kapat
21.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ÅžANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Y.O. için iki formül

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü HIV virüsü taşıyan yedi yaşındaki Y.O'nun eğitimi için iki formül önerdi Ya evde tek başına bir öğretmenle ya da okulda tek bir sınıfta bir öğretmenle eğitim

HIV virüsü taşıdığı için sınıftaki diğer çocukların velilerinin tepkisiyle karşılaşan yedi yaşındaki Y.O'nun "tecrit" durumu devam ediyor. Dün SABAH'ın gündeme getirdiği olayla ilgili açıklama yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, iki çözüm önerisinde bulundu. Aydoğan, "Y.O., ya evde tek başına bir öğretmenle ya da okulda tek bir sınıfta bir öğretmenle eğitim görecek" dedi.

Daha yirmi günlük bebekken Kızılay'ın verdiği kandan HIV virüsü kapan İzmirli Y.O'nun dramı bitmiyor. Okula başladığı ikinci gün velilerin tepkisi nedeniyle yalnız başına kalan Y.O'nun eğtimini nasıl sürdüreceği konusunda ilk açıklama İl Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan'dan geldi. Y.O'yu mutlaka okutacaklarını belirten Aydoğan, "Y.'nin eğitimini sağlayacağız. Aileyle görüşüp önerdiğimiz iki formülden birini uygulayacağız"dedi. Cenazeleri olduğu için Y.O'nun. ailesiyle çarşamba günü bir araya geleceklerini ve önerilerini ileteceklerini belirten Aydoğan, "Evinde tek başına birebir öğretmenle bunu sağlayabiliriz. Ya da okulda tek bir sınıfta bir öğretmen verebiliriz. Y.'nin eğitimi mutlaka sağlanacak, insanları da tedirgin etmeyeceğiz" dedi.

ANNENİN İSYANI
Oğlunun acımasızca dışlandığını belirten anne N.O. ise, "Kızılay'ın AIDS'li kanı sayesinde yıllardır kabus yaşıyoruz. Bizi böyle kadere mahkum edenler utansın. Tüm zorluklara en yakınlarımızla, bize her an destek olan ailelerimizle karşı çıkmaya çalışıyoruz. Ama aşamayacağımız sorunlarda da devletin elini bekliyoruz. Oğlumun okuma hakkı var. Bunu istiyoruz." dedi.

Anne N.O konuşmasını şöyle sürdürdü "Hekimlerin okul, sınıf ortamında bulaşmadığını belirten raporları var. Bunlar gözardı ediliyor. AIDS'ten daha riskli olan Hepatit B ve C hastalıkları var. Üstelik bunun toplumda taşıyıcılık oranı çok yüksek. Bu da kanla bulaşıyor. Bütün öğrencilerden rapor istensin, bakalım kaçında neler çıkacak. O zaman ne olacak, ne yapılacak. Kan yoluyla bulaşma riski olan Hepatit için o çocuklar dışlanacak mı? Ama bu bizim gerçeğimiz ve hak etmediğimiz halde, kendimizden kaynaklanmadığı halde kötü bir kadere mahkum edildik."

DRAMI BİTMİYOR
Y.O'nun dramı daha 20 günlük bebekken başladı. Kızılay'dan alınan HIV virüslü kanın verildiği minik Y.O, çağın vebası AIDS hastalığının virüsünün taşıyıcısı oldu. Kan dışında bulaştırma riskinin bulunmamasına karşın daha bebekken "vebalı" muamelesi gördü. Y.O büyüdü ve okul çağına geldi. Ailesi sağlıkla büyüyen çocuklarını yaşıtları gibi okuması için geçen yıl evlerine yakın olan Şehit Komando Er Fatih Özcan İlköğretim Okulu'a yazdırdı. Ancak kötü kaderlerinden kurtulamayan O. ailesi çocuklarının durumun duyulması üzerine oğullarını okula başlatmadan kaydını sildirdi. bulaşmaz" garantisi verememesi Y.'nin eğitim hayatını etkiledi. Geçen yıl Y.O tedavisinin de takip edildiği Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Okulu'na devam etti.

Bu yıl ilköğretim birinci sınıfa başlayacak olan Y.O'yu ailesi Hatay'daki Şerif Remzi İlköğretim Okulu'na kaydettirdi. Ancak Y.'nin okullu olma sevinci sadece iki gün sürdü. Y.'nin tanınması üzerine okuduğu 1-B şubesi velilerinin ayaklanmasına ve tavır koymalarına neden oldu. Veliler, "Ya o ya bizim çocuklarımız" diye diretince Y. sınıfta tek başına kaldı.

53 AIDS'li çocuk var
Sağlık Bakanlığı'nın 2002 yılı verilerine göre, Türkiye'deki toplam AIDS'li sayısı 1325'e çıktı. İlk olarak 1985 yılında bir hasta ve ve bir taşıyıcıda görülen AIDS hastalığı, son 18 yılda artarak devam ediyor. AIDS vaka ve taşıyıcılarının yaş ve cinsiyete göre dağılımında, okul çağındaki 5-19 yaş arası olanların toplam sayısı ise 53. Bu çocuk ve gençlerden, 20'si erkek, 30'u ise kız.

AIDS, sosyal yaşam alanlarında, ne aynı sınıfı, ne de aynı iş yerini paylaşmakla bulaşmıyor. AIDS'le Savaşım Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Selma Karabey, bu durumun tam anlamıyla ayrımcılık ve eğitimsizlikten kaynaklandığını belirtiyor.

İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karabey ise bugüne kadar derneğe ailelerden eğitim haklarının engellendiğine dair bir başvuru gelmemesini şöyledi. Karabey "Büyük olasılıkla bu çocuklar deşifre olmadan, gizli saklı öğrenim görüyorlardır. Belki bir kısmı da okumuyor. Ama aileler, çekindikleri için çocuklarının durumunu okuldan bile gizlemek durumunda kalıyordur"

Avrupa'da tecrit olmaz
Avrupa'da 1987 yılından itibaren bilinçlendirme kampanyaları başlatıldığını hatırlatan AB yetkilileri, Türkiye'nin AIDS hakkında halkı bilinçlendirme kampanyalarını biran önce başlatması gerektiğini vurgulayarak, HIV virüsü ile Hepatit B virüsünün aynı şekilde bulaşıcı olduğunu belirtiyorlar. Türkiye'de Hepatit B taşıyıcılarının yüzde 40'lar sınırında olduğuna söyleyen yetkililer, bu durumda Türkiye'nin yarısının eğitim alamaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Y.O. Avrupa'da olsa bu dramı yaşamayacak. Çünkü orada Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, doktor, psikolog, pedagog ve hemşirelerden oluşan birimler oluşturulmuş durumda. Bu gibi durumlarda olaya el koyan birimler, okul, öğrenci ve velilerin arasında sağlıklı bir diyalog kurmakla ve velileri bilinçlendirmekle görevli.

Y.O.'nun başına gelenler, Brüksel'de bir Afrika kökenli genç kızın da başına gelmişti. Lise çağından sonra HIV virüslü olduğunu öğrenen genç kız, hemşirelik okumak istediğini doktorlarına bildirmişti. Doktorlar hem Sağlık Bakanlığı hem de Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonunda öğrencinin okula gidebileceğine karar verdiler. Ancak tek bir kural vardı. AB yasaları doğrultusunda genç kızın kimliği gizli tutuldu. Genç kızın HIV'li olduğunu ismi açıklanmadı. Şimdi gencin Brüksel'de bir üniversitenin Hemşirelik Yüksek Okulu'nda okuduğunu belirten bakanlık yetkilileri, "Bu kız da diğer arkadaşları ile birlikte eğitim alıyor" dedi.

Fikret AYDEMIR - Didem ÜNSAL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır