|
 |
|

'Hangi derdimizi anlatalım beyim?'
Mesudiye'deki Köykent'te sorunlar çok büyük. Yarım bırakılmış projelerin yanı sıra, başta doktor, öğretmen olmak üzere atananlar geldikleri gibi geri dönüyorlar.
3 Kasım seçimlerinde DSP'ye sadece 4 oyun çıktığı köykentte bu sonucu bir kenara bırakıp neler olup bittiğini soruşturmaya başlıyoruz. Tabii ki bir dokunup bin ah işitiyoruz. Aynı zamanda kalp hastası olduğunu belirten Nazım Uluocak'ın ilk sözü "Bizim içimiz ta tırnaktan tepeye kadar yara" oluyor. "Bak" diyor Nazım Uluocak ve köykent binalarının bulunduğu arazileri gösteriyor.
"Bu canım arazileri verdik. Burada doktor var, karısı da burada ebe. Vazifesi bitti, askerliği bitti kendisini tayin ettirdi eşten dolayı karısını da aldı gitti. Dün burada 20 kişi vardı sırada doktora görünmek için. Bütün köyün hastası buraya geliyor.
HEMEN ÇEKİP GİDİYORLAR
Beklediler sonra gittiler. Doktor yok. Ben sana hangisini anlatayım. Yollar yapıldı, kanallar yapıldı, bunların hiçbiri yerli yerine bağlanmadı. Adamlar parasını aldı çekti gitti. İşte yaptıkları kanallar hiçbiri akmıyor. Köykonağı yaptılar hiçbir şeyini tamamlamadılar. Suyu da yok, tuvaleti de. Bütün yapılan işlerin kabasını yaptılar. Gerisi duruyor. Adam geldi buraya istihkakını aldı, sonra Batman'dan milletvekili oldu gitti. Bu işler de böyle yüzüstü kaldı. İşte yol, işte meydan, işte de kanalizasyon. Sağlık ocağına bakacak bir adam, itfaiyeye bakacak bir adam, kütüphaneye bakacak bir adam, kadrolu olarak atandı. Ama şimdi bak bakalım bir tanesini bulabiliyor musun. Birisi daha geçen gün gitti askere gideceğim diye. Bir ay oldu daha gitmedi askere, dolanıyor."
Çok büyük bir futbol sahası yapılmış. İçinde soyunma odaları olan sıcak suyu bulunan, tartan koşu pistinin de bulunduğu spor kompleksi en yakın köye 5 kilometre uzaklıkta, bir orman içi piknik yerinde. Köylülere "piknik yerlerine gidiyor musunuz, spor tesisini kullanıyor musunuz" diye sorduğumuzda aldığımız yanıt şu oldu "Beyim, köy yerinde pikniğe kim gider. Zaten her yer piknik yeri, mangal yeri. Çocuklar top oynuyor ama oraya gidene kadar mecalleri kalmıyor. Bir iki gittiler ama baktılar olmuyor, şimdi giden yok."
YİNE DE ÇOK MEMNUNLAR
Kısacası büyük umutlar bağlanan köykent projesinin 'seçilmiş köylüleri', beldelerine gösterilen ilgiden memnun. "Cumhuriyet tarihinden beri gelen en büyük hizmet" dedikleri yatırım ve altyapı projelerinin 'en azından bu bölge için' düşünülmesinden memnunlar. Ancak proje iptal edilip yapılanlar yarım kalınca umutları da sevinçleri de yarım kalmış. Projenin yarım bırakılmasına tepki gösterseler de fikir babası Bülent Ecevit'e karşı hala 'mahcup'lar.
Köylüler köykent projesi kapsamında yapılan asfalt yoldan yine de memnunlar. "Hiç olmazsa çamur olmuyor" diyorlar. Tabii ki bunu söyleyen köykent merkezi olan Çavdar köylüleri. Köykentliler içme suyunun evlerine kadar girmesinden, telefon ve cep telefonu hizmetlerinden de memnunlar.
Köykentlilerin en sevindikleri hizmetse hiç kuşkusuz okul. Oldukça modern ilköğretim binasının içinde yine son derece gelişmiş bilgisayarlar ve fen bilgisi laboratuvarları var. Sınıflar temiz ve eksiksiz. 75 öğrencinin öğrenim gördüğü okulun 8 sınıfı var ama ne yazık ki öğretmen sayısı 6.
Yapılanlar için Ecevit'e duacı olduklarını söyleyen köykentliler son söz olarak, eksiklerin tamamlanmasını ve ilçelerinde yeni fabrikalar yapılmasını istediklerini belirtiyorlar.
Projelerin hepsi de yarım...
* Fabrika iflas etti; Okul sırası yapmak üzere bir fabrika kurulmuş. İki adet hızar ve tesfiye makinesi konulmuş. 20 işçi çalışıyormuş. Yüksek maliyetler nedeniyle iflas etmiş.
* Doktor da ebe de kaçtı; Geçen yıl atanan iki doktordan biri göreve başlamış. Ancak o da bu yıl tayin olmuş. Doktor ve ebe olan eşi tayin olunca da lojman bomboş kalmış.
* Ambulans; Biri köylülerin Almanya'da işçi olarak çalışan akrabaları tarafından alınmış. Devletin aldığı ambulans ise doktorun gitmesinden sonra Ordu merkeze çekilmiş.
* Hayvanlar kurbanlık; Proje kapsamında 78 aileye besicilik için 100 koyun, 50 inek, 1 boğa tahsis edilmiş. Ancak bunlardan sadece 5 aile bugün besicilik yapıyor. Diğerleri aldıkları hayvanları ya satmış, ya da kesmiş.
Nevzat ATAL
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|