kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

İmar'da ödemeler 2004 yılına kalıyor

IMF ile 2004 yılı bütçe dengeleri üzerinde pazarlıklarına devam eden hükümet, 2003 yılı hesaplarını kapatmakta zorlanıyor. Bu kapsamda İmar Bankası mudilerinin ödemelerinin de 2004'e bırakıldığı belirtiliyor

IMF ile 2004 yılı bütçe dengeleri üzerinde pazarlıkları sürdüren hükümet, 2003 yılı hesaplarını kapatmakta zorlanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni iptal etmesi karşısında gerek 2003 gerekse 2004 yılına ilişkin ek önlemler devreye girecek. İlk etapta taşıtlardan alınan verginin yöntemi değiştiriliyor. Ayrıca faturası 8.5 katrilyona yükselen İmar Bankası olayında da ödemelerin 2004 yılına bırakılması üzerinde duruluyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dün IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam'la bir hafta içinde ikinci kez biraraya geldi. Görüşmede, yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla hedefine ulaşılması için alınacak ek önlemler üzerinde duruldu. Unakıtan, IMF ile görüşmeden sonra DPT'ye geçerek Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'le birlikte "mini paket" toplantısı yaptı.

IMF'nin, "Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zam baskısının" enflasyon hedefini olumsuz etkilemesinden kaygı duyuluyor. Ancak, kamu ürünlerindeki fiyat ayarlamasının kısa vadede gelir açığını telafi edeceğine dikkat çekiliyor.

Bütçe konusunda hükümeti sıkıntıya sokan diğer bir unsur ise İmar Bankası. Önceki gün Devlet Bakanı Ali Babacan, ödeme planının 2-3 haftaya kadar kesinleşeceğini açıklamasına karşın hükümet, faturanın 2003 yılı bütçesinin dışında bırakılmasını istiyor. Bu kapsamda da İmar Bankası ödemelerinin 2004 yılı hesaplarına alınarak, 8.5 katrilyon liralık yükten bu yıl için kurtulunması planlanıyor.

Memurun ücret farkı erteleniyor
Maliye ve DPT'nin ele aldığı gelir artırıcı önlem seçenekleri şöyle

* Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki ağırlık ve yaş esası değiştiriliyor. Kasko değeri esasına göre vergilemeye geçiliyor. Model değişikliği sırasında, 2003 yılındaki ek vergi taksidini de telafi edecek gelir planlaması yapılıyor.

* İmar Bankası mudilerinin ödemeleri 2004 yılına bırakılıyor.

* Memurlara, önceki yıllarda enflasyondan doğan gelir farklarının telafisi için yapılacak ödemeler gelecek yıla erteleniyor.

* İhracatta vergi iadesi ödemelerinde frene basılıyor.

* Kişi başına milli gelirin 1.500 doların altında olduğu illerdeki yatırımların teşviki için öngörülen vergi indirimine sektör sınırlaması getiriliyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır