kapat
06.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Tarımda yenilik yapan çiftçiye prim verilecek

Sami Güçlü, tarımda doğrudan gelir desteği ile birlikte tarım sigortası, ucuz mazot, gübre ve tohum desteği de sağlanacağını söyledi

Tarım Bakanı Sami Güçlü, Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödeme sistemini değiştireceklerini söyledi. "Tarımda Reform Planı"nın ayrıntılarını SABAH'a anlatan Güçlü, şu bilgileri verdi

* DGD'ye Farklı Model Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemelerinin bileşimini değiştiriyoruz. Prim ödemeleri, üçte bire inecek. Tarım sigortası, kredi sübvansiyonları, ucuz mazot, gübre ve tohum desteği sağlanacak. Dünya Bankası önerimizi müzakere edilebilir buldu.

* Alternatif Birlikler En az 15 çiftçinin bir araya geldiği Üretici Birlikleri kurulmasına imkan veren yasal düzenleme yapacağız. Bugün çiftçi Ziraat Odaları'na üye oluyor, sadece aidat ödüyor. Oysa aynı amaç için bir araya gelen, ortak üretim yapıp pazarlamak isteyen çiftçilere de ihtiyaç var. Tarımsal müteşebbisler oluşturacağız.

* Tarıma Sigorta Tarım Sigortası Yasası'nı gündeme getireceğiz. Üretici, doğal afetlere karşı koruma altında olacak.

* Yeniden Yapılanma Organize Tarım Bölgeleri kurulacak. Hayvancılık, yağlı tohumlar, çiçekçilik, organize tarım bölgelerinde toplanacak. Tarım Bakanlığı'nın Araştırma Merkezleri'nin sayısı gözden geçirilecek. Bölgesel Araştırma Merkezleri kurulacak.

* Telif Ödemesi "Islahçı Hakkı" adı altında yeni bir uygulamaya başlıyoruz. Yeni bir buğday cinsi veya daha verimli bir hayvan ırkı geliştirenlere, telif hakkı ödenecek.

* Hayvancılığa Destek 200 kooperatif Sosyal Yardımlaşma Fonu'ndan, 25 kooperatif de Tarım Bakanlığı tarafından destekleniyor. Bu kooperatiflere verimli ırklar teslim edilecek. Sütü kooperatif toplayacak, pazarlama aşamasında Tarım Bakanlığı yardımcı olacak.

* TMO Küçülüyor TMO, en az üçte bir küçültülecek. Öyle yerler var ki, son 3 yılda sadece 50 ton buğday alınmış. Her yerde alım merkezine gerek yok. 50 yerde alım yapacağımıza, 5 yerde bu işi gerçekleştirip, üreticiye nakliye desteği verebiliriz.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır