kapat
11.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Nobel Barış Ödülü İranlı kadın avukata

Aralarında Papa'nın da bulunduğu 162 kişiyi geride bırakan Şirin Ebadi, Nobel'i kazanan ilk Müslüman kadın oldu

Katoliklerin dini lideri Papa Jean II. Paul'ün favori olarak gösterildiği Nobel Barış Ödülü'nü, İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi kazandı. Norveç'in başkenti Oslo'da verilen Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen 11'inci kadın olarak tarihe geçen 56 yaşındaki Ebadi, aynı zamanda bu ödülü alan ilk Müslüman kadın olma unvanını da kazandı. Aralarında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da bulunduğu 162 aday arasından sıyrılarak dünyanın en prestijli ödüllerinden birini kazanan Şirin Ebadi, 1974'te İran'ın ilk kadın yargıcı olmuştu.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU
Ancak Ayetullah Humeyni önderliğinde 1979'da gerçekleşen ihtilal sonra İslami hükümetin, kadınların mahkemelere başkanlık edemeyeceklerine dair kararname çıkarması üzerine görevini bırakmak zorunda kalmıştı.

Ebadi insan haklarıyla ilgili yaptığı açıklamalar ile 2000 yılında yasal yetkisi olmayan dini grupların şiddet uyguladıklarına yönelik iddiaların savunulduğu kasetlerle ilişkisi olduğu ve İslami sisteme tehdit oluşturduğu gerekçesiyle birçok defa hapse de mahkum edildi. Ebadi, 1999 yılında bir dergiye yaptığı ropörtajında "İran'da insan haklarının peşine düşen herkes doğumundan ölümüne kadar korkuyla yaşamayı öğrenmek zorundadır. Fakat ben korkunun üstesinden gelmeyi başardım" demişti. Nobel Barış Ödülü'nün ilk kadın sahibi olan Ebadi, şu anda avukatlık ve Tahran Üniversitesi'nde part-time tarih öğretmenliği yapıyor.

DÜNYAYA KOCASI DUYURDU
Şirin Ebadi'nin kocası Cevad Tavassolyan, Nobel'i eşinin kazandığını dünyaya duyuran ilk kişi oldu. Oysa önceki yıllarda, Norveç'in Nobel Komitesi, sonucu dünyaya açıklamadan bir saat önce kazanan adayı arayarak kazandığını bildiriyordu.

Ebadi, ödülün, ülkesinde insan hakları ve demokrasinin gelişimine yardım edeceğini ümit ettiğini söyledi. Ebadi, Norveç NRK televizyonuna Paris'ten telefonla yaptığı açıklamada, "Çok mutlu ve onurluyum. Bu benim için, İran'da insan hakları, demokrasi ve özellikle de İran'da çocuk hakları için çok önemli" diye konuştu. Ödülü kazanmaktan dolayı "şaşırdığını" söyleyen Ebadi, "Ödül, demokrasi için mücadele eden tüm İranlılara'dır. Bu ödül hayatımda çok büyük değişiklikler yapmayacak, ancak İran vatandaşları ve insan hakları konusundaki çalışmalarım için çok önemli olacak" dedi.

'TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'
Ardından Paris Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Ebadi şöyle konuştu "Şu anda İran'da özgürlük ve demokrasi için mücadele veren birçok kişi hapiste bulunmaktadır. Mümkün olan en kısa sürede bu kişilerin serbest bırakılmalarını talep ediyorum. İnsan hakları için mücadele her ülkede kendi vatandaşlarınca yapılmaktadır. Bu durum İran için de geçerlidir ve biz İran'a her türlü dış müdahaleye karşıyız. İran hükümetini insan haklarına saygılı olmaya çağırıyorum. "

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ebadi'nin Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasını olağanüstü bir seçim olarak nitelendirirken, AB Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ebadi'nin "Cesaret ve kararlılığını derinden takdir ediyorum'' dedi. Polonya Devlet eski Başkanı ve Nobel ödülü sahibi Lech Walesa ise 2003 Nobel Barış Ödülü'nün Şirin Ebadi'ye verilmesinin "büyük bir hata" olduğunu söyledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır