kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kurallarını anlatıyor

Türk takımlarına uğur getirdiğine inanılan ve bugünkü Türkiye - İngiltere maçında düdük çalacak olan hakem Collina, 'Oyun Kurallarım' adlı kitabında, hayatını anlatıyor

Dünyanrın bir numaralı hakemi olarak gösterilen ve bugünkü Türkiye-İngiltere maçını yönetecek olan Pierluigi Collina, hayatını yazdı. "Oyun Kurallarım" adıyla Türkçe'ye çevrilen kitabın İtalyancası "Le Mie Regole del Gioco". Çeviriyi yapan ise Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Gülin Terek Ünal. Kitap, önümüzdeki hafta Altın Kitaplar tarafından piyasaya sunuluyor.

Collina, kitabında Dünya Kupası'nda yaşadıklarından en beğendiği futbolculara, saçlarının neden ve nasıl döküldüğünden ilk aşkının basketbol olduğuna kadar yaşamının bilinmeyen yönlerinin perdesini aralıyor. Kitapta, hakemliğe öğrencilik yıllarında bir arkadaşının telkiniyle başladığını, eskiden futbolcu olduğunu ancak bir sakatlık geçirip futbol oynaması mümkün olmayınca hakemliğe yöneldiğini anlatan Collina, Türkiye ve Türk Milli Takımı ile ilgili görüşlerine de yer veriyor. Hakemliği, "Hakem ne aktör ne de polistir" diye yorumlayan Collina, maçtan önce mutlaka makarna yediğini anlatıyor. Hakemin de yetişemediği yerlerde hata yapacağını ancak bu hatanın göremediğinden ya da yetişemediğinden kaynaklandığını belirten Collina, kitabında "Karşılaşmalarda en önemli şey imkansızı görmektir" vurgusunu yapıyor.

TÜY DÖKME HASTALIĞI VAR
Kelliğiyle kendisine bir imaj yaratan Collina, 24 yaşında tüy dökülme hastalığı nedeniyle kel kaldığını söylüyor. Collina, saçlarını ilk kazıttığındaki duygularını ise yine kitabında anlatıyor. "Bende tüy dökülmesi hastalığı var. 24 yaşımda kellik başladı. Geri dönülemez bir hal aldığında saçlarımı kazıttım" diyerek şimdiki halini tanımlayan ünlü hakem, hastalığıyla ilgili yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor "Hastalıktan sonra çıktığım ilk karşılaşmada 5 bin kişi önündeydim ve gergindim. Muhtemelen bazıları benim görüntümün insanları rahatsız edeceğini düşünüyordu ama halkın tepkisi çok normal oldu. Yaptıkları şey hakemin saçlarının uzunluğuna bakmak yerine karşılaşmayı izlemek oldu. Saçımı kazıttığım o günden bugüne bir sürü şampuansız duş yaptım. Birçok aileden mektup alıyorum. Kellik sorunu olan çocukların aileleri, bana teşekkür ediyor. Beni görmeden önce çocukları şapkasız sokağa çıkmazken, beni izleyince şapkasız çıkmaya başlamışlar. Aileler, 'Sana teşekkür ederiz. Kelliğin utanılacak bir şey olmadığını çocuklarımıza öğrettin' diyorlar."

TÜRKİYE - G.KORE MAÇI
Geçtiğimiz yıl Japonya-Güney Kore'de düzenlenen Dünya Kupası ile ilgili anılarını anlatan Collina, en fazla Türk Milli Takımı'nın maçlarına yer vermiş. Collina, Japonya-Türkiye arasında oynanan çeyrek final karşılaşması öncesi ve sonrasındaki duygularını kitabında şöyle anlatıyor "Japonya-Türkiye çeyrek final karşılaşması öncesi kesintisiz bir yağmur yağdı. Ayrıca beni Türk ulusuna bağlayan batıl inanç vardı. Çünkü Türkler, benim yönettiğim hiçbir karşılaşmayı kaybetmedi. Beni şans getiren biri olarak görüyorlardı. Bu karşılaşma açısından bakarsanız Türkler haklı çıktı. Sonuç yine olumluydu."

İtalyan hakemin bölüm bölüm anılarını anlattığı kitabında en ilgi çekici kısımlardan biri ise "Hakem Kutlayamaz" başlıklı olanı. Dünya Kupası'ndan, belleğindeki en güzel görüntülerin Türkiye - Güney Kore maçıyla ilgili olduğunu anlatan Collina, maç sonrası yaşananları şöyle anlatıyor

"Eğer, spor kültürünü tanıtacak bir reklam filmi için benden görüntü seçmem istenseydi, kesinlikle Türkiye-Güney Kore karşılaşması sonrası görüntüleri seçerdim. Türk oyuncular, rakipleriyle birlikte sevinçlerini paylaşıyorlardı. Ödüllerini almak için kürsüye çıktıklarında Bülent ve Abdullah gibi oyuncular, çocuklarını da omuzlarına alarak muhteşem bir görüntü oluşturuyorlardı. Mutluluklarını sevdikleri insanlarla büyük bir kalabalık önünde kutlamalarını kıskandım doğrusu. Ne de olsa hakemler kutlayamaz."

Yıldızı Beckham
Collina, kitabının "Benim Şampiyonlarım" adlı bölümünde ise çocukken Lazio'dan Pino Wilson'u çok beğendiğini belirtiyor. Collina, diğer futbolcuları ise şöyle sıralıyor

Maradona: Hiçbir karşılaşmasını yönetmedim ama çok isterdim.

Baggio: Teknik olarak çok başarılı bir futbolcu. Geçirdiği sayısız ameliyata rağmen büyük bir çaba göstererek futbola devam etmiştir.

Franco Baresi: Dünya futbolunun yapı taşlarındandır. 1993'te Roma-Milan karşılaşmasında, gole giden bir Romalı futbolcuyu formasından çekip yere düşürmüştü. Romalı oyuncu son kişiydi. Ve ben Baresi'ye ilk yarının üçüncü dakikasında kırmızı kart gösterdim. Hakem formaya veya üstünde yazan isme göre karar vermez. Hakem, maçta renk körü olmalıdır.

Mia Hamm: ABD'nin bayan futbol takımında bir oyuncu. İlk şutunu izlediğimde erkek olduğunu düşünmüştüm. Hâlâ nasıl karıştırdığıma inanamıyorum.

David Beckham: Birçok futbolcuyu yaşadığım olaylardan, tekniklerinden ve başarılarından dolayı beğeniyorum. Ama bana tercih ettiğiniz futbolcu kimdir diye sorarsanız vereceğim yanıt Beckham'dır.

İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır