|
 |
|

Euro'nun geleceğine İsveç'ten 'hayır' darbesi
İsveç halkının Euro'ya geçişe 'hayır' demesi, AB'nin geleceğine ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Birçok ülkede, İsveç'teki referandumun AB'nin cazibesine zarar verdiği yorumları yapılıyor
Avrupa Birliği'nde (AB) Euro'yu kullanmaya başlamamış üç ülkeden biri olan İsveç'te yapılan referandumda halkın Euro'ya geçişe 'hayır' demesi, AB ülkelerindeki tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu. 8 yıl önce AB'ye giren İsveç'in, önceki gün yapılan referandumda halkın yüzde 56'sının Euro'ya 'hayır' demesi, gerek ülke içinde, gerekse AB genelinde çeşitli tartışmalara yol açtı.
HALK AB'YE TEPKİLİ
Referandum kampanyası sırasında 'Euro'ya hayır' cephesinin liderlerinden Nils Lundgren, "Avrupa genelinde insanlar, AB projesinin tamamına şüpheyle bakıyor. Zira bu proje, gücün Brüksel ve Frankfurt'a kaydırılmasını öngörüyor. Referandum, gücün yer değiştirmesi teklifiydi ve bu nedenle çok sayıda insan hayır dedi" yorumunu yaptı.
Almanya Dışileri Bakanı Joschka Fischer de, halkoylamasında alınan karardan üzüntü duyduğunu belirterek, "AB bu gerçeği kabul etmelidir " dedi.
ETKİSİ NE OLACAK?
Uzmanların yorumlarına göre, ülkelerin para birimlerinin değerlerindeki dalgalanmalar dış ticaret ve dış yatırımlarda önemli rol oynuyor. Ortak para birimi ile bu tür risklerin ortadan kalkacağı ifade ediliyor. Fakat başta Almanya ve Fransa olmak üzere bütçe açıklarının AB standardı olan yüzde 3'ü aşacak olması, kendi ekonomileri sağlam olan İsveç, İngiltere, Danimarka gibi ülkelerin ortak para birliğine katılmakta endişe etmesine neden oluyor.
'Hayır' kampanyasının kullandığı en etkili konu Euro ile fiyatlarda artış yaşanacağı oldu. Diğer konu ise devletin vatandaşlarına sağladığı sosyal güvenlik desteklerinin Euro'ya geçiş ile azalması tehlikesiydi. Bunlar özellikle düşük gelirli kesim üzerinde etkili oldu.
Oylamanın İsveç para birimi kron ve Euro üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı çünkü hayır sonucunun beklendiği belirtiliyor. Oluşabilecek politik etkilerin sonuçları önceden satın alındığı için piyasaların önemli bir tepki vermesi beklenmiyor.
GÜNÜN SORUSU
ERICSSON İSVEÇ'İ TERK EDECEK Mİ
Evet kampanyasına büyük destek veren İsveç'in telekomünikasyon devi Ericsson'un Yönetim Kurulu Başkanı Michael Treschow, uzun vadede kaybedenin firmalar olacağını söyledi. Para biriminin değerindeki dalgalanmalardan olumsuz etkilendiklerini belirten ve gereksiz riskler taşıdıklarını ifade eden Treschow, kampanyalar sırasında hayır oyu çıkarsa İsveç'teki yatırımlarını tasfiyeyi düşüneceklerini belirtmişti. Son durumdan sonra Ericsson'un nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|