kapat
31.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


Erdoğan: ABD Irak'ta hatalarını sorgulamalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dün telefonda sohbet ederken, Necef'teki saldırı, ABD askerinin durumu ve Türk askerinin Irak'a gitmesine ilişkin sorularımıza yanıt aradık.

İlk olarak Necef'teki saldırı üzerinde durduk.

Necef'te 107 kişinin öldüğü saldırıyı El Kaide örgütünün yaptığına dönük verilerin olduğu iddia edilse de Başbakan Erdoğan bu konuda temkinli bir yaklaşım içinde.

Erdoğan, "Necef'teki olayların kaynağı noktasında bizde bir şey yok" diye söze başladı ve aynı temkinli yaklaşım içinde şöyle devam etti

"Bazı örgütlerin üstlendiği ileri sürülüyor ama acaba bu örgütler gerçekten bunu yaptı mı, yoksa örgütler kendi reklamını yapmak için mi bu işi üstleniyor? Yani, kendini topluma bir güç olarak göstermek mi istiyor? Bu tip örgütler bizde de var. Arasan tarasan 50-60 adamı var, ama olaylara ilişkin asılsız üstlenmelerle güç gösterebiliyorlar."

Erdoğan'ın Necef'te yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmesine gelince.

Başbakan olaya, "Irak'ta sağlanmaya çalışılan barışa, acımasız terör grubunun vurduğu darbe" olarak baktığını söyledi ve şöyle dedi

"Bu saldırı Irak'ta barışın gelişmesine yönelik olumsuz bir durum. Tabi olayın bir de camiden ibadetini yapıp çıkanlara karşı olması, bunun barışa karşı çıkanların, karşı duranların olayı olduğunu gösteriyor."

Başbakan Erdoğan'a bu aşamada şu soruyu yönelttik

"Necef'te yaşanan saldırı ve gelişmeler Türk askerinin Irak'a gidişine ilişkin hazırlıkları etkiler mi?"

Erdoğan, bu konuda bugünden konuşmanın erken olduğunu, henüz asker gönderme kararının belli olmadığını belirterek sorumuzu yanıtlamaya başladı.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü

"Biz hala ön yapı çalışmalarını bitirmedik. Irak'a giden heyetimiz çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmaların tamamlanıp bir araya gelmesi gerekir. Çalışmalar bitince gelecek ay yapılacak olan MGK'da durumu değerlendireceğiz. Asker gönderme kararı da o değerlendirme doğrultusunda ortaya çıkacak."

Erdoğan'ın kişisel görüşü ise Irak'a asker gönderilmesi yönünde.

Önceki gün Taha Akyol ile yaptığı televizyon röportajında da vurguladığı gibi, "Irak'a kamyon şoförlerimiz ve yanındaki muavinleri giderken intihar komandosu mu oluyorlar?" yaklaşımını sürdürüyor.

ABD anlayış gösterir
Başbakan'a, Irak'tan, "Türk askeri gelecekse ABD ile birlikte gelmesin" haberleri geldiğinin basında da yer aldığını anımsattık.

Erdoğan bu bilgilerin kendilerine de ulaştığını belirterek şöyle dedi

"Evet bize de bu haberler geliyor. ABD ile birlikte gelmeyin, gelecekseniz tek başınıza gelin diyorlar."

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ta kendisine gösterilecek sektöre ABD askeri ile birlikte gitmemesinin nasıl sağlanacağı sorumuza da Erdoğan'ın yanıtı şöyle oldu

"ABD de sanırım bu konuda bize anlayış gösterir..."

Erdoğan, Türk askerinin tek başına Irak'a gitmek istemesi halinde Washington'dan olumsuz bir yaklaşım geleceğine inanmıyor.

Neden bu noktaya gelindi?
Başbakan Erdoğan'a, Irak halkının ABD askerine tepkisinin neden olduğunu da sorduk.

Gelen raporlarda buna ilişkin bir bilginin olup olmadığını sorduğumuzda Başbakan şu yanıtı verdi

"ABD askerinin evlerde yaptığı aramalarda Iraklı kadınlara yönelik tavırlarından rahatsızlık var. Irak halkı ilk günlerde ABD askerine kucak açarken, kendisini alkışlarla karşılarken, neden şimdi tepki gösterdiğinin iyi sorgulanması gerekir. Saddam'ın Irak'ta tekrar aranır duruma gelmesinin nedenlerini de sorgulamalı. Bunlara dönüp bir bakmaları lazım..."

Erdoğan'a göre sorunun nedeni ABD askerlerinin Irak'taki davranış üslubundan kaynaklanıyor.

Erdoğan Irak'a asker gönderme konusunda olumlu tavır ortaya koysa da bu konuda keskin bir yaklaşım sergilemekten kaçınıyor, ağır ama emin adımlarla gitmenin yararına inanıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır