbarat bilgilerinin kolaylıkla elde edilebileceğine dikkat çekiliyor.

ANAHTAR TIKLANACAK
Bakanlıklardan milletvekilerine de birer şifre gönderilecek. Hükümetin vereceği şifrede parti ayrımı yapılmayacak. Buna göre, milletvekilleri Meclis'in WEB Sitesi'ne girecek. Sitede yer alan "milletvekili anahtarı" bölümünü tıklayacak. Milletvekili daha sonra, kendisine verilen şifreyi yazacak ve ilgili bakanlıktan ne tür bir bilgi istiyorsa ona ulaşabilecek. İstenen bilgi çok özel bilgileri içeriyorsa ekranda "Bu bilgiye ulaşamazsınız" yazısı yer alacak. Milletvekilleri, seçim bölgelerindeki hükümet icraatını da, kurum ve kuruluşlara yapılan tayin ve atamaları, aksaklıkları da anında öğrenecek.

Milletvekillerinin, bilgiye ulaşmadaki kolaylıklar aynı zamanda bürokratik işlemleri de azaltacak. Kırtasiye ve kağıt işlemleriyle boğuşma dönemi de tarih olacak. Talepler artık, yazıyla değil, internet aracılığıyla ilgili makamlara bildirilecek. Vatandaşlar da getirilen sınırlamalar dışında devlete başvurup bilgi isteyecek. Başvurular 15 gün içerisinde yanıtlanacak. Bu yasa ile vatandaşlara da kamu kurum ve kuruluşlar ile meslek kuruluşlarından istedikleri bilgiyi edinme hakkı verildi. Bu haktan Türkiye'de ikamet eden yabancı tüzel kişiler de kendi faaliyet alanları ile sınırlı olmak kaydı ile karşılıklılık esasına göre yararlanabilecek.

Hülya KARABAĞLI


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır