|
 |
|

Bonoda çözüm hükümette
BDDK, bonodaki mağduriyeti çözmek için yasa taslağı hazırlayarak, bakanlara iletti. Hükümet sıcak bakarsa, bonozedeler için umut doğacak. Engin Akçakoca Mevduatların bir kısmının peşin, geri kalanın ise vadeye yayılması yüksek olasılık. Buna Bakanlar Kurulu karar verecek
İmar Bankası olayında bonozedelerin yanında olduklanı söyleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, 750 trilyon tutarında hesabı olan bonozedeler için yasa taslağı hazırladıklarını söyledi. Akçakoca, "Yatırımcı feryadında haklı. Mağduriyetin giderilmesi için bir yasa taslağı hazırladık. Hazine'ye ve bakanlara ilettik. Hükümet bu konuya sıcak bakarsa ve böyle bir yasa taslağını tasarı haline dönüştürüp, Bakanlar Kurulu'na sevketmeyi düşünürse, çözüm bulunur. Bunun bir yasal düzenlemeye kavuşturulması lazım ki, olay ödenebilir bir kanala girsin" dedi.
ÖZEL TASLAK HAZIRLANDI
İmar'da Hazine Bonosu'na yatırım yapmış olan kişilerin, hırslandıkları zaman akıllarına BDDK'nın geldiğini vurgulayan Akçakoca, kendi hareket alanlarının yasada koyu hatlarla çizildiğini söyledi.
Akçakoca, hükümetin bono mağdurlarına yönelik bir çözüm için talepte bulunması halinde, hazırladıkları taslağın yol gösterici niteliğinden yararlanılabileceğine dikkat çekti.
Taslağın, Hazine Bonosu'na bu şekilde yatırım yapmış, İmar Bankası'ndan Hazine Bonosu almış kişilerin elindeki belgelerin 'ödenebilir bir dayanağı' olduğunu söylediğine işaret eden Akçakoca, "Taslak böyle birşeyi kabul ediyor ve ödenebilir hale getiriyor" diye konuştu.
İmar'da izlenen yolu anlatan Akçakoca, sözlerini şöyle sürdürdü "İki aydır yoğun çalışıyoruz. Bankanın 'defter-i kebir'i, borç-alacak gösteren defterleri bulunamadığından, sadece mevduata yönelik kartuşlar Mali Polis zoruyla elde edilebildiğinden, ilk önce oradaki bilgilerin, şubelerdeki sistemlerin şifreleri kırılarak, şubelerle tutup tutmadığı araştırıldı. Daha sonra mudilerin ellerindeki belgelerle tutup tutmadığı araştırıldı, bunlar belirlendi. Bu hesapların ne şekilde açıldıklarına gidildi. Off-shore'lardan kaydırmalar saptandı. Tutmayacak veya kabul edilmeyecek türdeki dökümanlar, hesap açılış belgeleri, hesap cüzdanları saptandı."
MEVDUATI PEŞİN ÖDEYEMEYİZ
BDDK Başkanı Akçakoca, mevduat sahiplerine ödemenin Bakanlar Kurulu'nca saptanacak esas ve usullerle yapılacağını anlattı. Akçakoca, ödenecek mevduatın tutarı konusunda açıklama yapmak istemediğini belirterek, "Mevduatın tamamının peşin olarak ödenmesi mümkün değil. Onu saptayacak olan ben değilim, bir kısmının peşin, bir kısmının da vadeye yayılması söz konusu olabilir, olması da yüksek bir olasılık" dedi.
Mevduatların ödenebilmesi için de Bakanlar Kurulu kararının şart olduğunu anımsatan Akçakoca, "Hazırlıklarımızda Hazine, Merkez Bankası ve BDDK'nın son rötuşları kaldı. Çalışmalarımız tamamlansın ki, siyasi olarak hükümet karar verebilir duruma gelsin. Dolayısıyla mevduat sahibinin problemi bu şekilde çözümlenecek. Bu da Bakanlar Kurulu'nun bizim önerimizle alacağı kararla belirlenecek" diye konuştu.
İmar Bankası'nda off-shore'dan yurtiçi mevduta dönüştürülen hesaplar ve diğer hasaplarla ilgili olarak vergi açısından problemlerin de olduğunu belirten Akçakoca, bu konuda Maliye ile yapılan çalışmalarda belirli bir aşamaya gelindiğini sözlerine ekledi.
Bankaya 15 murakıp gönderdik ancak olmayan kayıdı denetlemek çok güç
Engin Akçakoca, İmar olayında, müdahalede geç kaldıklarına ilişkin aldıkları eleştirilere yanıt verdi.
Banka'da yaşananları iki ayrı açıdan incelenmesi gerektiğini savunan Akçakoca, şunları söyledi "Birincisi İmar'daki çifte kayıt sistemi, ikincisi de İmar'ın kendisi. İmar'ın kendisi, yani bize gönderilen belgeler veya murakıba verilen belgeler veya kendi denetçisine verilen bilançolar veya kendi yönetim kurulundan tasdik ettirdikleri bilançolar açısından bakılırsa hiçbir problem yok. İmar Bankası sistemde normal bir banka gibi, kurallara ve bizimle yaptıkları protokollere uyarak devam eden bir banka. Kredi geri ödemeleri, grup kredileri limitleri düzenli."
BDDK Başkanı "İmar'da çifte kayıt sistemini bu güne kadar nasıl saptayamadınız" eleştirisine ise şu yanıtı verdi "(Niye görmediniz?) kısmına, 'Görübilseydi, görülebilirdi' diyorum. Çünkü buraya ben her sene aynı murakıbı da göndermiyorum, 15 tane değişik murakıp göndermişim. 1992'de aynı konuda bir ihbar gelmiş. Meclis Soruşturma Komisyonu bir sonuca varamamış, bununla ilgili ihbarlarda sonuca varılamamış. Sonuca varılamamasını da doğal buluyorum. Çünkü olmayan bir kayıdın denetlenmesinden bahsediyorsunuz."
Akçakoca, kurumun önemli bir misyon üslendiğini belirterek, BDDK'nın bağımsızlığının önemine işaret etti. Akçakoca, "Bağımsızız ama bizim aldığımız kararlar da denetimden uzak değil. Kararlarımız siyasilerin denetimine açık olmamalı. Ancak yargı her konuda bizi denetlemeli" dedi.
6 Ayrı suç duyurusu yapıldı
* İmar'da inceleme dönemi süresince toplam 6 adet suç duyurusunda bulunularak, 171 gerçek kişi ve 234 tüzel kişi hakkında ihtiyati tedbir kararı alındığı da belirtilerek, "Bu şekilde ileride kamu alacağının tahsilinin sağlanmasına yönelik olarak Banka'nın hakim ortakları da dahil olmak üzere, yöneticileri ve bunlar adına hareket edenler ile bu kişilerin eş ve çocuklarının her türlü mal, hak ve alacaklarının üzerindeki tasarruf yetkilerinin sınırlandırıldığı veya kaldırıldığı da" kaydedildi.
* İmar Bankası'nda bugüne kadar gelinen süreçte, öncelikle bankadaki toplu istifalar nedeniyle boşalan kritik birimlerde Fon mülkiyetindeki bankaların 80 kişilik personeli, bilgi derleme raporlama çalışmalarına katkıda bulundu.
* Ayrıca, BDDK'ya bağlı Bankalar Yeminli Murakıpları 40 ana merkez ve bu merkezlere bağlı birimlere denetleme elemanları sevkederek, şubelerdeki onbinlerce belgeden oluşan banka kayıtları üzerindeki çalışmaları yerinde sürdürdüler.
* 4 Ağustos ile 1 Eylül tarihleri arasında 73 Pamukbank başvuru merkezi, hafta sonları ise 165 Pamukbank başvuru merkezi görevlendirildi ve bu merkezlerde 1.200'ün üzerinde personel görev yaptı.
Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya
tıklayın
|
|
|
|