kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Bosch'ta bir işin varsa, her kızı alırsın

Alman Bosch Grubu'na ait Bursa Fabrikası, Türkiye'ye dördüncü kez Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü getirdi. Kocaeli Sanayi Odası da kamu dalında başarıya layık görüldü
Kurumsal mükemmellik alanında dünyanın en saygın ödülleri arasında yer alan Avrupa Kalite Büyük Ödülü (EFQM) Bosch Bursa Fabrikası'nın oldu. Daha önce Brisa, Beksa ve Beko Ticaret'in aldığı ödülü, bu kez Türkiye'ye Alman bir şirket getirdi. Danimarka, İngiltere ve İspanya'dan zorlu rakiplerini geride bırakan Bosch Bursa, bu yıl 12'incisi düzenlenen Avrupa Kalite Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Ödülü Finlandiya Cumhurbaşkanı Torga Halonen'in elinden alan Bosch Sanayi Genel Müdürü Dr. Peter Klaus Fouquet, konuşmasının sonunda, bu zorlu yarışta kendisini destekleyen Bursa Fabrikası çalışanlarına Türkçe olarak teşekkür etti. Ödül için 1996'dan beri büyük bir ciddiyetle çalıştıklarını belirten Fouquet şöyle devam etti

İŞÇİNİN % 81'İ MEMNUN
"1996'da şirkette çalışan insanların memnuniyetine baktığımızda çok şaşırdık. Çünkü oran ciddi bir biçimde düşüktü. Ancak şirketin içindeki felsefenin değişimiyle başladığımız mükemmellik yolculuğunun sonunda hem yöneticilerimizin hem de çalışanlarımızın şirkete olan yaklaşımlarının olumlu şekilde değiştiğini gördüm. Şimdi şirket içinde yüzde 81.8'lik bir çalışan memnuniyeti sağladık. Şirket kültürümüzü yeniden biçimlendirerek bu büyük değişim ve gelişim sürecini Avrupa'nın en büyük kalite ödülünü alarak taçlandırdık."

Bosch Bursa Fabrikası'ndaki çalışma memnuniyetinin çok yüksek olduğunu belirten Fouquet, Bursa Bosch çalışanlarının şöyle bir slogan geliştirdiğini söyledi Bosh'ta bir işin varsa, her kızı alırsın.

Bosch Bursa Fabrikası, EFQM'in 8 temel kriterinden liderlik ve amaca tutarlık konusunda çok başarılı bulundu. Türkiye'ye bu büyük ödülü 4'üncü kez getirmekten mutlu olduklarını belirten Fouquet, "Biz çok çalıştık. Şirkette sosyal sorumluluk anlayışını geliştirdik. Süreç yönetimini başlattık. Misyon ve vizyonumuzu belirledik ve sonunda ödülü aldık. Geçen sene yine aynı kategoride başarı ödülünü alabilmiştik. Bu sene hem büyük ödül hem de başarı ödülüne layık görüldük. Bu gurur verici" dedi.

İSTİHDAM ARTACAK
2004 yılı hedeflerini açıklayan Fouquet, "Gelecek yıl ihracatı yüzde 20 artırmayı planlıyoruz. İstihdamı da yeni işçiler alarak artırmayı hedefliyoruz. Şu anda 340 milyon Euro ihracat gerçekleştirdik. Toplam ciromuz ise 400 milyon Euro. Çalışan sayımız 2 bin 700 civarında. Bunlar çok ciddi rakamlar. 30 uluslararası markaya hizmet veriyoruz ve üretimimizin yüzde 95'ini ihraç ediyoruz" dedi.

Avrupa dizel enjeksiyon sistemleri pazarında büyük bir yere sahip olduklarını dile getiren Fouquet, "Geçen sene 6 milyon araç Bosch dizel sistemleri ile donatıldı. Bunların 2.2 milyonu Bosch Bursa fabrikasında üretilen sistemlerle oldu" diye konuştu ve ekledi "Bosch Türkiye, Bosch Grubu için çok önemli. Grup içinde çok yüksek bir prestije sahibiz. Otomotiv üreticileri için de Bosch Türkiye çok önemli. Ve onlar Türkiye'yi her zaman için yatırım yapmaya değer bir ülke olarak görüyor."

Kur tartışmalarına da değinen Fouquet, şöyle konuştu "Şu andaki en büyük sorun TL'nin aşırı değerlenmesi. TL'de yüzde 30 oranında reel bir artış oldu. Bu nedenle yatırım için diğer ülkelerle rekabet edemiyoruz. Yatırım istiyorsak bu iş böyle gitmez. Bununla birlikte Türkiye'de büyümeye devam edeceğiz. Bu ödül bize çok büyük prestij kazandıracak. Rekabet avantajı sağlayacak. Bu avantajlardan, çalışanlar da nasibini alacak."

ALMAN FİRMASI DEĞİLİZ
Diğer Bosch birimlerinin de bu ödül için yarıştıklarını ve uğraştıklarını bildiğini belirten Dr. Klaus Fouquet, "Şu anda Bursa diğer birimler arasında çok önemli bir yere sahip. Biz, her ne kadar Bosch Grubu'na ait bir şirket olsak da, kendimizi tamamen bir Türk firması olarak görüyoruz. Bu Türkiye'nin başarısıdır" dedi.

Helsinki'deki tören Türk gecesine döndü
Helsinki'de düzenlenen EFQM ödül törenindeki bir başka sürpriz de Kocaeli Sanayi Odası'ndan geldi. Kamu sektörü kategorisinde başarı ödülüne layık görülen Kocaeli Sanayi Odası, kamu alanında bu ödülü alan ilk Türk kurumu unvanını da elde etti.

Türkiye için büyük bir gurur gecesine dönen ödül töreni, Türkler'in gövde gösterisiyle son buldu. Her iki yarışmacının ödül alması sırasında kopan alkışlar ve herkesin elindeki Türk bayraklarını sallaması törene gelen diğer firma yetkililerini de şaşkınlığa uğrattı.

İrem OKUMUŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır